Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΗΣΥ: Κατά βούληση και αντιπολίτευση

Του Στέλιου Στυλιανού -
08.02.2023

ΔΗΣΥ: Κατά βούληση και αντιπολίτευση

Όλα όσα έγιναν στην μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου - Δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης

Πέραν των 7 ωρών κράτησε το διευρυμένο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ το οποίο ολοκληρώθηκε στις 01:00 μετά τα μεσάνυχτα για την στάση που θα κρατήσει στον Β΄γύρο των Προεδρικών Εκλογών. 

Αν και η απόφαση κατά βούληση ήταν ουσιαστικά συμφωνημένη ανάμεσα σε Νίκο Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου τα μέλη του διευρυμένου πολιτικού γραφείου αφέθηκαν να πουν ελεύθερα τις θέσεις τους εντός της αίθουσας με κάποιους να τάσσονται υπέρ της στήριξης Ανδρέα Μαυρογιάννη και λιγότερους υπέρ της στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη ωστόσο στο τέλο υπερίσχυσε η ενότητα του κόμματος και η επικύρωση της πρότασης κοινής συναντίληψης Αβέρωφ - Αναστασιάδη. 

>>> Δείτε εδώ αναφορές στελεχών στο Πολιτικό Γραφείο

1

Αυτούσιο το περιεχόμενο του κειμένου που συμφωνήθηκε από Αβέρωφ και Αναστασιάδη:

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τιμώντας τις αρχές και αξίες που τον καθιέρωσαν σαν την πιο σταθερή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη της πατρίδας μας και μετά και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, αξιολόγησε τις δυο υποψηφιότητες που βρίσκονται ενώπιον των πολιτών και αποφάσισε τα ακόλουθα:

A) Τη μη συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο ΔΗΣΥ, σεβόμενος πλήρως την ετυμηγορία του λαού, αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου. Πορεύεται αυτόνομος, υπερασπίζεται τις αρχές του και προασπίζει τις κατακτήσεις και τις προοπτικές του λαού μας. Αταλάντευτες προτεραιότητές μας είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ, η ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η εφαρμογή του σχεδίου Κύπρος_ το Αύριο, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του λαού.

Β) Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι πολιτική παράταξη αποτελούμενη από ελεύθερους ανθρώπους, των οποίων σέβεται και αναγνωρίζει την ελεύθερη βούληση, άποψη και κρίση. Από την ώρα που η πρόταση διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν βρίσκεται πλέον ενώπιον των πολιτών και η παράταξη από την 1η Μαρτίου θα είναι η μεγάλη και υπεύθυνη δύναμη της αντιπολίτευσης, καλούμε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να ζυγίσουν τις επιλογές που έχουν μπροστά τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά συνείδηση, θέτοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας.

Η σημερινή κατά πλειοψηφία απόφαση που λαμβάνεται ως προνοούν οι καταστατικές μας διατάξεις, στέλνει το μήνυμα της αποφασιστικότητας της παράταξης να λειτουργεί πάντοτε προς όφελος της Κύπρου και των πολιτών της.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Προέδρου και του συνόλου της ηγεσίας του κόμματος για ενδυνάμωση της ενότητας και του πρωταγωνιστικού ρόλου που καλείται ο Δημοκρατικός Συναγερμός να διαδραματίσει στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας, έχοντας ως στέρεο υπόβαθρο την διακήρυξη αρχών του, το ιδεολογικό του μανιφέστο, καθώς και τις πολιτικές του.

Αρχικά το Πολιτικό Γραφείο είχε απορρίψει πρόταση για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, που τέθηκε από τον Ονησίφορο Ιορδάνους και έλαβε δύο ψήφους υπέρ αλλά και πρόταση που υπέβαλε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που έλαβε έξι ψήφους.

Πάει σε εκλογές στις 11 Μαρτίου

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ  εξήγγειλε τη διεξαγωγή Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου στις 11 Μαρτίου, για εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος και ανέφερε ότι θα ζητήσει ανανέωση της εντολής.

Μιλώντας ενώπιον των μελών του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου τους ευχαρίστησε επισημαίνοντας  ότι λειτουργεί θεσμικά με απόλυτο σεβασμό στις διατάξεις του καταστατικού, αλλά και με πολιτική ευθιξία.  

Για αυτούς τους δύο λόγους όπως είπε και με βάση το άρθρο 17/4 του καταστατικού συγκάλεσε παγκύπρια εκλογική συνέλευση στις 11 Μαρτίου για εκλογή ηγεσίας αναφέροντας ότι θα ξαναζητήσει ανανέωση εντολής.

Σημειώνεται πάντως και το γεγονός ότι στην τοποθέτηση του στο Πολιτικό Γραφείο  ο Ιωνάς Νικολάου το όνομα του οποίου ακουγόταν για μεταβατικός Πρόεδρος στον ΔΗΣΥ  ανέφερε ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Μήνυμα σε εσσωκομματικούς αντιπάλους

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την διάρκεια της τελικής του ομίλιας πάντως δεν δίστασε να στείλει μηνύματα και σε εσσωκομματικούς αντιπάλους αναφέροντας ότι όταν συνειδητά έβαζε υποψηφιότητα γνώριζε και για τους Ιούδες και ήταν γνωστό ότι θα είχε απέναντί μου τους αποστάτες.

Ανέφερε παράλληλα ότι είναι ίσως ο πολιτικός που έδωσε τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες και πρόσθεσε ότι αυτή την μάχη που κάποιοι θεωρούν ως αποτυχία ο ίδιος τη θεωρεί ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε όλες τις μάχες που έδωσε τα τελευταία 24 χρόνια, γιατί έδωσε τη μάχη «για τις αξίες και τις αρχές μας».

Τους αποστάτες δεν είχα πρόβλημα να τους αντιμετωπίσω γιατί ήταν απέναντι μου είπε και προκάλεσε εκείνους που τον χτυπούσαν πισώπλατα αν τολμήσουν να έρθουν απέναντί του. 

Πρόσθεσε ότι κι ο ίδιος έχει άποψη και δεν θα ψηφίσει λευκό, αλλά θα είναι συνεπής σε αυτά που έλεγε στην προεκλογική εκστρατεία, με στόχο πάνω απ' όλα μια ενωμένη πατρίδα, μια δυνατή οικονομία και αξιοπρεπείς πολίτες.

Ενταση και αποδοκιμασία Προδρόμου

Τέλος να αναφέρουμε ότι το κλίμα στην συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου ήταν τεταμένο από την αρχή με τον Αβέρωφ Νεοφύτου εισερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο να γίνεται δεκτός με χειροκροτήματα από μέλη του κόμματος, κάποιοι από τους οποίους φώναζαν «είμαστε μαζί σου», «όχι στους αποστάτες» και άλλα συνθήματα. 

Παράλληλα δημιουργήθηκε ένταση και έξω από τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, όταν κάποια στιγμή εξήλθε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος αποδοκιμάστηκε και γιουχαΐστηκε από μέλη του ΔΗΣΥ που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Προδρόμου είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, αμέσως μετά τον αποκλεισμό του Αβέρωφ Νεοφύτου στον πρώτο γύρο των εκλογών με δήλωση του στην Offsite News.

Home