Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΗΠΑ για οδοφράγματα: Έπρεπε να ενημερωθούν τα κόμματα

Offsite Team -
05.03.2020 - 16:07

ΔΗΠΑ για οδοφράγματα: Έπρεπε να ενημερωθούν τα κόμματα

Thumbnail
Κατανοεί την απόφαση για οδοφράγματα

Κατανόηση για την απόφαση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας ορισμένων οδοφραγμάτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα ήταν φρόνιμο αν είχε υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων πριν να ανακοινωθεί η απόφαση.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης ανέφερε ότι η συνεδρία του Εθνικού διεξήχθη «σε ένα πολύ καλό κλίμα» και ότι «ήταν παραγωγική και ουσιαστική και δόθηκε η ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας ενημερώσει, αλλά και να συζητήσει μαζί μας, για τρία βασικά θέματα, ξεκινώντας από το θέμα της Αμμοχώστου».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι από αυτά που μας εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινείται σε πολιτικό και  διπλωματικό επίπεδο σε πολύ σωστή κατεύθυνση». «Ενημέρωσε και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ και βέβαια την ΕΕ, τους θεσμούς, αλλά και εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν τις συζητήσεις αλλά και τις αποφάσεις».

Ο κ. Καρογιάν συνέχισε λέγοντας ότι «θέλω όμως να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι το θέμα της Αμμοχώστου και οι απειλές του Ερντογάν δεν πρέπει να εκληφθούν ως διακηρύξεις κενού περιεχομένου». Σύμφωνα με τον ίδιο «μας έχει συνηθίσει ο Ερντογάν όταν απειλεί είναι και αυτά που κάνει στο τέλος».

Εδώ λοιπόν, είπε, «χρειάζεται συνέργεια, χρειάζονται συνεννοήσεις, χρειάζονται δράσεις, χρειάζεται συντονισμός, χρειάζονται προληπτικές κινήσεις και στα μόνιμα μέλη το ΣΑ και στην ΕΕ αλλά και αλλού», προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολα τα πράγματα».

«Ευχή και ελπίδα μας είναι μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Από εκεί και πέρα όμως, πρόσθεσε, «μέχρι εκείνο το σημείο είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε όλα τα μέτρα έτσι που να αποτραπεί ο εποικισμός της Αμμοχώστου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης είπε ακόμα ότι «έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας, όμως εισήγησή μας είναι ότι θα πρέπει να πολιτευτούμε μακριά από λαϊκισμούς, μακριά από επιδερμικές προσεγγίσεις, να δούμε κατάφατσα, ρεαλιστικά τα ζητήματα και να λάβουμε και τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και αποφάσεις».

Για τον κορωνοϊό είπε ότι ο Υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το σκεπτικό της απόφασης σε ό,τι αφορά την αναστολή λειτουργίας κάποιων οδοφραγμάτων.

«Οφείλω να πω και να το ξεκαθαρίσω ότι η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παίρνει αποφάσεις, είναι υποχρεωμένη να αναλαμβάνει και την ευθύνη των αποφάσεων», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «όταν ιδιαίτερα διακυβεύονται ζητήματα δημόσιας υγείας, ασφάλειας του πληθυσμού, η Κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο αφού είναι εκείνη που  σταθμίζει τα δεδομένα, είναι αυτή που έχει μπροστά της όλο το φάσμα των ζητημάτων»-.

Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «συμφωνούμε με τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν για τις δομικές αδυναμίες τη δεδομένη στιγμή να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος σε όλο το φάσμα των οδοφραγμάτων».  Γι αυτό το λόγο, σημείωσε, «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι κατανοούμε».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, το κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό κράτος.

Έχουμε μπροστά μας τις ανάγκες για να ανοίξουν τα υπόλοιπα οδοφράγματα, είπε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατανόησε και τις δικές μας θέσεις και από την στιγμή που θα μπορεί να ασκηθεί ουσιαστικός έλεγχος για αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και για να νοιώθει ασφάλεια και ο κόσμος ότι λαμβάνονται όλα τα αυστηρά, απαιτούμενα μέτρα θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων έτσι που τουλάχιστον να δοθεί και το μήνυμα, που είναι και η πραγματικότητα, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμιά πολιτική σκοπιμότητα από μέρους της Κυβέρνησης για να αναστείλει την λειτουργία των οδοφραγμάτων.

Είπε ακόμη ότι η κριτική που ο ίδιος άσκησε ήταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αυτά τα οποία μας είπε σήμερα και πριν την τελική απόφαση που είναι δική του και της Κυβέρνησης θα ήταν φρόνιμο, θα ήταν σωστό να γινόταν διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, να τους κοινοποιήσει τις σκέψεις, τους κινδύνους, ή το σκεπτικό από πριν για ποιο λόγο η Κυβέρνηση προχωράει στην αναστολή λειτουργίας αυτών των οδοφραγμάτων». Θα ήταν έτσι πολύ πιο εύκολο να το διαχειριστούν επικοινωνιακά, πρόσθεσε.  

Για το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης είπε ότι «πριν κάποιο καιρό ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα. Όμως με την εξέλιξη των πραγμάτων είναι μια σκληρή πραγματικότητα η οποία αν δεν υπάρξουν συντονισμένα μέτρα, αν δεν υπάρξουν ρηξικέλευθες και άμεσες αποφάσεις αντιλαμβάνεστε τις διαστάσεις αυτού του θέματος και σε ότι αφορά την κοινωνική συνοχή, και σε ότι αφορά τα θέματα ασφάλειας και σε ό,τι αφορά τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού, συν πολλά άλλα πράγματα που νομίζω ο κάθε ένας μπορεί εύκολα να τα αντιληφθεί».

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι είναι γι αυτό το λόγο λοιπόν που εμείς καταθέσαμε κάποιες σκέψεις.

«Έχουμε πει ότι το κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει ως κράτος», σημείωσε. Θα πρέπει φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν να υπάρχει διγλωσσία ή τριγλωσσία ή κατακερματισμός αρμοδιοτήτων να εκλείψουν και θα πρέπει στη βάση μιας ενιαίας, ορθολογιστικής, συγκεκριμένης πολιτικής στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να γίνουν τάχιστα ενέργειες για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας κατέστησε κοινωνούς για κάποιες σκέψεις του, είπε, προσθέτοντας ότι από την πλευρά τους τα κόμματα «αναλάβαμε μέχρι την Δευτέρα να καταθέσουμε εισηγήσεις».

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε επίσης ότι στη βάση του κοινοτικού δικαίου, στη βάση των πεπραγμένων και άλλων κρατών, να ζητήσουμε στήριξη από την ΕΕ για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ένα θέμα που δυσανάλογα με τον πληθυσμό της αντιμετωπίζει η Κύπρος, με ποσοστά 3,8% εξαιρουμένων βέβαια και όλων εκείνων για τους οποίους δεν έχουμε αριθμούς ή προσλαμβάνουσες παραστάσεις.

«Πριν να είναι αργά, είναι η ώρα που πρέπει τάχιστα να κινηθεί το κράτος, να κινηθούν οι πολιτικές δυνάμεις σε συνέργεια με την ΕΕ και τους θεσμούς της έτσι που πραγματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο και ταυτόχρονα να θωρακίσουμε και την κυπριακή οικονομία, να θωρακίσουμε όμως και το αίσθημα ασφάλειας», σημείωσε.

Μακριά, πρόσθεσε, «από ξενοφοβικά σύνδρομα, μακριά από ρατσιστικά σύνδρομα».

«Είμαστε άνθρωποι αλλά την ίδια ώρα πρέπει να διασφαλιστεί και το κράτος, να διασφαλιστεί και η κοινωνία. Και δεν μπορούμε στους ώμους μας να σηκώσουμε βάρη που δεν μας αναλογούν», είπε.

Αναφέρθηκε στο καλό κλίμα και τον ορθό τρόπο επιχειρηματολογίας που επικράτησαν κατά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζοντας την ευχή να «διοχετευτεί και στην κοινωνία μακριά από ανώφελες πολώσεις, μακριά από σύνδρομα αντιπαράθεσης».

«Δεν είναι η ώρα να που θα πρέπει να ρίξουμε αίμα εμείς ανάμεσα μας, είναι η ώρα που πρέπει να υπάρξει συνέργεια, συνοχή αλλά και συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων με την κυβέρνηση για την  αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν την πατρίδα και αφορούν την κοινωνία», σημείωσε ο κ. Καρογιάν.

ΚΥΠΕ

 

Home