Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΕΔΕΚ: Επαναφέρει 5 προτάσεις για αντιμετώπιση της Ακρίβειας

Offsite Team -
16.05.2022 - 14:27

ΕΔΕΚ: Επαναφέρει 5 προτάσεις για αντιμετώπιση της Ακρίβειας

Το κράτος χάνει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από την παράνομη προμήθεια καυσίμων προς τα κατεχόμενα

Η κυπριακή οικονομία βιώνει τις συνέπειες του κύματος ακρίβειας που προέκυψε συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει στην γραπτή της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ.

Οι τρομερές – όπως τις χαρακτηρίζει- επιπτώσεις της ακρίβειας στα νοικοκυριά αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβάλλουν, άμεση λήψη μέτρων, όπως ανέφεραν.

Με αφορμή την επικείμενη σύσκεψη στο Προεδρικό την ερχόμενη Παρασκευή (20/5), η ΕΔΕΚ θα καταθέσει εκ νέου τις προτάσεις  προς την κυβέρνηση για μελέτης οι οποίες θα αφορούν, τη μείωση του ΦΠΑ  σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και όπου είναι δυνατό επιχορήγηση της τιμής τους, τον ΦΠΑ να επιβάλλεται μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού, την σημαντική μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, την χρηματοδότηση της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ως μέτρο στήριξης των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επέκταση των σχεδίων χορήγησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΔΕΚ, με δεδομένο πως το κράτος χάνει περίπου €120 εκατομμύρια τον χρόνο από την παράνομη προμήθεια καυσίμων προς τα κατεχόμενα, η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τους ελέγχους αλλά και την επιβολή ποινών με τρόπο ώστε να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο και να διαθέσει τα χρήματα αυτά για επιχορήγηση (και μείωση) της τιμής του ρεύματος ή και των καυσίμων.

Διαβάστε αυτούσια την γραπτή ανακοίνωση της ΕΔΕΚ:

«Η κυπριακή οικονομία βιώνει τις συνέπειες του κύματος ακρίβειας που προέκυψε συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τρομερές επιπτώσεις της ακρίβειας στα νοικοκυριά αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβάλλουν, όπως πολλές φορές τονίσαμε, άμεση λήψη μέτρων.

Με αφορμή την επικείμενη σύσκεψη στο Προεδρικό την ερχόμενη Παρασκευή, καταθέτουμε εκ νέου τις προτάσεις μας και καλούμε την κυβέρνηση να τις μελετήσει και να τις αξιοποιήσει:

  • Μείωση του ΦΠΑ  σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και όπου είναι δυνατό επιχορήγηση της τιμής τους.  
  • Ο ΦΠΑ να επιβάλλεται μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού.  
  • Σημαντική μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

     

  • Χρηματοδότηση της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ως μέτρο στήριξης των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

     

  • Επέκταση των σχεδίων χορήγησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με δεδομένο πως το κράτος χάνει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από την παράνομη προμήθεια καυσίμων προς τα κατεχόμενα, η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τους ελέγχους αλλά και την επιβολή ποινών με τρόπο ώστε να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο και να διαθέσει τα χρήματα αυτά για επιχορήγηση (και μείωση) της τιμής του ρεύματος ή και των καυσίμων».

Ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση του Κυβερνητικού σχήματος

Offsite Team -
02.07.2022 - 08:50

Ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση του Κυβερνητικού σχήματος

Αναλαμβάνει και επισημα καθήκοντα ο πρώτος υφυπουργός Πολιτισμού - Παραδίδει 5 υφυπουργεία ο Αναστασιάδης

Συσκέψεις, σημαντικές συναντήσεις, τελετή διορισμού του 1ου Υφυπουργού Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαπιστευτήρια Πρέσβεων και εγκαίνια έργων που ανεγέρθηκαν προς όφελος της κοινωνίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου, στις 9:15 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελετή διορισμού του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Γιάννη Τουμαζή.

>>> Διαβάστε επίσης: ΕΔΕΚ: Με ανοιχτές διαδικασίες επιλέγει υποψήφιο Πρόεδρο

Με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τη μεταρρύθμιση του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος αποτελούσε σημαντικό μέρος του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, που περιελάβανε τη δημιουργία πέντε Υφυπουργείων.

Στις 11:00 το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού  αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Ηλία Δημητρίου και τη Γραμματέα κα Γιαννούλα Κυριακίδου και τον Πρόεδρο του  ΕΠΟΕ ΕΟΣΕΚ κ. Αντώνη Χρυσοστόμου, οι οποίοι θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χρηματικές επιταγές προς στήριξη των πυρόπληκτων των ορεινών περιοχών Λάρνακας και Λεμεσού.

Την Τρίτη, 5 Ιουλίου, στις 9:30 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει σύσκεψης για τον κατώτατο μισθό και τη γονική άδεια. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ  και ΔΕΟΚ.

Η εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους η οποία παρά το γεγονός ότι έφθασε στο τελικό στάδιο εντούτοις δεν ολοκληρώθηκε λόγω του αδόκητου θανάτου της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Την Τετάρτη, 6 Ιουλίου, στις 9:30 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ στις 7:30 το βράδυ της ίδιας μέρας, o Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εγκαινιάσει το Κέντρο του Πολίτη, στην Ξυλοφάγου.

Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου, στις 9:15 o Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ κα Ελίζα Φερέιρα. Η συνάντηση θα γίνει στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών.

Στις 10:45 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια των Πρέσβεων της Λιβύης, της Σλοβακίας και της Κούβας, ενώ στις 7:30 το βράδυ θα εγκαινιάσει το περιφερειακό αθλητικό στάδιο της ΔΟΞΑΣ, στην Περιστερώνα.

Την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, στις 10:15 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομικών και της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε.

Home