Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΕΔΕΚ / Μεταναστευτικό: Το Πρόβλημα, Οι Άνθρωποι, Η Διαχείριση

Offsite Team
- 25.01.2022

ΕΔΕΚ / Μεταναστευτικό: Το Πρόβλημα, Οι Άνθρωποι, Η Διαχείριση

Μεταναστευτικό: Αδήριτη ανάγκη η σωστή επιτήρηση της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Στροβόλου η εσπερίδα που διοργάνωσε το Κ.Σ. ΕΔΕΚ με θέμα «Μεταναστευτικό: Το Πρόβλημα, Οι Άνθρωποι, Η Διαχείριση». Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Ομιλητές ήταν ο Νίκος Νουρής, Υπουργός Εσωτερικών, η Δέσπω Μιχαηλίδου, Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού, η Μυρτώ Ζαμπάρτα, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και ο Αιμίλιος Λάμπρου, Πρώην Διοικητής ΥΑΜ, μέλος Δ.Σ. Frontex. Την εκδήλωση συντόνισε Πρόεδρος του ΚΥΚΕΜ, Χρήστος Ιακώβου.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να γίνεται σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους πολιτικούς πρόσφυγες και τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες. Χαρακτήρισε ως μορφή υβριδικού πολέμου την τουρκική τακτική συστηματικής προώθησης παράνομων μεταναστών στην Κύπρο και την Ελλάδα με απώτερο στόχο την αλλοίωση της κοινωνικής τους δομής. Εξήγησε πως η ΕΔΕΚ στο πλαίσιο εποικοδομητικής συνδρομής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση μία σειρά από προτάσεις μεταξύ των οποίων είναι η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην γραμμή κατάπαυσης πυρός, για εντοπισμό και αποτροπή της παράνομης εισόδου οικονομικών μεταναστών. Αυτό το μέτρο έχει ήδη τροχοδρομηθεί. Την ίδια στιγμή πρότεινε την αποτροπή της γκετοποίησης των μεταναστών όχι με αστυνομικά μέτρα αλλά με ποιοτική ανάπτυξη των περιοχών όπου συναθροίζονται. Ξεκαθάρισε πως η ΕΔΕΚ ως το σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου θα συνεχίσει να προωθεί προτάσεις που να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των προσφύγων και να προστατεύουν το κράτος από την παράνομη μετανάστευση.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας τόνισε πως το μεταναστευτικό είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα με πολλές και αθέατες όψεις. Στην περίπτωση της Κύπρου το μεταναστευτικό προκαλεί δημογραφικά αλλά και οικονομικά προβλήματα αφού τα τελευταία πέντε χρόνια η Κύπρος κατέχει την θλιβερή πρωτιά να έχει τους περισσότερους μετανάστες σε αναλογία πληθυσμού από όλες τις χώρες της ΕΕ. Εξήγησε πως το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο προκαλείται από την Τουρκία αφού το 94% των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στο νησί είναι μέσω της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός και μόλις το 6% διά θαλάσσης. Τόνισε πως οι αντοχές της Κύπρου έχουν εξαντληθεί και πως για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται να γίνεται σωστή αποτροπή στην Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός, να υπάρχει έμπρακτη αλληλεγγύη από την ΕΕ και κοινή γραμμή με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Δέσπω Μιχαηλίδου, Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού, τόνισε πως οι ευάλωτες ομάδες της μετανάστευσης είναι τα παιδιά πολλά από τα οποία ταξιδεύουν ασυνόδευτα. Τόνισε πως είναι επιβεβλημένο να εφαρμόζονται στην πράξη όλα όσα προνοεί η  Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού και τα οποία επικεντρώνονται σε τρεις πυλώνες: η πρόσβαση στην προστασία ή και σε ασφαλές νομικό καθεστώς, δίκαιες διαδικασίες με παιδοκεντρικές προσεγγίσεις και συνθήκες υποδοχής και ένταξη των παιδιών στην κοινωνία. Εξήγησε πως ο περιορισμός των παιδιών σε χώρους όπως είναι το Πουρνάρα αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού. Κάλεσε την πολιτεία να καταθέσει νομοθεσίες που να κάνουν σεβαστά τα δικαιώματα των παιδιών. Η Μυρτώ Ζαμπάρτα, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο τόνισε πως το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει. Δεν είναι θέμα κρίσης αλλά θέμα διαχείρισης. Είναι θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι πρέπει να παρέχεται προστασία στα άτομα που διώκονται λόγω πολέμου ή λόγω των πιστεύω τους, όμως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να φυλάσσονται αποτελεσματικά. Ανέφερε πως η Κύπρος για τον σκοπό αυτό έχει πάρει 117εκ ευρώ και θα λάβει άλλα 133εκ εντός του 2022. Πέρα από την χρηματική ενίσχυση στάλθηκε και εξειδικευμένο προσωπικό που συνεργάζεται μαζί με τις κυπριακές αρχές στις υποδοχές και επιστροφές των παράνομων μεταναστών. Τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη σε μία κοινή διακήρυξη, ένα κοινό σύμφωνο, για κοινή αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τέλος ο Αιμίλιος Λάμπρου, Πρώην Διοικητής ΥΑΜ, μέλος Δ.Σ Frontex μίλησε για το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο διαχρονικά καθώς και για τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Εξήγησε πως η κατακόρυφη αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών άρχισε από το 2000 μέσω της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός αλλά και λόγω των παράνομων γάμων και των δήθεν φοιτητών. Με την νομοθεσία που εφαρμόστηκε τερματίστηκε το φαινόμενο των εικονικών γάμων και των δήθεν φοιτητών ενώ εκκρεμεί ακόμη η σωστή επιτήρηση της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός. Κατέγραψε ως βασικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω του μεταναστευτικού τους χώρους κράτησης, την επιδοματική πολιτική, την εγκληματικότητα κ.ά. Από την εμπειρία που απέκτησε στην Frontex εκτιμά πως για τη σωστή διαχείριση του ζητήματος χρειάζεται να γίνουν διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες και να εργοδοτηθούν ειδικά σώματα ασφαλείας για να περιπολούν την Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός για αυτό τον σκοπό.

Ως εκ τούτου, μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών, εξάγονται τα πιο κάτω συμπεράσματα:

  • Η Κύπρος σήμερα έχει το πιο ψηλό ποσοστό παράνομων μεταναστευτικών ροών από όλες στις χώρες της ΕΕ.

  • Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών προέρχεται από μη εμπόλεμες περιοχές.

  • Το 94% των παράνομων μεταναστευτικών ροών προέρχεται από τα κατεχόμενα στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που η Τουρκία προωθεί σε βάρος της Κύπρου.

  • Μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έλαβε όλα εκείνα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις μεταναστευτικές ροές.

Συνοπτικά, τα μέτρα που κατατέθηκαν προς αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου είναι:

  • Σωστή επιτήρηση της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός με ηλεκτρονικά μέσα αλλά και με ειδικά σώματα ασφαλείας που θα περιπολούν για αυτό τον σκοπό.

  • Σύναψη συμφωνιών επαναπατρισμού με τρίτες χώρες με τη συμμετοχή της ΕΕ.

  • Ομοιογενής διασπορά των μεταναστών σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο.

  • Κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων που προέρχονται από και τις εμπόλεμες περιοχές καθώς και των ασυνόδευτων παιδιών.

  • Λήψη ασφαλιστικών δικλίδων και κριτηρίων ώστε να περιοριστεί η κατάθεση αιτήσεων επανεξέτασης των απορριφθέντων αιτητών πολιτικού ασύλου.

  • Νομοθετική ρύθμιση για εφαρμογή αυστηρών ποινών στους διακινητές.

  • Νομοθετικές ρυθμίσεις που να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των παιδιών στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού.

Home