ΕΔΕΚ: Η πρόληψη δυνατό όπλο στη μάχη κατά εξαρτησιογόνων ουσιών

ΕΔΕΚ: Η πρόληψη δυνατό όπλο στη μάχη κατά εξαρτησιογόνων ουσιών

Η ΕΔΕΚ για Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών

"Η Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών είναι η μέρα ανάδειξης της σπουδαιότητας της πρόληψης και της αλληλεγγύης.

Η ενίσχυση των δράσεων πρόληψης και θεραπείας των χρηστών πρέπει να γίνει αμέσως. Οι βασικοί πυλώνες του κοινωνικού ιστού (οικογένεια, παιδεία, πολιτεία) χρειάζεται να δρουν με τέτοιο τρόπο ώστε δημιουργήσουν δίχτυ προστασίας απέναντι στην παραβατικότητα και την ροπή προς κάθε μορφής εξάρτηση.

Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμούμε ότι θα συμβάλει σημαντικά η στόχευση στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία θα αρχίζει από την προδημοτική εκπαίδευση με έμφαση στις περιοχές όπου καταγράφονται υψηλοί δείκτες λειτουργικού αναλφαβητισμού. Εκτιμούμε ότι στη βάση ενός σωστού σχεδιασμού η μεταρρύθμιση αυτή μπορεί συμβάλει αποφασιστικά στην πρόληψη της διάδοσης και της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στην ίδια κατεύθυνση η αλληλεγγύη προς τις οικογένειες και τα ίδια τα θύματα είναι απαραίτητη για να βγουν δυνατοί από τη μάχη κατά των εξαρτήσεων και να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να γίνει το σύνθημα πράξη: «πιο κοντά σε αληθινούς τρόπους ζωής, μακριά από εξαρτήσεις»."

 

Tags
Home