Ε. Μαύρου: Ποιούς παρακολουθούσε το βαν του «μεγάλου αδελφού»;

Ε. Μαύρου: Ποιούς παρακολουθούσε το βαν του «μεγάλου αδελφού»;

Ερωτήματα προς την κυβέρνηση απευθύνει το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

"Το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ο κάθε ένας από εμάς μπορούσε να είναι θύμα ενός «μεγάλου αδελφού» που δρούσε ανενόχλητα, είναι ανησυχητικό. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι αρχές του κράτους, μόνο μετά από δημοσιεύματα και την επιμονή του ΑΚΕΛ να δοθούν απαντήσεις, άρχισαν να διερευνούν το θέμα.

Ένα όχημα, με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων και υποκλοπών, κυκλοφορεί και δραστηριοποιείται στην Κύπρο για περισσότερο από ένα χρόνο και κανείς αρμόδιος δεν έχει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα:

1. Η δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρείας είναι εγκεκριμένη και, αν ναι, στη βάση ποιας νομοθεσίας;

2. Πώς επιτράπηκε ο εκτελωνισμός των συγκεκριμένων μηχανημάτων; Επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα ότι παρουσιάστηκαν ως μετέωρολογικός εξοπλισμός;

3. Εναντίον ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;

4. Σε πόσες και ποιες άλλες εταιρείες με παρόμοια δράση έχει δοθεί άδεια λειτουργίας;

Η προστασία της ιδιωτικής ζωής κατοχυρώνεται και στο κυπριακό Σύνταγμα και σε σωρεία διεθνών συμβάσεων. Μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι οδηγείται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εταιρεία που τα προγράμματα παρακολούθησης της εκτιμάται ότι έχουν παραβιάσει τον ιδιωτικό χώρο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε Βρετανία και Ευρώπη.

Στην Κύπρο, οι κυβερνώντες για μια ακόμα φορά, σιωπούν. Οι πολίτες όμως απαιτούν απαντήσεις."

 

Home