ΔΗΣΥ: Στηρίζουμε τη μεταρρύθμιση της ΤΑ

ΔΗΣΥ: Στηρίζουμε τη μεταρρύθμιση της ΤΑ

"Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει σκοπό να προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη", αναφέρει η Ξένια Κωνσταντίνου

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει σκοπό να προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη"

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία σκοπό έχει να προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη, εξοικονομήσεις εκατομμυρίων, αλλά και την απαιτούμενη αυτοδιοίκηση ούτως ώστε να παρέχουν οι νέοι Δήμοι καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες, είπε σε δήλωση της η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου για την μεταρρύθμιση  της τοπικής αυτοδιοίκησης

 

Αυτούσια η δήλωση:

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία σκοπό έχει βεβαίως να προσφέρει μια βιώσιμη ανάπτυξη στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να προσφέρει εξοικονομήσεις εκατομμυρίων αλλά βεβαίως και την απαιτούμενη αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση ούτως ώστε να μπορέσουν να παρέχουν οι νέοι Δήμοι καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες. Οφείλω να  πω ότι οι συνενώσεις με τον τρόπο με τον οποίο τουλάχιστον σήμερα είναι προς συζήτηση, ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους ο μεγάλος αριθμός των νέων Δήμων.

Οφείλω επίσης να πω ότι ο τεχνοκράτης ο οποίος έχει ετοιμάσει τη σχετική μελέτη για το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε μία διεξοδική ανάλυση στην αρμόδια Επιτροπή με σκοπό να θίξει όλα τα ποιοτικά εκείνα κριτήρια και άλλα τα οποία βεβαίως έδωσαν τη βάση πάνω στην οποία προτάθηκαν εξ αρχής από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι 17 Δήμοι μέσα στο νομοσχέδιο. Είμαστε επιπλέον της άποψης ότι τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όπως και το ΕΤΕΚ πολύ σωστά και είναι προς όφελος των πολιτών το γεγονός ότι υποστηρίζει ότι θα πρέπει η αρχή έκδοσης και των πολεοδομικών αλλά και των οικοδομικών αδειών να είναι κοινή και ενιαία. 

Αυτό είναι κάτι το οποίο προάγει το Υπουργείο Εσωτερικών και το προάγει για το όφελος των πολιτών, τη σύντμηση των χρονοδιαγραμμάτων και βεβαίως την έκδοση των αδειών με τρόπο που να μην θέτει εν αμφιβόλω την περαιτέρω ανάπτυξη.

 

Τέλος οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ποτέ δεν θα υποστηρίξει μία αλά καρτ μεταρρύθμιση και γι’ αυτό τον λόγο δεν υποστηρίζουμε τον κατατεμαχισμό ο οποίος ενδεχομένως να προκύψει εάν και εφόσον τεθεί ζήτημα διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων.  

Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο, εάν περάσει μέσα στο νομοσχέδιο θα αποτελέσει υποκρισία, δεν θα δώσει τη δυνατότητα για μια ολιστική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και βεβαίως θα θέσει εν αμφιβόλω όλη τη δουλειά η οποία έχει γίνει εδώ και μερικές δεκαετίες γύρω απ’ αυτό το ζήτημα.  

Το μόνο το οποίο θα βλέπαμε ως εναλλακτική θα ήταν βεβαίως ένα καθολικό δημοψήφισμα όπου εκεί όντως θα μπορούσε να ισχύσει η αρχή της πλειοψηφίας.  

Πέραν αυτού η συζήτηση συνεχίζεται, ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει με συνέπεια και με συναίνεση συνεπής στο όραμα. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος μας πιέζει και γι’ αυτό το λόγο ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες μερικές εβδομάδες θα μπορέσουμε να βρούμε εκείνη τη χρυσή τομή η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με τη μεταρρύθμιση προς όφελος κυρίως και πρώτιστα των ίδιων των πολιτών της χώρας μας.

Home