Διπλωματικά βήματα Κύπρου-Ελλάδας ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 

Διπλωματικά βήματα Κύπρου-Ελλάδας ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 

Πλήρης συντονισμός για αντιμετώπιση της Τουρκικής Προκλητικότητας 

Τα επόμενα βήματα τους μελετούν Λευκωσία και Αθήνα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με στόχο να είναι πανέτοιμες για καταγγελία στον ΕΕ της Τουρκικής Προκλητικότητας. 

Οι δύο χώρες φαίνεται ότι δεν μένουν μόνο στα όσα θετικά περιλαμβάνονται στην Διακήρυξη των Med 7  και την καταδίκη Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας αλλά και Ισπανίας στην Τουρκική Προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν από κοινού να βρουν και άλλους τρόπους αντίδρασης αλλά και απάντησης στις προκλήσεις.

Μάλιστα οι δυό τους είχαν το βράδυ της Κυριακής, μακρά τηλεφωνική επικοινωνία μετά και την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές στον τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου.

 Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι δύο χώρες παρακολουθούν από κοινού τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και θα προχωρήσουν  σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας

Τα δεδομένα 

Παράλληλα Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι τα μέτρα που μπορεί να πάρει η Κυβέρνηση είναι διπλωματικά και νομικά σε συνεργασία τόσο  με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με μία σειρά από στοχευμένες ενέργειες τόσο προς την Ε.Ε όσο και την Διεθνή Κοινότητα. 

Όπως τονίζεται το γεγονός ότι στην σύνοδο των MED7 την περασμένη Παρασκευή στην Μάλτα υπήρξε μία πολύ ισχυρή διακήρυξη με αναφορές που καταδικάζουν την Τουρκία, είναι πολύ σημαντικό και υποβοηθητικό για τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας. 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει ήδη κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων,τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες.

Home