Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ειρήνη:Να ενισχυθεί η πολιτική βούληση για καταπολέμηση διαφθοράς

Offsite Team -
05.04.2022 - 11:09

Ειρήνη:Να ενισχυθεί η πολιτική βούληση για καταπολέμηση διαφθοράς

Όσα ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου

Η Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εκ των Αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), κατά τη συνεδρία του Προεδρείου της Συνέλευσης, στην Κοπεγχάγη τη Δευτέρα, υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών στην προώθηση συγκλίσεων σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.  

Όπως ανακοινώθηκε από τη Βουλή, η κ. Χαραλαμπίδου, υπό την ιδιότητά της ως Ειδική Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ενημέρωσε τα μέλη του Προεδρείου για τη φιλοξενία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδρίου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, με τίτλο «Καταπολέμηση της διαφθοράς -Υπεράσπιση της Δημοκρατίας», στις 27 και 28 Μαΐου 2022.

 

Η Κύπρια Βουλευτής σημείωσε τη συμμετοχή στο συνέδριο διακεκριμένων ομιλητών από διεθνείς οργανισμούς και άλλους φορείς, αρμόδιους για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η GRECO, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, η Διεθνής Διαφάνεια, καθώς και ανώτατων αξιωματούχων του ΟΑΣΕ. 

 

Εξάλλου, κατά την παρουσίαση από τον Εισηγητή της Επιτροπής Οικονομικών, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος προσχεδίου της έκθεσής του, η οποία θα συζητηθεί και θα εγκριθεί, μαζί με σχετικό ψήφισμα, κατά την επόμενη Ετήσια Σύνοδο της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, τον προσεχή Ιούλιο, κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε ικανοποίηση για την ιδιαίτερη έμφαση που δίδεται στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ένα ζήτημα που, όπως επισήμανε, παραμένει κρίσιμης σημασίας.

 

Η κ. Χαραλαμπίδου υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών στην προώθηση συγκλίσεων σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή των ειλημμένων δεσμεύσεων στον τομέα της χρηστής διακυβέρνησης σε εθνικό επίπεδο και, συνακόλουθα, την επίτευξη ακόμη καλύτερων αποτελεσμάτων στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς.  

ΚΥΠΕ

H τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Τατάρ για τις προτάσεις ΜΟΕ

Offsite Team -
03.07.2022 - 16:28

H τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Τατάρ για τις προτάσεις ΜΟΕ

Οι προτάσεις Τατάρ αγνοούν τα οφέλη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων

Η συζήτηση των MOE θα αποτελέσει μοχλό για τις διαπραγματεύσεις μιας ομοσπονδιακής λύσης και θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ λέγοντας ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ προς τα ΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «δεν είναι ΜΟΕ».

Οι προτάσεις αυτές, προστίθεται, αγνοούν τα οφέλη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα δεχτεί αυτονομιστικές «προτάσεις» και δεν θα επιτρέψει περαιτέρω διαχωρισμό από τον κόσμο, σημειώνεται.

>>> Διαβάστε επίσης: Τουρκικό ΥΠΕΞ και Ουστέλ στηρίζουν τις προτάσεις Τατάρ

Στην ανακοίνωση του ΡΤΚ που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα, η τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Ερσίν Τατάρ όχι μόνο γιατί, χωρίς συζήτηση με κανέναν πολιτικό κόμμα, ούτε και στη «βουλή», απέρριψε τα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά επειδή και τώρα, χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν, πρότεινε στην ε/κ πλευρά συνεργασία σε 4 βασικά θέματα, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος που «είναι επίσης λάθος και ισοδυναμεί με τη ζωή σε έναν φανταστικό κόσμο».

>>> Διαβάστε επίσης: Προτάσεις συνεργασίας δύο κρατών παρουσίασε στον Γιέτζια ο Τατάρ

«Ο Τατάρ, που απορρίπτει τα ΜΟΕ και προσπαθεί να κάνει αντιπροτάσεις, δεν γνωρίζει τη σοβαρότητα της θέσης την οποία κατέχει ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων. Αντί να συναντηθεί με τα Ηνωμένα Έθνη και τον Νίκο Αναστασιάδη και να μοιραστεί τις προτάσεις του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Τατάρ προτιμά να σιωπά για μέρες και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υποτάσσεται στις παρεμβάσεις και να εφαρμόζει ό,τι λέγεται. Ο Ερσίν Τατάρ μιλάει με όσα τον έβαλαν να λέει, χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν, και κωφεύει στη φωνή του τουρκοκυπριακού λαού. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτή τη στάση του Τατάρ, ο οποίος βρισκόταν στην προεδρία ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων».

Ο τ/κ «λαός», συνεχίζει το ΡΤΚ, έχει ανάγκη από πολιτικές που θα τον κάνουν σύντομα να πάρει μια βαθιά ανάσα και να του ανοίξουν το μέλλον του και θεωρεί ότι πρέπει να αρχίζουν να διαπραγματεύονται τα ΜΟΕ σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη έχει γίνει χώμα και η ανεργία στους νέους χτυπάει ταβάνι.

Όπως είναι τα ΜΟΕ, αναφέρει το ΡΤΚ, δεν γίνονται αποδεκτά γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να τύχουν διαπραγμάτευσης προς όφελος και για τα δικαιώματα των Τ/κ. Το ΡΤΚ θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να γίνει συζήτηση για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, το λιμάνι Αμμοχώστου, την οικονομική βοήθεια, το απευθείας εμπόριο και τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, το πέρασμα στο ευρώ, την ενέργεια, το φυσικό αέριο, τα δικαιώματα υπηκοότητας (της ΚΔ) για τα παιδιά μεικτών γάμων, αλλά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση.

Το ΡΤΚ καταλήγει στην ανακοίνωση αναφέροντας ότι «το μέλλον του τ/κ λαού δεν θα γίνει παιχνίδι στα χέρια σας!»

Παρόμοια είναι και η είδηση πρωτοσέλιδα σήμερα της εφημερίδας «Αβρούπα» που με τίτλο «Η Άγκυρα παίζει ο Τατάρ χορεύει» γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης πρότεινε τις προτάσεις της Άγκυρας στην ε/κ πλευρά λες και είναι της τ/κ πλευράς και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τις στηρίζει.

Λίγο νωρίτερα χθες, μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι οι προτάσεις του είναι μια «ρεαλιστική προσέγγιση».

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, σε δηλώσεις στις ειδήσεις του καναλιού TRT ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία του ζήτησε να την μεταφέρει και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Στη βάση της λύσης των δύο κρατών, της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, προβλέπεται συνεργασία με την ε/κ πλευρά για τους υδρογονάνθρακες, την ηλεκτρική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το νερό», συνόψισε ο κ. Τατάρ λέγοντας πως αυτό θα είναι προς όφελος του τ/κ «λαού», του ε/κ «λαού» και των περιφερειακών ισορροπιών, όπως είπε.

Σημείωσε ότι τις προτάσεις που κατέθεσε, στηρίζει πλήρως η Τουρκίας αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτές, όπως είχε κάνει και την Παρασκευή.

Αυτές οι προτάσεις είναι απαίτηση της νέας του πολιτικής και ενισχύουν τα δύο κράτη, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Home