Έβγαλαν μαχαίρια Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ - Στα άκρα η σύγκρουση

Καβγάς και για τη στεγαστική πολιτική - Πυρ Άντρου και Στεφάνου κατά κυβέρνησης, απαντήσεις από Προδρόμου και Πινδάρου

Εφ’ όλης της ύλης και με εκατέρωθεν βαρύτατους χαρακτηρισμούς μαίνεται η σκληρή αντιπαράθεση ΔΗΣΥ και κυβέρνησης με ΑΚΕΛ δέκα μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Μετά τις αιχμές για Κυπριακό, εγκληματικότητα, οικονομία, στο... πεδίο προστέθηκε το θέμα της στεγαστικής πολιτικής. 

Οι αναφορές του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού την Τετάρτη (15/5) και οι σημερινές επικρίσεις του Εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος Στέφανου Στεφάνου (16/5) δεν έμειναν αναπάντητες από την κυβέρνηση, η οποία αύριο -μέσω του Υπουργού Εσωτερικών Κ. Πετρίδη- ανακοινώνει νέα μέτρα στεγαστικής πολιτικής για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. 

Ο κ. Κυπριανού, μιλώντας την Τετάρτη (15/5) στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση του με αντιπροσωπεία του ΚΟΑΓ, άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για τη στεγαστική της πολιτική, καλώντας την να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να μην αναφέρεται σε success story. Ανέφερε ότι οι κυβερνώντες αυτοϊκανοποιούνται αποδεχόμενοι τα συγχαρητήρια των τραπεζών, αντί να πάρουν μέτρα που θα επιτρέψουν σε χιλιάδες οικογένειες να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση. 

Νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (16/5) ο κ. Στεφάνου συνεχάρη την κυβέρνηση «για την πολιτική που παραμονές των εκλογών, η κυβέρνηση θα εξαγγείλει για το πρόβλημα της στέγης» θέτοντας το ερώτημα  αν «υπάρχει στην Κύπρο πολίτης που να πιστεύει ότι το δραματικό πλέον πρόβλημα στέγασης των νέων ζευγαριών και των οικογενειών τους, θα λυθεί από μια κυβέρνηση της οποίας η πολιτική είναι ακριβώς αυτή που το προκαλεί». 

Απαντώντας στις επικρίσεις Άντρου Κυπριανού, ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου κάλεσε το ΑΚΕΛ να έχει την υπομονή να ακούσει και όχι να κρίνει προτού καν γνωρίσει τις συγκεκριμένες προτάσεις. Ο κ. Προδρόμου σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι «προκαλεί εντύπωση η... προκαταβολικά μηδενιστική τοποθέτηση του ΑΚΕΛ για τη συνολική και συγκροτημένη πρόταση στεγαστικής πολιτικής που πρόκειται να καταθέσει και να εφαρμόσει η Κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα». Πρόσθεσε ότι «ζούμε ακόμα σήμερα τις οδυνηρές συνέπειες ορισμένων πολύ προβληματικών και άστοχων πολιτικών του ΑΚΕΛ που το μόνο που άφησαν πίσω είναι τεράστια προβλήματα σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ακατάλληλα στεγαστικά δάνεια». 

Σημείωσε επίσης ότι «είναι τέτοιες δυσμενείς συνθήκες - απότοκο πολιτικών που εφάρμοσε και που και σήμερα ακόμα εξακολουθεί να προβάλλει το ΑΚΕΛ, που η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να διορθώσει με ένα μεθοδευμένο και συγκροτημένο τρόπο, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης».  

Σήμερα όμως, συνέχισε,  η Κυβέρνηση μπορεί και προτείνει πολιτικές που μπορούν να δώσουν αποτελέσματα διότι η χώρα βρίσκεται σε μια φάση σταθερής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, αυτό απεικονίζεται ήδη μέσα από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017 που δείχνουν ότι η Κύπρος είναι σε καλύτερη θέση σχεδόν από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά το “κόστος στέγης” που επωμίζονται νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ότι στην Κύπρο τα νοικοκυριά καταβάλλουν συγκριτικά αρκετά χαμηλότερο μερίδιο των διαθέσιμων εισοδημάτων τους για στέγαση σε σύγκριση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πλην της Μάλτας) και συγκρίνεται πολύ ευνοϊκά και ως προς το κατά κεφαλήν εμβαδόν στέγασης.

 

Νωρίτα, η Πινδάρου σε ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι "ο λαϊκισμός και η αμνησία έχουν βρει σίγουρη στέγη στο ΑΚΕΛ", τονίζοντας ότι "δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό το πώς καταδικάζει το ΑΚΕΛ τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης πριν καν τη δει". Ο ΔΗΣΥ προσθέτει πως "το ΑΚΕΛ ξεχνάει τις δικές του παρακαταθήκες: ανεργία του 15% και 16%, κοινωνικά παντοπωλεία και χρεωκοπία της χώρας.  Αυτή την «κληρονομιά» την αποποιήθηκε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη με αποτέλεσμα η χώρα να βαδίζει εντός επενδυτικής βαθμίδας, με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και κάθετη πτώση της ανεργίας. Ούτε ο ΔΗΣΥ αλλά και κυρίως ούτε η κοινωνία τα έχει ξεχάσει", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το κόμμα της συμπολίτευσης, "πάγιος σκοπός για το ΑΚΕΛ παραμένει το πως να αποκομίσει κομματικό όφελος. Είτε για τη στεγαστική πολιτική μιλάει είτε για την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ είτε για το έγκλημα. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Και όταν ο Ιωνάς Νικολάου αποχωρήσει, κάτι νέο θα προκύψει ως άλλη μια ψηφοθηρική ευκαιρία για το ΑΚΕΛ. 

Το μάθαμε πλέον και το περιμένουμε σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ που δεν έμαθε τίποτα από τα ίδια τα δικά του λάθη", καταλήγει η ανακοίνωση. 

8