Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΕΔΕΚ για πραξικόπημα: Δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου

Offsite Team
- 15.07.2020

ΕΔΕΚ για πραξικόπημα: Δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου

Thumbnail

Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 ήταν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και τη συνδρομή Κυπρίων συνοδοιπόρων, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

 

Στην ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση απόψε, στη Λευκωσία, για καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος του 1974 και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «σε όσους έντεχνα καλλιεργούν το κλίμα της ηττοπάθειας ότι το 1974 ηττηθήκαμε και πρέπει να πληρώσουμε τις συνέπειες της ήττας,  απαντούμε: Το 1974 δεν ηττηθήκαμε. Προδοθήκαμε. Το 1974 χάσαμε μια σημαντική μάχη. Δεν χάσαμε τον πόλεμο. Δεν πρέπει να παραδοθούμε».

 

Το πρώτο πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου σχεδιάστηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 1965, ανέφερε και ματαιώθηκε μετά από παρέμβαση του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε και στο δεύτερο και τρίτο σχέδιο για πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και πως οι συνεχείς αποτυχίες της χούντας να τον ανατρέψει, την οδήγησαν την αποστολή του Γ. Γρίβα στην Κύπρο και την ίδρυση της παράνομης οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄ το φθινόπωρο του 1971.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι όταν ο Μακάριος διέφυγε από το κατεστραμένο Προεδρικό, το χουντοκρατούμενο ΓΕΕΦ απέστειλε αριθμητικά και οπλικά υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις για να τον κυνηγήσουν, απ΄ ότι απέστειλε στις 20 Ιουλίου στην περιοχή της απόβασης για την αντιμετώπιση του τουρκικού προγεφυρώματος.  

«Στις 20 Ιουλίου όταν άρχιζε η τουρκική εισβολή με συνδυασμό αποβατικής ενέργειας και αερομεταφερόμενης στρατιωτικής δύναμης στο θύλακα Λευκωσίας – Κιόνελι – Αγύρτας, όχι μόνο δεν φρόντισε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις εχθρικές δυνάμεις, αλλά αντίθετα τις διευκόλυνε να αποβιβασθούν, να οργανωθούν και να καταλάβουν εδάφη δημιουργώντας προγεφύρωμα για να διευκολυνθεί η πρόσθετη αποβίβαση στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και να ισχυροποιηθεί η άμυνα του τ/κ θύλακα Λευκωσίας, προς αποφυγή κατάληψής του και ματαίωσης των τουρκικών στόχων» είπε.  

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνωμοσίας επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθούν το 2004 με το σχέδιο Ανάν, το οποίο ο λαός μας με υπευθυνότητα απέρριψε διασώζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.  

«Για την ΕΔΕΚ, τους ΕΔΕΚίτες και τον ιδρυτή και ιστορικό της ηγέτη Β. Λυσσαρίδη σε αυτή τη διαδρομή δεν υπήρξαν διλήμματα. Από την πρώτη στιγμή αναμετρήθηκαν με τη συνωμοσία και την παρανομία. Δεν επέλεξαν την εύκολη λύση είτε της συμπόρευσης, είτε της επιτήδειας ουδετερότητας για να εξασφαλίσουν εύνοια και λαφυραγωγία. Οργανωμένα και συντεταγμένα αντέδρασαν στις συνωμοσίες με στόχο τη ματαίωσή τους» ανέφερε.  

Πρόσθεσε ότι «μελανό στίγμα του πολιτικού και κοινοβουλευτικού μας βίου ήταν η φίμωση από το σύνολο των βουλευτών της κυπριακής Βουλής του Βάσου Λυσσαρίδη για να μη καταγγείλει την επίθεση των χουντικών τραμπούκων εναντίον των ΕΔΕΚιτών που διαδήλωναν υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου 1971».  

Ο κύκλος των δολοφονιών των στελεχών της ΕΔΕΚ , ανέφερε, άρχισε με τον Κόκο Φωτίου τον Απρίλιο του 1973 για να κλείσει με το Δώρο Λοΐζου στις 30 Αυγούστου 1974 κατά την απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της αντίστασης Βάσου Λυσσαρίδη. Η συγκάλυψη των ενόχων και στις δύο δολοφονίες, η φυγάδευσή τους στο εξωτερικό και η μη προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη αποτελεί ακόμα ένα μελανό στίγμα του κράτους μας.  

Το πρωινό της 15ης Ιουλίου η ΕΔΕΚ, ανέφερε, ήταν το μοναδικό κόμμα που οργανωμένα αντιστάθηκε στο προδοτικό πραξικόπημα, στο  άνοιγμα του Κολοκάση, την Αρχιεπισκοπή, το Καιμακλί, το ΣΟΠΑΖ, τη Σολιά.  

«Στο όνομα των αγωνιστών αλλά και των νεκρών της δημοκρατικής αντίστασης, τη μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, όχι από υποχρέωση, αλλά για παραδειγματισμό και αναβάπτισμα στα ιδανικά και τους αγώνες τους, στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας, στα αθώα θύματα και τους παθόντες της τουρκικής θηριωδίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να διεκδικήσουμε για το λαό μας μια δημοκρατική λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς».  

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, συνέχισε, επιβάλλεται να αγωνισθούμε για να ματαιώσουμε τα σχέδια που επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν σε βάρος της πατρίδας μας με στόχο την υπονόμευση της κρατικής μας κυριαρχίας, τη νομική και πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, την κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος του λαού μας και την επιβολή λύσης ετεροβαρούς και άδικης, η οποία παραβιάζει παράφορα και προκλητικά το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.  

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ΔΔΟ όπως κάποιοι την ερμηνεύουν και επιχειρούν να την εφαρμόσουν, δεν είναι Ομοσπονδία, δήλωσε. «Είναι δύο κράτη, είναι Συνομοσπονδία η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δύο κράτη. Στη δε χειρότερη σε προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκία».  

Είναι μεν δύσκολη η ανατροπή των σημερινών δεδομένων, είναι όμως εφικτή, πρόσθεσε, αρκεί να το πιστέψουμε και να αγωνιστούμε γι΄ αυτό.  

Η σημερινή προκλητική επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας επιβάλλει αναθεώρηση της τακτικής μας».  

Από κοινού, είπε, Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσουν κοινή εθνική πολιτική που να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, τον πολιτικό, τον ενεργειακό και τον στρατιωτικό.  Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε σε καθορισμό συγκεκριμένων ενεργειών στα Η.Ε. και την Ε.Ε. με στόχο την ματαίωση οποιασδήποτε μορφής πολιτικής ή οικονομικής αναβάθμισης των σχέσεων της με την Τουρκία και την επιβολή κλιμακούμενης μορφής κυρώσεων.  

Αναφέρθηκε επίσης σε περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών για ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος με την εμπλοκή χωρών τα συμφέροντα των οποίων συγκλίνουν με τα δικά μας, και την ενίσχυση της Εθνικής φρουράς και επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δύσκολες. Δεν πρέπει όμως το φόβο της ηττοπάθειας να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το άδικο και να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο».

Μέχρι την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες της δημοκρατικής νομιμότητας και της ελευθερίας, αλλά και να καταθέτουμε τον ετήσιο απολογισμό μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ λέγοντας ότι αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο.

ΚΥΠΕ

Home