Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΗΣΥ - ΚΚΔ: Προσδοκούν θετικό αποτέλεσμα από τριμερή στο Βερολίνο

Offsite Team -
08.11.2019 - 14:10

ΔΗΣΥ - ΚΚΔ: Προσδοκούν θετικό αποτέλεσμα από τριμερή στο Βερολίνο

Thumbnail
Συνάντηση ΔΗΣΥ – ΡΤΚ την ερχόμενη εβδομάδα

Θετικό για τον Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι το αποτέλεσμα της τριμερούς στο Βερολίνο κατά το οποίο θα επιβεβαιωθεί η θέληση των δύο ηγετών να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο και «άκρως θετικό ότι ξεκινούν οι προσπάθειες για την σύγκλιση άτυπης πενταμερούς στη σύνθεση του Κραν Μοντάνα». Ούτε να σκεφτούμε ότι θα υπάρξει ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις 25 Νοεμβρίου θέλουμε, ανέφερε ο Τζεμάλ Όζιγιτ.  

Ο πρόεδρος του ΚΚΔ και αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του κόμματος. Κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιο θεωρούν καλό και ποιο κακό αποτέλεσμα από την επικείμενη τριμερή συνάντηση.

 

Η προσδοκία μας, είπε ο κ. Οζγιγίτ, είναι να επανενωθεί η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα και η τελευταία μοιρασμένη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση το πλαίσιο είναι γνωστό και περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης των δύο κομμάτων, πρόσθεσε ο πρόεδρος του τ/κ ΚΚΔ λέγοντας ότι προσδοκά στην ανακοίνωση των όρων αναφοράς που θα φέρει πιο μπροστά την επιθυμία για λύση του Κυπριακού. Εάν καθοριστεί μετά από αυτό και μια συγκεκριμένη διαδικασία, όπως μια πενταμερής, θα ήταν το επιθυμητό για εμάς αποτέλεσμα, συμπλήρωσε.

 

Ο κ. Νεοφύτου ανέγνωσε στην αρχή των δηλώσεων το κοινό ανακοινωθέν της συνάντηση ΔΗΣΥ – ΚΚΔ, στο οποίο αναφέρεται ότι συμφώνησαν πως ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά είναι η εξεύρεση λύσης στη βάση μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τις αποφάσεις και παραμέτρους των ΗΕ, το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις μέχρι το Κραν Μοντάνα και το πλαίσιο Γκουτέρες όπως παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου 2017 .  

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ισχυρή μας στήριξη προς τους δύο ηγέτες στην προσπάθειά τους να καταλήξουν στους όρους αναφοράς που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».  

Συνάντηση ΔΗΣΥ – ΡΤΚ την ερχόμενη εβδομάδα

Μετά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του τ/κ ΚΚΔ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι για το ΔΗΣΥ το Κυπριακό ήταν και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα και θεωρεί – όπως είπε – ότι είναι ύψιστη προτεραιότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων «και είμαι σίγουρος και του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης».  

Ως κόμμα, είπε, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες, στο μέτρο του δυνατού, και ανακοίνωσε συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα του ΔΗΣΥ με το ΡΤΚ. «Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, Ε/κ και Τ/κ, πως δεν συμβιβαζόμαστε με το στάτους κβο και θέλουμε το συντομότερο δυνατό την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».  

Οι πρωτοβουλίες του ΔΗΣΥ, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, με στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό.

ΚΥΠΕ

Ικανοποίηση Λευκωσίας για πολιτική Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας

Offsite Team -
27.06.2022 - 18:53

Ικανοποίηση Λευκωσίας για πολιτική Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας

Απόλυτη ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για πολιτική Διακήρυξη Συνόδου Αρχηγών της Κοινοπολιτείας

Απόλυτη ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για το περιεχόμενο της πολιτικής Διακήρυξης, η οποία υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Αρχηγών της Κοινοπολιτείας,  που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου στο Κιγκάλι της Ρουάντας, και στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Καδουλίδης, επροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για τη  φετινή Διακήρυξη, που όπως είπε, στέλνει ουσιαστικά και συγκεκριμένα μηνύματα σε σχέση με το Κυπριακό και την τουρκική παραβατικότητα. 

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου, η Διακήρυξη εκφράζει τη στήριξη της Κοινοπολιτείας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), ενώ υποστηρίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια συνολική λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε περαιτέρω ότι η Διακήρυξη υπενθυμίζει την ανάγκη σεβασμού στα σχετικά ψηφίσματα και προεδρικές δηλώσεις του ΣΑ, καταδικάζοντας  το άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων και ζητώντας την άμεση αναστροφή των παράνομων ενεργειών.

Οι αρχηγοί των 56 κρατών – μελών της Κοινοπολιτείας επανέλαβαν την υποστήριξή τους στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός στην ιδιοκτησία και την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Παράλληλα, πρόσθεσε, υπογράμμισαν τη σημασία εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και προέτρεψαν τις πλευρές να εργαστούν για την άμεση εφαρμογή τους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε, επίσης, ότι η Διακήρυξη εκφράζει την αλληλεγγύη της Κοινοπολιτείας προς την ΚΔ και καλεί για τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου, η Διακήρυξη ζητά και καλεί στην αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που υπονομεύουν αυτά τα δικαιώματα και απειλούν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΚΥΠΕ

Home