ΕΔΕΚ: Η οικονομική κρίση & η πανδημία να μην αυξήσει τα επιτόκια

ΕΔΕΚ: Η οικονομική κρίση & η πανδημία να μην αυξήσει τα επιτόκια

Τι λέει η ΕΔΕΚ για ενδεχόμενες αυξήσεις

Η οικονομική κρίση απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού να μην αποτελέσει την αφορμή για την αύξηση των επιτοκίων, αναφέρει η ΕΔΕΚ, με ανακοίνωση της. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΕΔΕΚ: “Με αφορμή τόσο τα χθεσινά δημοσιεύματα καθώς και τα σημερινά για την πιθανή αύξηση των επιτοκίων για τα εμπορικά αλλά και τα στεγαστικά δάνεια, από πλευράς ΕΔΕΚ είχαμε έγκαιρα επισημάνει το γεγονός αυτό όταν η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα και επέλεξε την επιδότηση επιτοκίου. Με αυτό τον τρόπο άφησε τη δυνατότητα στις τράπεζες μέσω του καθορισμού ανώτατου επιτοκίου να ανεβάσουν τα επιτόκια πιο πάνω από τα σημερινά.

Η επιδότηση του επιτοκίου με λεφτά του κύπριου φορολογούμενου θα έπρεπε να συνοδεύεται και με κάποιες υποχρεώσεις από πλευράς τραπεζών όπως τη μη διανομή μερισμάτων, τουλάχιστον για το τρέχον έτος, και την κατάργηση των μπόνους προς στα διευθυντικά τους στελέχη όπως ήταν και η σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα πρέπει να ασκήσει τον εποπτικό της έλεγχο ώστε η οικονομική κρίση απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού να μην αποτελέσει την αφορμή για την αύξηση των επιτοκίων”.  

 

Home