Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εγκρίθηκε από την ΚΣΣΕ η έκθεση Λουκαΐδη για τη Μάλτα

Offsite Team -
23.06.2022 - 14:31

Εγκρίθηκε από την ΚΣΣΕ η έκθεση Λουκαΐδη για τη Μάλτα

Εγκρίθηκε ομόφωνα

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η έκθεση του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη, Εισηγητής της Επιτροπής Παρακολούθησης της Συνέλευσης για την τήρηση των Υποχρεώσεων και Δεσμεύσεων της Μάλτας έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Aναζωογόνηση της διεύρυνσης συζητούν οι ηγέτες της ΕΕ-Δ.Βαλκανίων

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι στην έκθεση και το ψήφισμα, γίνεται αξιολόγηση της επιτευχθείσας προόδου όσον αφορά τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα, επισημαίνονται οι κύριες προκλήσεις που παραμένουν και διατυπώνονται συστάσεις για την καλύτερη αντιμετώπισής τους.

Κατά την παρουσίασή του, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, διάφορες κρίσεις έχουν αναδείξει δομικές και άλλες συστημικές αδυναμίες στη χώρα, που υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών, το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών.

Πρόσθετα, αναφέρθηκε στην έντονη ανησυχία της Συνέλευσης σχετικά με τα ευρήματα της  ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής όσον αφορά την κουλτούρα ατιμωρησίας και θεσμικής «ομερτά» που επικρατεί στη χώρα. Η Συνέλευση, υπογράμμισε, καλεί τις αρχές της Μάλτας όπως ανταποκριθούν πλήρως στις ανησυχίες και εισηγήσεις της εν λόγω επιτροπής. Από την άλλη, καλωσόρισε με ικανοποίηση το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι αρχές της Μάλτας έχουν προβεί σε διορθωτικά μέτρα, υιοθετώντας σειρά μεταρρυθμίσεων προς αντιμετώπιση των πιο πάνω ελλείψεων.

Χαιρετίζοντας τα μέτρα αυτά, ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας, ώστε να ολοκληρωθεί η θεσμική μεταρρύθμιση και να τεθούν σε λειτουργία τα απαραίτητα δημοκρατικά αντίβαρα. Έκανε δε ειδική αναφορά στη σύσταση της Συνταγματικής Συνέλευσης προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, το Κοινοβούλιο της Μάλτας θα πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να παράγει απρόσκοπτα νομοθετικό έργο και να ασκεί αποτελεσματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο,  μια απαίτηση άλλωστε που συμμερίζονται όλα τα κόμματα και η κοινωνία ευρύτερα. Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, πρόσθεσε, θα συμβάλει επίσης στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της σύγκρουσης συμφερόντων, δυο διαχρονικά προβλήματα που βλάπτουν τους θεσμούς και την κοινωνία της Μάλτας.

Διαβάστε επίσης: Δράκου για διαθεσιμότητα Αξιωματικού: Εφάρμοσα τις διαδικασίες

Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, o Κύπριος Εισηγητής σημειώνει στην έκθεση και το ψήφισμά του, το πολύ ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο, που προάγει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει σοβαρά ελλείμματα σε θέματα ισότητας των φύλων, ενώ, όπως ανέφερε, το περιοριστικό πλαίσιο που ρυθμίζει το δικαίωμα στην άμβλωση θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ως αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Τέλος, ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Τα κράτη της πρώτης γραμμής στη Μεσόγειο, υπογράμμισε, θα πρέπει, αφενός, να στηριχθούν έμπρακτα από τους ευρωπαίους εταίρους, στη βάση της αλληλεγγύης και, αφετέρου, να προσεγγίζουν το μεταναστευτικό ζήτημα σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, με πρώτιστο μέλημά τους τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αξιοπρέπεια των προσφύγων και μεταναστών.

ΚΥΠΕ

ΕΔΕΚ: Με ανοιχτές διαδικασίες επιλέγει υποψήφιο Πρόεδρο

Του Στέλιου Στυλιανού -
02.07.2022 - 06:17

ΕΔΕΚ: Με ανοιχτές διαδικασίες επιλέγει υποψήφιο Πρόεδρο

Η πορεία μέχρι το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων στις 13 Ιουλίου

Με ανοιχτές διαδικασίες προχωρά η ΕΔΕΚ τις εσσωκομματικές της διεργασίες για την επιλογή υποψηφίου Προέδρου για τις Προεδρικές εκλογές του 2023. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα και με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος ημερομηνίας 23 Ιουνίου η τελική απόφαση της ΕΔΕΚ θα παρθεί στις 13 Ιουλίου σε Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων στις 18:00  το απόγευμα στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία με σύνθημα «Καθορίζουμε το παρόν. Διαμορφώνουμε το μέλλον». 

Όπως είχε αποφασίσει μάλιστα στο Πολιτικό Γραφείο στην ίδια συνεδρίαση συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι επαφές με υποψήφιους Προέδρους. Στόχος των επαφών είναι η διερεύνηση της προοπτικής για εκλογική συνεργασία αφού πρώτα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για να διαπιστωθούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις σε βασικά θέματα που αφορούν μία ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία. 

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Μάριο Ηλιάδη.

Την ίδια ώρα ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε ήδη μια συνάντηση με τον  Ανδρέα Μαυρογιάννη ενώ ήδη υπάρχει νέα καθορισμένη συνάντηση ΕΔΕΚ - Μαυρογιάννη για την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου. Τέλος την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα υπάρξει συνάντηση και με τον  Αχιλλέα Δημητριάδη.

Παράλληλα με τις συναντήσεις με τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας σύμφωνα με κομματικές πηγές αποφασίστηκε η σύγκληση Επαρχιακών Συνδιασκέψεων στις οποίες η ηγεσία θα ενημερώσει για τις μέχρι στιγμής επαφές που έγιναν με κόμματα και υποψηφίους ενόψει των προεδρικών εκλογών. Τα μέλη του κόμματος θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους. Στις διασκέψεις θα οριστούν και οι αντιπρόσωποι της κάθε Επαρχίας για το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων. 

>>> Διαβάστε επίσης: Χριστοδουλίδης: Πήγε στην ΕΔΕΚ με τον πρώην Πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ

Να σημειώσουμε ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί η επαρχιακή Συνδιάσκεψη της Αμμοχώστου ενώ στις 5/7 θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο, στις 6/7 σε Λεμεσό και Λάρνακα και στις 7/7 στη Λευκωσία. 

Στο Συνέδριο σύμφωνα με κομματικές πηγές εκτιμάται ότι θα παραστούν γύρω στους 400 αντιπροσώπους οι οποίοι είναι  κατανεμημένοι στις επαρχίες ανάλογα με αριθμό μελών και το ποσοστό στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές. 

>>> Διαβάστε επίσης: Εις βάθος ανταλλαγή απόψεων ΕΔΕΚ - Χριστοδουλίδη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος του Συνεδρίου είναι στη βάση των απόψεων και εισηγήσεων όπως αυτές θα διατυπωθούν στις επαρχιακές συνδιασκέψεις να παρουσιαστούν οι επιλογές που υπάρχουν ενώπιον των συνέδρων οι οποίοι θα κληθούν με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο να λάβουν την τελική τους απόφαση, η οποία θα είναι και η απόφαση της ΕΔΕΚ για τις Προεδρικές. 

Home