ΕΕ: Πρόσθετες κυρώσεις σε Τουρκία... και ξανά τον Αύγουστο

ΕΕ: Πρόσθετες κυρώσεις σε Τουρκία... και ξανά τον Αύγουστο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ / Τα συμπεράσματα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 16.00.

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» είχε δηλώσει προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο του ΣΕΥ, είχε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Όπως πληροφορείται η Offsite στη συνεδρίαση υπήρξε απόφαση για να μη δοθεί εντολή στο Μπορέλ για να γίνει διαπραγμάτευση με την Τουρκία

Παράλληλα ο Μπορέλ  θα διερευνήσει τρόπους για μείωση της έντασης με την Τουρκία αυστηρά στη βάση των κατά καιρούς σχετικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου. 

Σύμφωνα με τίς ίδιες πληροφορίες με αφορμή την συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίων της Ελλάδας ζητήθηκε να ετοιμαστεί έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας.  

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου και θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό η αρμόδια Ομάδα Εργασίας Relex. 

Η συζήτηση για το μέλλον των Ευρωτουρκικών Σχέσεων θα συνεχιστεί στο Gymnich στο Βερολίνο τον Αύγουστο  

Τέλος το Συμβούλιο καταδικάζει έντονα την Απόφαση για την Αγιά Σοφία και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση της.  

Home