ΕΔΕΚ: Τροπολογία Σοσιαλιστών για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

ΕΔΕΚ: Τροπολογία Σοσιαλιστών για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Η Γερμανία οφείλει άμεσα να απαιτήσει την άμεση απόσυρση των Leopard από το κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ανακοίνωση Τύπου για την τροπολογία Σοσιαλιστών για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία εξέδωσε η ΕΔΕΚ. 

Μάλιστα στην ανακοίνωση επιημαίνει ότι η Γερμανία οφείλει άμεσα να απαιτήσει την άμεση απόσυρση των Leopard από το κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ:

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγή, Νίκου Ανδρουλάκη, και της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία του ώστε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει πρωτοβουλία για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. 

Στην τοποθέτησή του, ο Ευρωβουλευτής υπενθύμισε ότι και πέρσι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε προτείνει επ` αφορμής της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, το ίδιο πράγμα και διερωτήθηκε γιατί δεν προτείνει το ίδιο τώρα που παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα δυο κρατών μελών της Ένωσης. 

Το θέμα του εμπάργκο πώλησης όπλων από κράτη μέλη της ΕΕ προς την Τουρκία θα τεθεί από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής με τη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, την προσεχή Πέμπτη 24/09/2020.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για τη συμμετοχή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard  2A4 στην πρόσφατη άσκηση Mediterranean Storm 2020 που διεξήχθη στις κατεχόμενες από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Η Γερμανία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι και η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ και η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, οφείλει άμεσα να απαιτήσει την άμεση απόσυρση των 84 αρμάτων Leopard  2A4 από το κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αποτελεί με βάση το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής για την πρόθεσή του να αποστείλει επιστολή ως Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και στα μέλη της αντίστοιχης Επιτροπής Άμυνας του Γερμανικού Κοινοβουλίου μεταφέροντας το αίτημα αυτό. 

 

Home