Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΗΣΥ: «Εάν δεν συνεννοούνται Γεν. Ελεγκτής -Γ.Ε. να πάνε Ανώτατο»

Offsite Team -
26.10.2020 - 11:39

ΔΗΣΥ: «Εάν δεν συνεννοούνται Γεν. Ελεγκτής -Γ.Ε. να πάνε Ανώτατο»

Thumbnail
Δήλωση από τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου Χρ. Τριανταφυλλίδη

Μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να επιλύσει το θεσμικό ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τις διαφωνίες  προς τις εξουσίες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους για το θέμα των πολιτογραφήσεων μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή. Ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του ΔΗΣΥ Χρίστος Τριανταφυλλίδης τόνισε σε ανακοίνωση ότι «αυτή είναι η οδός που οφείλει να ακολουθηθεί και μάλιστα τάχιστα, εάν βεβαία το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί με απευθείας συνεννόηση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων αυτών θεσμών με βάση το άρθρο 149 του Συντάγματος».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι  «ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει την άποψη ότι εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων εκφράζοντας υποστήριξη του ενός έναντι του άλλου προκαλεί ζημιά στους θεσμούς διότι, σε τελευταία ανάλυση, τους φθείρει εντάσσοντας τους εις το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό είναι το τελευταίο το οποίο χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο πολίτης».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Τριανταφυλλίδη

«Τις τελευταίες 48 ώρες ο πολίτης έγινε μάρτυρας μίας έντονης διαφωνίας μεταξύ δύο κορυφαίων ανεξάρτητων, με βάση το Σύνταγμα, θεσμών της Δημοκρατίας. Του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή.

 

Η διαφωνία αφορούσε τις εκατέρωθεν εξουσίες δικαιώματα και υποχρεώσεις σχετικά με το πολυσυζητημένο ζήτημα των πολιτογραφήσεων.

 

Σκοπός της παρούσης δεν είναι να πάρει θέση ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε σχέση με το ζήτημα  αυτό. Αντίθετα ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει την άποψη ότι εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων εκφράζοντας υποστήριξη του ενός έναντι του άλλου προκαλεί ζημιά στους θεσμούς διότι, σε τελευταία ανάλυση, τους φθείρει εντάσσοντας τους εις το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό είναι το τελευταίο το οποίο χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο πολίτης.  

Εις τη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής διαφωνούν ως προς τις εξουσίες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με το υπό συζήτηση θέμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει την άποψη ότι μοναδικός αρμόδιος για να επιλύσει αυτό το ζήτημα ασάφειας του τι προνοεί το Σύνταγμα είναι το Ανώτατο Δικαστήριο με βάση το άρθρο 149(β) του Συντάγματος. Αυτή είναι η οδός που οφείλει να ακολουθηθεί και μάλιστα τάχιστα, εάν βεβαία το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί με απευθείας συνεννόηση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων αυτών θεσμών. Οι περαιτέρω δημόσιες εκφράσεις αντίθετων απόψεων είτε από τους ιδίους  είτε από διάφορους πολιτικούς χώρους μόνο ζημία προκαλούν εις την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους και του Πολιτεύματος».

 

 

Home