Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έβαλαν μπρος τα κόμματα ενόψει Βουλευτικών

Του Στέλιου Στυλιανού -
09.02.2020 - 06:00

Έβαλαν μπρος τα κόμματα ενόψει Βουλευτικών

Thumbnail
Ξεκαθαρίζουν εσωκομματικά θέματα και βγαίνουν άμεσα στην Κοινωνία για συσπειρώσεις

Δεκαπέντε μήνες μας χωρίζουν για τις Βουλευτικές εκλογές  του 2021, με τα πολιτικά κόμματα να άρχισαν δειλά δειλά την προεκλογική τους εκστρατεία. 

Συγκεκριμένα τα κόμματα μετά και την ρύθμιση κάποιων εσωτερικών ζητημάτων αναμένεται  να φουλάρουν το επόμενο διάστημα τις δράσεις τους προς την κοινωνία με στόχο να αρχίσουν από νωρίς την συσπείρωση που θα τους βοηθήσει στην υλοποίηση των στόχων που έθεσαν ή θα θέσουν το επόμενο διάστημα.

ΔΗΣΥ: Νέα ηγεσία και εντατικοποίηση διαδικασιών 

Ξεκινώντας με τον ΔΗΣΥ, στην Πινδάρου μετά και από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, και την εκλογή στην ηγεσία του κόμματος των Χάρη Γεωργιάδη στην θέση του Αναπληρωτή Προέδρου και των Αννίτα Δημητρίου και Ευθύμιου Δίπλαρου στην θέση των Αντιπροέδρων αναμένεται να αρχίσουν τις διαδικασίες για τις Βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα του Συμβουλίου ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο στο οποίο θα επιβεβαιώσει τις αρχές και τις αξίες του Γλαύκου Κληρίδη.

Στόχος του συνεδρίου θα είναι να καθοριστούν οι κομματικοί στόχοι και να μπουν οι προτεραιότητες στα διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, με στόχο τα θέματα αυτά να μπουν στην ατζέντα συζήτησης ενόψει Boυλευτικών. 

ΑΚΕΛ: Συνέδριο και προεκλογική με Άντρο 

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα στο ΑΚΕΛ, καθώς μια σειρά από γεγονότα θα καθορίσει το μέλλον για πιθανές συνεργασίες στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Πρωταρχικώς για την ώρα στόχος στο κόμμα της Αριστεράς είναι το Συνέδριο του κόμματος το ερχόμενο Καλοκαίρι με τα δεδομένα να είναι ωστόσο ξεκάθαρα μετά και την απόφαση του Άντρου Κυπριανού να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του εκλογικού συνεδρίου.

Μετά και από την εξέλιξη αυτή στο ΑΚΕΛ βρίσκονται σε συνεχή προεκλογική καθώς στόχος του κόμματος είναι η περαιτέρω ανάκαμψη, με πηγές από το κόμμα να σημειώνουν στην ιστοσελίδα μας ότι τα ποσοστά του κόμματος θα πρέπει να ξεπεράσουν κατά πολύ το 25% του 2016.

Το αποτέλεσμα των Βουλευτικών ίσως φέρει εξελίξεις και για τις μετέπειτα συνεργασίες με απαρχή την εκλογή Προέδρου της Βουλής, με τον Άντρο Κυπριανού ωστόσο να βγάζει το εαυτό του από την διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας πολύ νωρίς τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος το 2023 πρέπει να είναι πολύ νεότερος από τον ίδιο.

ΔΗΚΟ: Διατήρηση ρυθμιστικού ρόλου

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται να μπαίνει σε προεκλογική περίοδο και το ΔΗΚΟ, καθώς στο κόμμα του Κέντρου θέλουν να διατηρήσουν τον ρυθμιστικό τους ρόλο εντός Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΗΚΟ μπήκε από πολύ σε Εκστρατεία επικοινωνίας με τους Πολίτες μέσα από τον «Διάλογο» και το «Συζητώ», ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και νέοι τρόποι δράσης του κόμματος προς την κοινωνία.

Παράλληλα το ΔΗΚΟ ρίχνει και ματιές προς τους μικρούς του κέντρου για πιθανή ένταξη στο ψηφοδέλτιο ατόμων που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και να συμπληρώσουν στις πιθανές διαρροές που θα έχει το κόμμα προς την ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν. 

ΕΔΕΚ: Εν μέσω διαξιφισμών στην τελική ευθεία 

Στην ΕΔΕΚ μπαίνουν στον τελική ευθεία για τις Βουλευτικές μέσα σε διαξιφισμούς ένεκα και των καταγγελιών κατά του Δημήτρη Παπαδάκη για αντικομματική συμπεριφορά, χωρίς να αποκλείεται η κίνηση αυτή να φέρει νέες κόντρες στο Κίνημα. 

Παρά τις κόντρες ωστόσο η ΕΔΕΚ θέλει στις Βουλευτικές του 2021 να τερματίσει την οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης για τον εάν θα είναι η τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη, ενω βασικός στόχος της είναι να αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών της  για να μπορέσει να έχει μία πιο αποφασιστική συμμετοχή στη διαμόρφωση προτάσεων σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Μοναχικές πορείες ή συνεργασίες; 

Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν τα μικρότερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου επιλέξουν μοναχικές πορείες η εάν θα επιδιώξουν συνεργασίες.

Αν και επανειλημμένα στελέχη των μικρών κομμάτων του Ενδιάμεσου χώρου (Συμμαχίας, Αλληλεγγύης και Οικολόγων) τάσσοντας υπέρ των συνεργασιών, μέσα από διαδοχικές συνεντεύξεις τους  στην ιστοσελίδα μας οι Πρόεδροι τους  έμμεσα ή άμεσα ξέκοψαν το ενδεχόμενο αυτό.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, τόνισε ότι  έχει παρθεί μία απόφαση ότι πέραν από το σχήμα της Συνεργασίας Πολιτών δεν θα μπουν ως Κίνημα σε διαδικασία συζητήσεων με υφιστάμενα Πολιτικά κόμματα ή κομματάρχες. Τονίζοντας ότι οι Οικολόγοι αναζητούν συνεργασίες με προσωπικότητες αλλά και ομάδες πολιτών.

Σε δική της συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους αποκάλυψε ότι η απόφαση του Κινήματος είναι η αυτόνομη κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές, τονίζοντας ότι προσωπικά η ίδια και άλλα στελέχη του Κινήματος δεν βλέπουν τίποτα κακό σε συνεργασίες με άλλα κινήματα που έχουν τις ίδιες αξίες και τους ίδιους στόχους.Η κυρία Θεοχάρους άφησε ανοιχτό ωστόσο το Κίνημα να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα όταν και εφόσον προκύψουν εξελίξεις, χωρίς να αποκλείει συνεργασίες με άλλα κόμματα.

Την θέση ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για συνεργασία ή για δημιουργία μιας πλατφόρμας συνεργασίας των περισσότερων Δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στον κεντρώο χώρο αλλά και ενεργοποίησης και εμπλοκής οργανωμένων συνόλων και ομάδων Πολιτών που δεν έχουν σήμερα άμεση εμπλοκή στην πολιτική έκφρασε σε συνέντευξη του επίσης στην Offsite τον περασμένο Νοέμβριο ο Γιώργος Λιλλήκα.

Τέλος, αυτόνομη πορεία στις Βουλευτικές του 2021, αναμένεται να ακολουθήσει η ΔΗΠΑ όπως επίσης και το ΕΛΑΜ.

Home