Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΕΔΕΚ: Σημαντικά στοιχεία λείπουν από τα πρακτικά του Κραν Μοντάνα

Offsite Team
- 08.02.2019

ΕΔΕΚ: Σημαντικά στοιχεία λείπουν από τα πρακτικά του Κραν Μοντάνα

Thumbnail
Στοιχεία στα οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται στη διαμόρφωση του πλαισίου λύσης απουσιάζουν δηλώνει ο Μ. Σιζόπουλος

Σημαντικά στοιχεία στα οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται στη διαμόρφωση του πλαισίου λύσης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα το 2017, απουσιάζουν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Επίσης, είπε ότι δεν υπάρχουν τα πρακτικά όπου υποτίθεται, ότι ήταν η τελική διαμόρφωση του πλαισίου του ΓΓ.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι η ΕΔΕΚ έχει καταλήξει σε τρία ουσιαστικά συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι μέσα από τις διαβουλεύσεις της κ. Λουτ δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική σύντομης κατάληξης στο πλαίσιο όρων αναφοράς για τη δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών πριν από τον Ιούλιο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει, σημείωσε.

Το δεύτερο, είπε, φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά αναβαθμίζει τις διεκδικήσεις της σε ένα διπλό πλαίσιο. Το πρώτο να αποφύγει την οποιανδήποτε συζήτηση πάνω στα βασικά θέματα που είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, και να μεταφέρει κυρίως το πεδίο των συζητήσεων εις το να έχει πρόσθετα οφέλη στα θέματα της διακυβέρνησης με τα θέματα της αυξημένης συμμετοχής στη διακυβέρνηση αλλά και αυξημένη συμμετοχή στις αποφάσεις που χρειάζονται θετική ψήφο, άρα ισχυροποίηση ακόμη περισσότερο του πλήρους ελέγχου λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία

Ωστόσο, ο κ. Σιζόπουλος είπε, «αυτό που εμάς, τουλάχιστον, μας έχει ανησυχήσει ακόμα περισσότερο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε ότι από τα πρακτικά του δείπνου της 30ης Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα, όπου ο ΓΓ κατάθεσε για πρώτη φορά τις απόψεις του για τη διαμόρφωση του πλαισίου, ότι απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία από αυτά τα οποία ο ΓΓ τότε είχε αναφέρει».

Καθώς επίσης, συνέχισε «ότι και στη σύσκεψη του πρωινού της 4ης Ιουλίου του 2017 δεν υπάρχουν τα πρακτικά όπου εκεί, υποτίθεται, ότι ήταν η τελική διαμόρφωση του πλαισίου του ΓΓ, όπως είχε γίνει συνεννόηση του κ. (Εσπεν Μπαρθ) Εϊντε  με τον ΓΓ».

Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε, «ότι αυτό είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ, και κυρίως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι όσοι επιμένουμε ότι το πλαίσιο του ΓΓ πρέπει στην ουσία να αποτελέσει τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών, κάτι το οποίο φαίνεται να διεκδικεί και η τουρκική πλευρά. Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που θεωρούμε, και το επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου, θα πρέπει ουσιαστικά να προσπαθήσει να διαφοροποιήσει και τη διαδικασία και τη βάση των συνομιλιών προς μια πιο θετική κατεύθυνση εάν όντως φιλοδοξούμε και επιθυμούμε να έχουμε μια κατάληξη σε δημοκρατική και λειτουργική λύση του Κυπριακού».

Για να μην είναι αόριστη αυτή η τοποθέτηση, συνέχισε, «για μας η πιο θετική διαδικασία είναι να αξιοποιήσουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την άμεση σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με την παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, που θα συζητήσει κατά προτεραιότητα τη διεθνή πτυχή του προβλήματος, δηλαδή  τα θέματα που σχετίζονται με την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων όπως αναφέρεται στην απόφαση, το θέμα του επαναπατρισμού των εποίκων, τα θέματα που έχουν σχέση με την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων Ε/κ και Τ κ στις περιουσίες τους και την κατάργηση των αναχρονιστικών συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας».

Home