Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ε/κ και Τ/κ πολιτικοί τονίζουν τη σημασία διαλόγου για Κυπριακό

Offsite Team
- 11.06.2019

Ε/κ και Τ/κ πολιτικοί τονίζουν τη σημασία διαλόγου για Κυπριακό

Thumbnail
Όσα δήλωσε ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννη

Χρειάζεται να κάνουμε μια αξιολόγηση, μια αυτοψία, για το τι κάναμε και τι θα έπρεπε να κάνουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε πως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ο διάλογος μεταξύ των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων οδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση, δήλωσε ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο κ. Μαυρογιάννης μιλούσε κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα την επίδραση των συναντήσεων των πολιτικών κομμάτων των δυο κοινοτήτων στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων των πολιτικών ηγετών για το Κυπριακό, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λευκωσία, με την ευκαιρία των 30 χρόνων από την έναρξη των συναντήσεων ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο.

Σημειώνοντας όπως σίγουρα στόχος των επαφών μεταξύ των κομμάτων των δυο κοινοτήτων δεν είναι η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την πεποίθηση πως η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό και οι συναντήσεις των πολιτικών κομμάτων των δυο κοινοτήτων, όπως και άλλες διαδικασίες, π.χ. αυτής της κοινωνίας των πολιτών, είναι αλληλοϋποστηρικτικές.

 

«Θεωρώ ότι θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερα για να υπάρξει συνέργεια, όσμωση, συνεργασία, συντονισμός», μεταξύ των διαδικασιών αυτών, ανέφερε, σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε περισσότερο την παράλληλη ύπαρξη του φόρουμ» των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Παράλληλα, ο κ. Μαυρογιάννης επεσήμανε πως ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων υπήρξε πολύ χρήσιμος.  

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ρολάνδης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για έναρξη το 1989 των δικοινοτικών συναντήσεων ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων από τον τότε Πρέσβη της Τσεχοσλοβακίας στην Κύπρο, Εμίλ Κέμπλουσεκ, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις.  

Ο κ. Ρολάνδης ήταν ένας από τους πολιτικούς που συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση κομμάτων των δυο κοινοτήτων λίγο έξω από την Πράγα τον Μάιο του 1989. Είπε πως έμειναν εκεί τρεις με τέσσερις ημέρες και πως «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είχαν την ευκαιρία να έχουν πολλές συναντήσεις και να συζητήσουν όχι μόνο το Κυπριακό, αλλά και άλλα περιφερειακά προβλήματα».  

Σημείωσε πως ο ίδιος συμμετείχε στις συναντήσεις αυτές μέχρι στο 1998 όταν έγινε Υπουργός στην κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη. Όλα τα χρόνια που συμμετείχα στις συναντήσεις αυτές τα πάντα πήγαν πολύ καλά. Θεωρώ πως ο στόχος της Επιτροπής που συστάθηκε τότε με πρωτοβουλία του Εμίλ Κέμπλουσεκ επιτεύχθηκε, σημείωσε ο κ. Ρολάνδης.  

Ο ίδιος θυμάται πως η ατμόσφαιρα σε αυτές τις συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχαν οι ηγέτες των κομμάτων, ήταν εξαιρετική ακόμα και σε δύσκολες περιόδους.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσελεπής, πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ε/κ πλευράς για το Κυπριακό, είπε πως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ο διάλογος μεταξύ των ε/κ και των τ/κ κομμάτων άντεξε στον χρόνο και είχε μια σημαντική συμβολή στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.  

Σημείωσε ο διάλογος και η επαφή αυτή ποτέ δεν επεδίωξαν να αντικαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού αλλά έκτισαν γέφυρες που ήταν σχεδόν αδύνατες όταν άρχισαν να διεξάγονται οι συναντήσεις αυτές, που βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη σχέσεων και στη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής εικόνας του τι είναι εφικτό και τι όχι.  

Ο κ. Τσελεπής σημείωσε πως τα πολιτικά κόμματα έχουν μεγάλος μέρος της ευθύνης για καλλιέργεια ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων και ενός θετικού περιβάλλοντος ευνοϊκού για την επιτυχία της προσπάθειας για επίτευξη μιας λύσης.  

Υπογράμμισε πως η απουσία διαπραγμάτευσης  για το Κυπριακό εδώ και δυο χρόνια «καθιστά τον ρόλο μας ακόμη πιο σημαντικό», σημειώνοντας πως πρέπει να εστιάσουν στην άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.  

Ο πρώην ηγέτης των Τ/κ και του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος συμμετείχε στις δικοινοτικές συναντήσεις των πολιτικών κομμάτων από το 1996 έως το 2005 είπε πως σε αυτές συμμετείχαν άτομα με διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, που κατέληγαν σε κοινά ανακοινωθέντα.  

Επεσήμανε πως πριν ανοίξουν τα οδοφράγματα οι συναντήσεις αυτές γίνονταν κάποιες φορές στο εξωτερικό και υπογράμμισε στη σημασία του διαλόγου αυτού για την Κύπρο.  

Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε μάλιστα σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που αφορά το Σχέδιο Ανάν. Όπως είπε, όταν το Σχέδιο Ανάν παρουσιάστηκε στις δυο πλευρές, ο τότε ηγέτης των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και ανάρρωνε μετά από επέμβαση, και έτσι έλαβε το σχέδιο εκεί.  

Ζητήσαμε από την πλευρά μας να μας δώσει το σχέδιο αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Τελικά σε μια συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων, ανέφερε, «ο αγαπητός μου φίλος Δημήτρης Χριστόφιας μας διένειμε αντίγραφα του σχεδίου Ανάν».  

Ο τέως Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, είπε πως η συμμετοχή του στις συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων τον προετοίμασε για τη συμμετοχή του αργότερα στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Με βοήθησε να κατανοήσω τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα πολιτικά κόμματα και πώς δουλεύει το πολιτικό σύστημα στην άλλη πλευρά του νησιού και ποιες είναι οι δυναμικές που υπάρχουν, ανέφερε.  

Εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτές οι δικοινοτικές συναντήσεις των κομμάτων θα μπορούσαν να πετύχαιναν περισσότερα και ίσως θα μπορούσαν να εστιάσουν περισσότερο την προσοχή τους στο να εμπνεύσουν τους ηγέτες να βρουν τρόπους για να προχωρήσουν μπροστά.  

Ο Ερχάν Ερτσίν, πρώην σύμβουλος του ηγέτη της τ/κ κοινότητας, είπε πως η μη λύση του Κυπριακού δείχνει πως διαδικασίες όπως αυτή του διαλόγου ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο συστηματική προσέγγιση.

Σημείωσε πως το Κυπριακό δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα στη διεθνή πολιτική σκηνή για αυτό τα κόμματα των δυο κοινοτήτων πρέπει να δουν πώς μπορούν να συμβάλουν ώστε να δοθεί ώθηση για να τραβήξουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας

Σημείωσε επίσης πως τα πολιτικά κόμματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή κάποιων ζητημάτων που αναφέρονται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως η συμπερίληψη των νέων και των γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία.  

Home