ΕΔΕΚ για Bερολίνο: «Γιατί πάμε σε πενταμερή»;

ΕΔΕΚ για Bερολίνο: «Γιατί πάμε σε πενταμερή»;

Βλέπει θετικά και αρνητικά

Για θετικά και αρνητικά συμπεράσματα από την τριμερή της Δευτέρας στο Βερολίνο κάνει λόγο η ΕΔΕΚ. Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου, τόνισε ότι «Η αποτίμησή μας για το δείπνο γίνεται με επιφύλαξη αφού αφενός δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες, οι οποίες ενδεχομένως είναι πολύ σημαντικές και αφετέρου βασιζόμαστε μόνο στις δηλώσεις που έγιναν δημόσια. «Αυτό το οποίο κατά την άποψή μας διαπιστώνεται είναι ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία».

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, «στα  θετικά μπορούμε να αναφέρουμε πως διευκολύνεται η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο δεδομένης της στάσης της Τουρκίας για αλλαγή καθεστώτος για ευνόητους λογούς. Επίσης θετικό είναι και το ότι «ανοίγει» μία προοπτική επανέναρξης διαλόγου, η κατάληξη, όμως, του οποίου είναι αμφίβολη.

Στα αρνητικά καταγράφουμε το ότι οι απαιτήσεις της Τουρκίας φαίνεται να έχουν γίνει αποδεκτές. Ένα δεύτερο σημείο είναι το ερώτημα που τίθεται για τους λόγους που προχωρούμε σε άτυπη πενταμερή και όχι σε Διεθνή Διάσκεψη όπως προνοούν αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Το ερώτημα αυτό ενισχύεται από την εμπειρία της προηγηθείσας πενταμερούς στη Γενεύη και το Κρανς Μοντανά και από το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απέρριπτε συστηματικά από το 1964 το θέμα της πενταμερούς διάσκεψης»..

Τέλος,η κυρία Πανσγιώτου ανέφερε ότι  «η επαναβεβαίωση ότι οι όροι αναφοράς, δηλαδή το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις μέχρι το Κρανς Μοντανά που ήταν οι παραχωρήσεις της δικής μας πλευράς στα θέματα της διακυβέρνησης και της πολιτικής ισότητας και το πλαίσιο των 6 σημείων του ΓΓ, θα αποτελέσουν πιθανόν την βάση των διαπραγματεύσεων αποτελούν ένα αρνητικό διαπραγματευτικό πεδίο για την πλευρά μας».

 

 

Home