Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Έφυγε» από τη ζωή ο Κύπρος Χρυσοστομίδης

Offsite Team
- 01.12.2022

«Έφυγε» από τη ζωή ο Κύπρος Χρυσοστομίδης

Απεβίωσε ο καταξιωμένος νομικός/δικηγόρος και πολιτικός που ξεχώρισε για το ήθος του - Ποιος ήταν ο Κύπρος Χρυσοστομίδης

Έφυγε σήμερα Πέμπτη 1/12 από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο δικηγόρος και πολιτικός Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε το 1942 στον Κάθηκα της Πάφου. Συμπλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Πάφου. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτικό Δίκαιο στο Λουξεμβούργο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου αναγορεύθηκε Διδάκτωρ του Δικαίου. Εργάστηκε ως επιστημονικός βοηθός καθηγητής στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία και συνέχισε σπουδές στην Αγγλία. Εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Στρασβούργο, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου συμμετείχε στην έρευνα της Επιτροπής για εξέταση των κατηγοριών εναντίον της Χούντας των Αθηνών και τη διατύπωση της καταδικαστικής έκθεσης της Επιτροπής. Εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία, όπου άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος, διατηρώντας δικό του δικηγορικό γραφείο από το 1981.

Ενδιαφέρθηκε νωρίς για τα κοινά, δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στον κεντρώο, προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο και συμμετείχε ενεργά στην επιστημονική και κοινωνική ζωή της Κύπρου.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Καταναλωτών, ήταν μέλος της Εταιρείας Επιστημών, της Εταιρείας Ελληνικού Πολιτισμού και της Εταιρείας Ιστορικών Μελετών. Ήταν πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συνεργάζεται με πολλά επιστημονικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν επίσης μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της Διεθνούς Οργάνωσης Δικηγόρων, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών. Τιμήθηκε από την Ελληνική και τη Γαλλική Δημοκρατία με παράσημα.

Έχει λάβει μέρος και ήταν εισηγητής και ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο και σε ξένα έντυπα. Ασχολήθηκε επίσης με θέματα διεθνούς και συνταγματικού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπήρξε ένας από τους πρώτους δικηγόρους που υπερασπίστηκαν υποθέσεις προσφύγων και άλλων θυμάτων της τουρκικής εισβολής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πολιτική του σταδιοδρομία:

Ήταν μέλος του ΔΗΚΟ. Το 1998, ίδρυσε την Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου. 

Στις Δημοτικές εκλογές του 2001 διεκδίκησε τη θέση του Δημάρχου Λευκωσίας στηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, το ΚΙΣΟΣ και τους Νέους Ορίζοντες και συγκέντρωσε το 48,52%, μένοντας πίσω από τον ανθυποψήφιο του Μιχαλάκη Ζαμπέλα ο οποίος συγκέντρωσε 50,09%.

Στις προεδρικές εκλογές 2003 στήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος και εξελέγη και την 1η Μαρτίου 2003 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως τον Ιανουάριο του 2006, οπόταν και παραιτήθηκε επειδή υπέβαλλε υποψηφιότητα για βουλευτής.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας συνεργαζόμενος με το ΑΚΕΛ για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Ως βουλευτής, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων. Επιπλέον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις προεδρικές εκλογές του 2008 υποστήριξε από τον α΄ γύρο τον Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος και εξελέγη και στις 29 Φεβρουαρίου 2008 διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην κυβέρνηση.  Παρέμεινε στη θέση αυτή έως τον Δεκέμβριο του 2008, οπόταν και παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την απόδραση ισοβίτη κατάδικου από ιδιωτικό νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν. Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης αν και δεν έφερε άμεσα ευθύνη παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας κάτι που αποτελεί σημείο αναφοράς μέχρι και σήμερα και αναφέρεται ως παράδειγμα πολιτικού ήθους.

Παράλληλα ο Κύπρος Χρυσοστομίδης έχει και πλούσιο συγγραφικό έργο αφού έχει συγγράψει βιβλία γύρω από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική ζωή στην Κύπρο. 

Συνέγραψε συνολικά 13 βιβλία ενώ μόλις πριν λίγες μέρες (15/11/22) κυκλοφόρησε το 13ο του βιβλίο με τίτλο «Διεθνές Δίκαιο: Παραβίαση και Παρακμή-Το κράτος ανδρείκελο στην κατεχόμενη Κύπρο»

Μερικά από τα βιβλία του είναι: 

  • Το Κράτος της Κύπρου στο Διεθνές Δίκαιο
  • Στο Τέλος της Αρχής
  • The Republic of Cyprus-A Study in International Law
  • Υπεράσπιση της Πολιτικής του Αύριο
  • Διεκδίκηση Ενωμένης Πατρίδας Cyprus-The Way Forward

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης ήταν νυμφευμένος με την Ελένη Πολυβίου με την οποία απέκτησε δυο κόρες, την Δάφνη και την Γεωργία, ενώ είχε και 3 εγγόνια.

Η Digital Tree και η δημοσιογραφική της ομάδα, εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Home