Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διπλωματική εκστρατεία τον Σεπτέμβριο για την Αμμόχωστο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
27.07.2022

Διπλωματική εκστρατεία τον Σεπτέμβριο για την Αμμόχωστο

Στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία του Δήμου -Συνάντηση με πρόεδρο Ευρωκοινοβουλίου - Αντικατοχική εκδήλωση στις 06 Αυγούστου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το ζήτημα Βαρωσίων αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα στο Κυπριακό. Γνώστες του πολιτικού μας προβλήματος θεωρούν ότι η λύση περνά από την Αμμόχωστο. 

Το φθινόπωρο όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο Δήμος Αμμοχώστου θα αρχίσει νέα διπλωματική μάχη για να διεθνοποιήσει ξανά το πρόβλημα. Μιλώντας στην  Offsite News ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου το Σεπτέμβριο αποστολή του Δήμου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες και θα έχει επαφές με εκπροσώπους πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

To αποκορύφωμα της παραμονής στις Βρυξέλλες θα είναι η συνάντηση στις 09 Σεπτεμβρίου 2022 με την Μαλτέζα πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου ποντάρει πάρα πολλά στη συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και ίσως στην συνάντηση προκύψουν σημαντικά νέα.

Προετοιμασία για την εκδήλωση της 6ης Αυγούστου

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Δήμος Αμμοχώστου προετοιμάζεται για τη μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση της 06ης Αυγούστου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου. Στην εκδήλωση αναμένεται να βρεθούν και οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πάντως, όπως ανέφερε στην Offsite News ο Δήμαρχος Αμμοχώστου δεν προγραμματίστηκε κάποια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους τρεις βασικούς υποψήφιους: Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη.

>>>>Διαβάστε επίσης: Τατάρ: Απέφερε πολλά στο ψευδοκράτος το άνοιγμα του Βαρωσιού<<<<

Κανένα νέο

Υπό στενή παρακολούθηση έχουν στο Δήμο τις κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος στην Αμμόχωστο. Το τελευταίο διάστημα δεν προκύπτει οποιαδήποτε διαφοροποίηση του σκηνικού μέσα από την κατασκευή νέων έργων η ανοίγματος νέας παραλίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Τι έγινε τη δεύτερη εισβολή

Στις 15 Αυγούστου οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν χωρίς αντίσταση την πόλη της Αμμοχώστου και απέκοψαν ολόκληρη τη Χερσόνησο της Καρπασίας. Η κυπριακή Εθνοφρουρά, κάτω από την πίεση των πολύ ισχυρότερων τουρκικών δυνάμεων και τον σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό, αναγκάστηκε να υποχωρήσει κάτω από την «πράσινη γραμμή» Λευκωσίας και νότια των οδών Λευκωσίας - Αμμοχώστου και Λευκωσίας – Μόρφου. Έτσι, οι τουρκικές δυνάμεις, όταν στις 6 το απόγευμα της 16ης Αυγούστου συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, είχαν καταλάβει ολόκληρο το τμήμα που προέβλεπε το Σχέδιο Ντενκτάς και επιπλέον την Αμμόχωστο, περιοχές των οποίων η έκταση αντιστοιχούσε στο 37% του κυπριακού εδάφους. 

Home