Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΕΔΕΚ: Τέλος το πάρτι με τα Ακίνητα - Επιστράφηκαν 15 στο Κίνημα

Offsite Team
- 07.08.2022

ΕΔΕΚ: Τέλος το πάρτι με τα Ακίνητα - Επιστράφηκαν 15 στο Κίνημα

ΕΔΕΚ: Οι 4 προτάσεις για την αύξηση κόστους ηλεκτρικής ενέργειας
Για χρόνια τα ακίνητα της ΕΔΕΚ τα διαχειρίζονταν ΕΔΕΚίτες αντί το Κόμμα – Αυτή την στιγμή όλα τα ακίνητα επεστράφησαν

Τι έγινε με την Πολυκατοικία Λυσσαρίδη, πώς το Οίκημα Πάφου από 400,000 που θα πωλείτο, τελικά πωλήθηκε 1,3εκ και πώς «γλύτωσε» το Οίκημα Αραδίππου

Τέρμα στην διαχείριση των ακινήτων της ΕΔΕΚ από μέλη και αξιωματούχους έθεσε η Ηγεσία του Κινήματος των Σοσιαλιστών, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή η ΕΔΕΚ να διαθέτει πλέον 15 ακίνητα, τα οποία για δεκαετίες ήταν εγγεγραμμένα σε φυσικά πρόσωπα, ΕΔΕΚίτες, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν και οι διαχειριστές των ακινήτων. Τα ακίνητα ήταν πάνω σε φυσικά πρόσωπα καθώς μέχρι το 2001 η νομοθεσία δεν επέτρεπε στα κόμματα να έχουν ακίνητα επ’ ονόματί τους. Ωστόσο μετά την ψήφιση της σχετικής Νομοθεσίας η ΕΔΕΚ κινήθηκε για την εγγραφή των ακινήτων της στο κόμμα υπό την ηγεσία του Μαρίνου Σιζόπουλου. 

Να σημειώσουμε εδώ πως η εγγραφή ακινήτων σε κομματικά φυσικά πρόσωπα, ήταν μια τακτική που χρησιμοποιείτο στις περασμένες δεκαετίες από διάφορα Κόμματα και όχι μόνο στην Κύπρο. Η πρακτική αυτή συνήθως χρησιμοποιείτο από ‘κόμματα κλειστού τύπου’ ή αλλιώς ‘ανατολικού τύπου’. 

Η Offsite News προχωρώντας σε μια έρευνα για τα «Κόμματα και Ακίνητα» παρουσιάζει σήμερα την κατάσταση στην ΕΔΕΚ. 

Σύμφωνα λοιπόν με τον απολογισμό του Μαρίνου Σιζόπουλου (2015-2021) «Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η νέα ηγεσία του Κόμματος σε συνεργασία με την Οικονομική Επιτροπή προσπάθησε να μεταφέρει και να εγγράψει επ΄ ονόματι του Κόμματος ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ήταν εγγεγραμμένα είτε σε άτομα είτε σε εταιρίες όπου μέτοχοι ή διευθυντές ήταν στελέχη του Κόμματος», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ για να σημειώσει πως «Αυτή τη στιγμή επ΄ ονόματι του Κόμματος βρίσκονται εγγεγραμμένα δεκαπέντε (15) ακίνητα (ο σχετικός κατάλογος είναι στη διάθεση οποιουδήποτε για έλεγχο)». 

Η αξία των ακινήτων εκτιμάται στα 4.110.800 ευρώ (τέσσερα εκατομμύρια εκατόν δέκα χιλ. και 800 ευρώ), σύμφωνα με την εκτιμημένη αξία του Κτηματολογίου το 2013. «Η σημερινή πραγματική αξία ξεπερνά τα 7 εκ. ευρώ, π.χ. η πολυκατοικία στη Λεμεσό εκτιμάται 270 χιλ. ενώ η αξία της είναι 1.2 εκ. ευρώ», αναφέρεται στον ίδιο απολογισμό.

Η Πολυκατοικία Λυσσαρίδη 

Μεγάλες συζητήσεις εντός του κόμματος, με κάποιες πτυχές αυτών των συζητήσεων να δημοσιοποιούνται κατά καιρούς, υπήρξαν για την γνωστή σε όλους «Πολυκατοικία Λυσσαρίδη» (παρά το ΟΧΙ στη Λευκωσία), η οποία πολυκατοικία ας σημειωθεί ότι μέχρι το 2016 ήταν εγγεγραμμένη στον Βάσο Λυσσαρίδη αλλά η διαχείριση δεν ανήκε στο κόμμα. Η πολυκατοικία ήταν ενοικιασμένη στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας από το 1989. Το τελευταίο μηνιαίο ενοίκιο ήταν στις 3.500 ευρώ. Υπήρχε και πρόσθετο εισόδημα 700 ευρώ τον μήνα από το ενοίκιο στο ισόγειο που νοικιάζεται σε τρίτο άτομο. 

Τον Νοέμβριο του 2017 με πρόσχημα την αποκόλληση πλάκας εξωτερικής επένδυσης (λόγω πολύ κακής συντήρησης από τους ενοικιαστές) ο Δήμος Λευκωσίας την εγκατέλειψε χαρακτηρίζοντάς την (κακώς) ως επικίνδυνη, αναφέρει ο Μ. Σιζόπουλος και σημειώνει πως «σε συνεννόηση με τον Δήμο Λευκωσίας ορίσθηκε ειδικό γραφείο (Μιχ. Πίττας) για την πραγματοποίηση μελέτης σχετικά με την κατάσταση του κτηρίου, καθώς και τις βελτιώσεις που έπρεπε να γίνουν για την επαναφορά στην αρχική του κατάσταση όπως προνοούσε το συμβόλαιο ενοικίασης».

Η μελέτη κατέδειξε πως η Πολυκατοικία χρειάζεται στατική αναβάθμιση και το κόστος εκτιμήθηκε γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ. Επιπρόσθετα απαιτείτο ανακαίνιση όλων των ορόφων ώστε να μπορούν να ενοικιαστούν και το κόστος εκτιμήθηκε γύρω στις 800χιλιάδες. 

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η ΕΔΕΚ έπρεπε να λάβει απόφαση για μια από τις 3 επιλογές που είχε. Να χρηματοδοτήσει -μέσω δανεισμού- το κόστος η ΕΔΕΚ, να κατεδαφιστεί η Πολυκατοικία και να ανεγερθεί καινούργια ή να ενοικιαστεί όπως ήταν υπό τον όρο ότι ο ενοικιαστής θα αναλάβει όλα τα έξοδα της ανακαίνισης και της στατικής αναβάθμισης. Μετά από ενημέρωση και συγκατάθεση του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής αποφασίστηκε η τρίτη επιλογή. Η συμφωνία προνοούσε τα εξής: Όλα τα παραπάνω έξοδα να τα αναλάβει ο ενοικιαστής. Η καταβολή ενοικίου άρχισε από την 1.1.2021 (δόθηκε περίοδος χάριτος ενός χρόνου) και το ενοίκιο για τα πρώτα 4 χρόνια είναι 3100 ευρώ τον μήνα, τα επόμενα 2 χρόνια 3.500 ευρώ και μετά αύξηση 2% κάθε χρόνο. Οι φιλοξενούμενοι του Κόμματος θα εξυπηρετούνται χωρίς χρέωση. Το συμβόλαιο είναι διάρκειας 33 χρόνων με δικαίωμα ανανέωσης άλλων 33+33. Με την ολοκλήρωση των εργασιών στατικής αναβάθμισης και ανακαίνισης η αξία της πολυκατοικίας από 876 χιλ. (εκτιμημένη αξία το 2013), θα ξεπεράσει τα 2 εκ. ευρώ. «Με βάση τα παραπάνω δεδομένα το Κόμμα χωρίς ταλαιπωρία και προβλήματα τα επόμενα 15 χρόνια θα εισπράξει περίπου 750 χιλ. ευρώ. Ουσιαστικά εξασφαλίστηκε στις επόμενες γενιές των ΕΔΕΚιτών καταπίστευμα 50 χιλ. ευρώ τον χρόνο με αυξητική τάση, διατηρώντας ταυτόχρονα την πολυκατοικία Λυσσαρίδη ως ιστορική παρακαταθήκη. Επιπρόσθετα το Κόμμα εισπράττει και 900 ευρώ ως μηνιαίο ενοίκιο από την μπυραρία», σημειώνει ο Μαρίνος Σιζόπουλος στον απολογισμό του. 

Οίκημα Πάφου – Από 405,000 πωλήθηκε 1,3 εκατομμύρια 

Εκτενής αναφορά γίνεται και για το Οίκημα της ΕΔΕΚ στην Πάφο όπου το 2013 προοριζόταν για αναγκαστική πώληση. Με οδηγίες της ηγεσίας ζητήθηκε το 2013 από γραφείο εκτιμήσεων ακινήτων στη Λευκωσία να προβεί σε σχετική εκτίμηση που το καθόριζε στις 405,000ευρώ. Με την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΔΕΚ εξετάστηκαν οι επιλογές που υπήρχαν, να ανακαινιστεί, να ενοικιαστεί ή να πωληθεί. Αν και έγιναν προσπάθειες για να ενοικιαστεί, δεν υπήρχε ενδιαφέρον λόγω του υψηλού κόστους που απαιτείτο για ανακαίνιση. Οπόταν προχώρησε η επιλογή τρία, να πωληθεί και την ίδια ώρα να αγοραστεί άλλο ακίνητο για την ΕΔΕΚ Πάφου. Η εκτίμηση του ακινήτου πριν από την πώλησή του σύμφωνα με το γραφείο εκτιμήσεων που του ανατέθηκε η εκτίμηση, είχε ανέβει στις 650,000 ευρώ περίπου. Η πώληση έγινε με την διαδικασία ανοικτής δημοπρασίας και τελικά το οίκημα πωλήθηκε προς 1.350.000 ευρώ. 

Γλύτωσαν και το οίκημα της Τ.Ο. Αραδίππου

«Τον Δεκέμβριο του 2015 (τυχαία) ενημερωθήκαμε για ενυπόθηκο δάνειο της Τ.Ο. (υποθήκη το οίκημα) το οποίο είχε συναφθεί από την ΣΠΕ Αραδίππου το 2006», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και προσθέτει: «Όπως πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων, το 2010 προέκυψε αδυναμία εξυπηρέτησης από την Τ.Ο. του Κόμματος και έγιναν γραπτές εκκλήσεις προς την ηγεσία για ανάληψη του χρέους από το Κόμμα. Δεν υπήρξε ανταπόκριση. Σταδιακά το ποσό ανήλθε στις 58.000 ευρώ και προωθείτο διαδικασία εκποίησης με πιθανές επιπτώσεις και στα μέλη της Τ.Ο. επ’ ονόματι των οποίων ήταν εγγεγραμμένο το ακίνητο και ήσαν και οι εγγυητές του δανείου». Τελικά μετά από συστηματικές διαβουλεύσεις το δάνειο ξοφλήθηκε με ποσό περίπου 43.000 ευρώ (δάνειο και δικηγορικά έξοδα) και το οίκημα μεταβιβάσθηκε (το όλο μερίδιο) στο όνομα του Κόμματος.

Η Offsite News επικοινώνησε με τον Μαρίνο Σιζόπουλο για το θέμα των ακινήτων, ο οποίος δήλωσε το εξής: «Πέραν από τα όσα αναφέρονται στον απολογισμό δεν έχω να προσθέσω κάτι επιπλέον. Ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε την ΕΔΕΚ ένα οικονομικά βιώσιμο κόμμα χωρίς χρέη. Αυτός ήταν και ο λόγος που μέσα από μία ορθολογιστική διαχείριση, έγινε κατορθωτό να καλυφθεί το χρέος που είχε το κόμμα ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα το κόμμα δεν χρωστά και δεν έχει κανένα ακίνητό του σε υποθήκη. Οι μισθοί του προσωπικού έχουν αυξηθεί και πληρώνονται κανονικά χωρίς καθυστερήσεις όπως συνέβαινε στο παρελθόν». 

Σε ερώτηση της Offsite News αν η εσωστρέφεια που παρατηρήθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια στην ΕΔΕΚ και ακόμη εν μέρει συνεχίζεται είναι και λόγω του ότι ‘το Κόμμα πήρε πίσω τα ακίνητα από πρόσωπα τα οποία λογικά και φυσιολογικά είχαν εισοδήματα από την διαχείριση των ακινήτων’, ο Μαρίνος Σιζόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει σημειώνοντας πως «τα εν οίκω μη εν δήμω. Δεν θα κατηγορήσω κανέναν συναγωνιστή μου. Καταλαβαίνω πως τα κίνητρα του καθενός είναι διαφορετικά. Κάποιων ήταν η μη ανέλιξή τους. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο για κάποιους ο οικονομικός παράγοντας να έπαιξε κάποιο ρόλο». 

Home