Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΗΣΥ: Επιτυχία η εξέλιξη με μεταναστευτικό και Πράσινη Γραμμή

Offsite Team -
11.09.2022 - 14:52

ΔΗΣΥ: Επιτυχία η εξέλιξη με μεταναστευτικό και Πράσινη Γραμμή

Πώς σχολιάζει ο ΔΗΣΥ την αναγνώριση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία μέσω της Πράσινης Γραμμής

«Πλέον με αυτή την πρώτη επίσημη παραδοχή της Ευρώπης για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, η χώρα μας καθίσταται πιο έτοιμη στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, πάντα με τον δέοντα σεβασμό και τήρηση των διεθνών μας υποχρεώσεων και του διεθνούς δικαίου», σημειώνει ο ΔΗΣΥ μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του. 

Ειδικότερα, ο ΔΗΣΥ στην ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων πως χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι στο κείμενο της συμβιβαστικής πρότασης της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση καταστάσεων εργαλειοποίησης στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, καταγράφηκε το ότι παρόλο που η πράσινη γραμμή δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο, προκύπτει ότι η κατάσταση κατά την οποία μια τρίτη χώρα ή ένας μη κρατικός φορέας ενθαρρύνει ή διευκολύνει τη μετακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών να διασχίσουν τη γραμμή, θα πρέπει να θεωρηθεί ως εργαλειοποίηση

Να υπενθυμίσουμε πως το Υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωση του το πρωί της Κυριακής (11/9) γνωστοποίησε πως μέσω διαπραγματεύσεων πέτυχε την αναγνώριση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία μέσω της Πράσινης Γραμμής,  που δίνει πλέον νέες δυνατότητες αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. (Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ)

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ: 

«Δημοκρατικός Συναγερμός και κυβέρνηση τονίζαμε αναφορικά με το μεταναστευτικό ότι δεν αποτελεί μόνο ύψιστο ζήτημα για τη χώρα μας η οποία σηκώνει δυσανάλογο βάρος αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα όπως και πάλι έχουμε τονίσει κατά το παρελθόν, ως χώρα θα συνεχίσουμε να τηρούμε όλες τις διεθνείς μας υποχρεώσεις και να προσφέρουμε βοήθεια σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Παράλληλα όμως είχαμε τονίσει το ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο μετατρέποντας τον σε υβριδική απειλή για τη χώρα μας.

Σε αυτά τα πλαίσια χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι στο κείμενο της συμβιβαστικής πρότασης της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση καταστάσεων εργαλειοποίησης στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, καταγράφηκε το ότι παρόλο που η πράσινη γραμμή δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο, προκύπτει ότι η κατάσταση κατά την οποία μια τρίτη χώρα ή ένας μη κρατικός φορέας ενθαρρύνει ή διευκολύνει τη μετακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών να διασχίσουν τη γραμμή, θα πρέπει να θεωρηθεί ως εργαλειοποίηση.

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, συνεπεία της εργασίας και των διαβουλεύσεων όλο το προηγούμενο διάστημα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πλέον με αυτή την πρώτη επίσημη παραδοχή της Ευρώπης για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, η χώρα μας καθίσταται πιο έτοιμη στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, πάντα με τον δέοντα σεβασμό και τήρηση των διεθνών μας υποχρεώσεων και του διεθνούς δικαίου».  

Home