Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΗΣΥ: Ομόφωνα για μεταρρύθμιση δικαιοσύνης την 1/7/2023

Offsite Team
- 16.11.2022

ΔΗΣΥ: Ομόφωνα για μεταρρύθμιση δικαιοσύνης την 1/7/2023

Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Τορναρίτη μετά την Επιτροπή Νομικών

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Νομικών αναφέρθηκε στα τρία θέματα που τέθηκαν ενώπιον των βουλευτών.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε για τη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης από την 1η του Γενάρη του 2023 στην 1η Ιουλίου το 2023 αναφέροντας ότι αποκλειστική συνταγματική ευθύνη και καθήκον της εφαρμογής διατάξεων νόμων και λειτουργίας ευρύτερα των δικαστηρίων έχει το Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Παράλληλα ενώπιον της επιτροπής τέθηκε η λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και όπως ανέφερε ο κ. Τορναρίτης χωρίς την ψήφιση των συγκεκριμένων κανονισμών αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει και εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε στην ψήφιση των συγκεκριμένων κανονισμών.

Τέλος, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι στην επιτροπή συζητήθηκαν οι κανονισμοί που αφορούν την διαμεσολάβηση σε οικογενειακές υποθέσεις λέγοντας ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο αλλά και μια επιτακτική ανάγκη σε μια σύγχρονη κοινωνία, κατέληξε.

>>> Διαβάστε επίσης: ΑΚΕΛ: ΟΚ για μεταρρύθμιση δικαιοσύνης αντί την 1/1 στην 1/7/2023

Αυτούσια η δήλωση: 

«Θα αναφερθώ σε τρία θέματα. Το πρώτο θέμα είναι στη συνεδρία που έγινε στην Επιτροπή μας στην παρουσία του Προέδρου του Ανώτατού Δικαστηρίου, της Υπουργού Δικαιοσύνης και του Γενικού Εισαγγελέα. Το θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή ήταν το αίτημα του Ανώτατού Δικαστηρίου, ένα αίτημα το οποίο κατατέθηκε και προφορικά στην Επιτροπή όταν επισκεφθήκαμε το Ανώτατο Δικαστήριο αλλά και μέσα από την επιστολή που έχει στείλει ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ανώτατού Δικαστηρίου στην Επιτροπή μας και ζητεί όπως παραταθεί η ημερομηνία εφαρμογής του νόμου για τη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης από την 1η του Γενάρη του 2023 στην 1η Ιουλίου το 2023.

Αποκλειστική συνταγματική ευθύνη και καθήκον της εφαρμογής διατάξεων νόμων και λειτουργίας ευρύτερα των δικαστηρίων έχει το Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγινε συζήτηση, κατατέθηκαν οι απόψεις κυρίως του Προέδρου του Ανώτατού Δικαστηρίου ο οποίος μας ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα εάν και εφόσον ενεργοποιηθεί διάταξη για την 1η του Γενάρη. Θα δημιουργηθούν προβλήματα όσον αφορά τα επαρχιακά δικαστήρια και τους Προέδρους ειδικότερα αυτών των δικαστηρίων οι οποίοι ενδεχόμενα θα λάβουν θέση εφέτη κλπ. Σ΄ αυτό το αίτημα συμφώνησε και η Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Γενικός Εισαγγελέας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κατατέθηκαν προτάσεις νόμου οι οποίες υποστηρίζονται απ’ όλες τις πλευρές της Βουλής, απ’ όλα τα κόμματα και θα προχωρήσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής με αυτό το αίτημα το οποίο όπως σας έχω αναφέρει κατατίθεται ομόφωνα από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Παράλληλα, συζητήσαμε σήμερα τους κανονισμούς για τη λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Είχε προηγηθεί μια συζήτηση, ακούστηκαν απόψεις και εισηγήσεις από τους Βουλευτές, απόψεις και εισηγήσεις οι οποίες στον μεγάλο τους βαθμό έχουν υιοθετηθεί και από το Υπουργείο που στέλνει τους κανονισμούς αλλά και από την Αρχή. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και είμαι σίγουρος οι συγκεκριμένοι κανονισμοί θα ψηφιστούν στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Είναι απαίτηση της κοινωνίας να τεθεί σε εφαρμογή η Αρχή κατά της Διαφθοράς, χωρίς την ψήφιση των συγκεκριμένων κανονισμών αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει και εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε στην ψήφιση των συγκεκριμένων κανονισμών.

Θα πω επίσης ότι συζητήσαμε σήμερα τους κανονισμούς που αφορούν την διαμεσολάβηση σε οικογενειακές υποθέσεις. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις αποτελεί ασφαλέστατα ένα πολύτιμο εργαλείο αλλά και μια επιτακτική ανάγκη σε μια σύγχρονη κοινωνία. Η εξω-δικαστηριακή δηλαδή ρύθμιση υποθέσεων που αφορούν την διάρρηξη ενός γάμου. Σας θυμίζω ότι η Βουλή ψήφισε τη συγκεκριμένη νομοθεσία το 2019. Ακούστηκαν και σε αυτό το θέμα πολλές εισηγήσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν κατά το πλείστο από την κυβερνητική πλευρά. Σήμερα είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση και ευελπιστώ και ελπίζω ότι και αυτοί οι κανονισμοί θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από το τέλος της παρούσας συνόδου γιατί είναι κάτι που επίσης χρωστούμε στην κυπριακή κοινωνία και θεωρώ ότι και τα τρία θέματα στα οποία έχω αναφερθεί διαβλέπω ότι υπάρχει μια σύνθεση απόψεων καμιά ομογνωμία μεταξύ των μελών της επιτροπής Νομικών, μεταξύ όλων των κομμάτων και ευελπιστώ ότι θα ψηφιστούν ομόφωνα».

Home