Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Είναι δικαίωμα και όχι χάρη το διαβατήριο της ΚΔ, λέει ο Οζγιγίτ

Offsite Team
- 07.05.2021

Είναι δικαίωμα και όχι χάρη το διαβατήριο της ΚΔ, λέει ο Οζγιγίτ

Το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων και όχι μια χάρη που τους γίνεται, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ

 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ,  σε ανάρτηση στα ΜΚΔ ο κ. Οζγιγιτ έγραφε ότι δεν υπάρχει «Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία» για να υπάρχει ελληνοκυπριακό διαβατήριο. «Είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960 με βάση τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι οι δύο ίσες κοινότητες που ίδρυσαν αυτή τη δημοκρατία. Υπάρχουν ακόμη και οι μειονότητες των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων». 

 

Τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις κοινότητες και μειονότητες είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτό το πλαίσιο έχουν δικαίωμα να παίρνουν ταυτότητα και διαβατήριο της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

 

Ανέφερε ότι ο ίδιος γεννήθηκε το 1960 λίγο μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταχωρήθηκε στο αρχείο πληθυσμού. «Επομένως, διαθέτω πιστοποιητικό γεννήσεως από το 1960 και ταυτότητα από το 1972». «Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το διαβατήριο που πήρα περιλαμβάνει και την υπηκοότητα της ΕΕ παράλληλα με την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

 

«Κοντολογίς, το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δικαίωμα και όχι χάρη. Όμως, αυτό που είναι σημαντικό είναι να μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά τα δικαιώματα και ως κοινότητα, όχι ατομικά. Ιδού, αυτή είναι η ουσία του αγώνα μας για λύση και ειρήνη» κατέληξε ο πρόεδρος του ΚΚΔ. 

 

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι διαθέτουν ατομικά και κοινοτικά δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και η δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σαν να δίδεται υπηκοότητα «με την άδεια κάποιου», δεσμεύει μόνο τον ίδιο τον Πρόεδρο.

 

Οι απαντήσεις δε του κ. Τατάρ στο θέμα των διαβατηρίων δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, κατά τον κ. Τσακιτζί. «Είναι φανερό ότι ο κ. Τατάρ και η οικογένειά του έχει πάρει την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο για να μπορέσει να σπουδάσει τα παιδιά του με το διεθνώς αναγνωρισμένο καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για να επωφελείται από την διευκόλυνση ταξιδιού και έχει δικαίωμα να μπορεί να το κάνει αυτό. Ο κ. Τατάρ θα μπορούσε να μην έπαιρνε αν ήθελε. Και τώρα για τη δήλωσή του ‘αν είναι δυνατόν θα την επιστρέψω’, τυπικά να αποταθεί ατομικά στο Υπουργείο Εσωτερικών στο νότο και να ζητήσει ακύρωση της υπηκοότητάς του. Και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί αν συνάδει με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό έπρεπε να το είχε σκεφτεί όχι πριν γίνει πρόεδρος της δημοκρατίας, αλλά προηγουμένως» είπε.

Home