Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έκκληση ΓΓ ΑΚΕΛ σε Πρέσβεις για διάσωση Αμμοχώστου

Offsite Team
- 04.03.2020

Έκκληση ΓΓ ΑΚΕΛ σε Πρέσβεις για διάσωση Αμμοχώστου

Thumbnail
Ενημέρωσε για Κυπριακό και προκλήσεις Τουρκίας

Έκκληση προς του Πρέσβεις, που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, να συμβάλουν, ώστε να στηριχθεί από κράτη και διεθνείς οργανισμούς η προσπάθεια διάσωσης της Αμμοχώστου και να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα της επανένωσης της Κύπρου, απηύθυνε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

 

Μιλώντας σε συνάντηση, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε το διπλωματικό σώμα και για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά.

Μεταφέροντας τις θέσεις του κόμματος για το ζήτημα της περίκλειστης πόλης, είπε ότι «το ΑΚΕΛ έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών θεσμών για να σωθεί η Αμμόχωστος από τον εποικισμό» και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες του κόμματος είναι συμπληρωματικές προς αυτές της Κυβέρνησης.

 

«Η Τουρκία ως η κατοχική δύναμη είχε και έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι άλυτο», είπε ο κ. Κυπριανού.  

Ανέφερε επίσης ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Αμμόχωστο αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την περιοχή.  

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ότι θα πρέπει να λειτουργεί ως κίνητρο και μοχλός για τη λύση του Κυπριακού, ενώ ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να αποδεχτεί την πρόταση της τουρκικής πλευράς για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού. 

 

Παράλληλα, είπε ότι ούτε η πρόσφατη πρόταση της Τουρκίας για μορατόριουμ γεωτρήσεων μέχρι τη λύση του Κυπριακού μπορεί να γίνει αποδεκτή.  

«Το Κυπριακό έχει πλέον διασυνδεθεί με τα ενεργειακά και άλλα σημαντικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με την αστάθεια που υπάρχει στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά έχουν διανοίξει τεράστιες προοπτικές για την περιοχή αλλά και τεράστιους κινδύνους», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.  

Αναφέρθηκε ακολούθως στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες δεν συναντούν την απαιτούμενη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.  

«Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι οι τριμερείς συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικές χώρες και η εμπλοκή ξένων ενεργειακών κολοσσών δεν θωράκισαν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα μέτρα δε που λήφθηκαν από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.  

Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι η κατοχή και η διαίρεση της Κύπρου και του λαού μας συμπληρώνει φέτος 46 σχεδόν ολόκληρα χρόνια, με την παρέλευση του χρόνου να προκαλεί τετελεσμένα επί του εδάφους. Πολύ αρνητικές, συνέχισε, είναι και οι εξελίξεις που τροχοδρομούνται για την Αμμόχωστο, όπου η Τουρκία με τη συνεργασία των κυρίων Τατάρ και Οζερσάι προωθούν τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης.  

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε στους Πρέσβεις ότι η Αμμόχωστος αποτελεί κόκκινη γραμμή για το σύνολο των Ελληνοκυπρίων και ότι «λύση χωρίς επιστροφή της Αμμοχώστου κάτω από ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν νοείται». Αν προχωρήσουν οι τουρκικοί σχεδιασμοί για την Αμμόχωστο, αυτό θα σημαίνει «οριστική ταφόπλακα στις προοπτικές λύσης του Κυπριακού με όλες τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχει αυτό για την Κύπρο και ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε.  

Ανέφερε επίσης ότι αυτά είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά και το παρατεταμένο διαπραγματευτικό κενό στο Κυπριακό. «Οι ενδείξεις για το μέλλον είναι πολύ ανησυχητικές. Η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα της στην ΑΟΖ και την Αμμόχωστο. Η διεθνής κοινότητα δυστυχώς αντιδρά πολύ χλιαρά. Κάποιοι στη διεθνή κοινότητα προωθούν ρυθμίσεις που θα μετατρέπουν το ψευδοκράτος από παράνομο μόρφωμα σε μη αναγνωρίσιμη οντότητα. Την ίδια στιγμή η ανανέωση της θητείας της UNFICYP αντιμετωπίζει κάθε φορά δυσκολίες», είπε.  

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ δεν περιορίζεται να λέει μόνο τι απορρίπτει και καταδικάζει, προσθέτοντας ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος, «ο δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας» που έχει ένα μεγάλο και κρίσιμο σταθμό, τη λύση του Κυπριακού. «Αυτή απαντά στις νόμιμες ανησυχίες όλων, αφού θα περιλαμβάνει τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ στα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών, των φυσικών πόρων και της κατανομής των ομοσπονδιακών εσόδων», είπε. Συμπλήρωσε ακόμη ότι η λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο μπορεί να είναι επωφελής και για την Τουρκία.  

«Το ΑΚΕΛ έχει πει ότι εφόσον η Τουρκία συναινέσει σε λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, θα στηρίζαμε τη διερεύνηση και συζήτηση με κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας, τις επιλογές που μπορεί να υπάρχουν τότε για αμοιβαία επωφελείς ενεργειακές συνεργασίες μαζί της» πρόσθεσε. Άποψη του ΑΚΕΛ, η οποία προτάθηκε και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι ότι αυτό θα έπρεπε να διακηρυχθεί πολιτικά και προς την ίδια την Τουρκία, συμπλήρωσε.  

Όσον αφορά το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρόκειται για ζήτημα που προφανώς μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού μπορεί να συζητηθεί και δεν φαίνεται να μπορεί να είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ή να επιλυθεί πριν τη λύση.  

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η λύση του Κυπριακού, απαντά σε ορισμένα τουλάχιστον από τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί θα επιτρέψει το διάλογο και την προοπτική της συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής χωρίς αποκλεισμούς, ενώ θέση του κόμματος είναι ότι «όλα αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν ούτε με την κλιμάκωση της έντασης, ούτε με τη στρατιωτικοποίηση, ούτε με αυταπάτες για συμμαχίες που θα ανατρέψουν τους συσχετισμούς και θα απομονώσουν τάχα την Τουρκία».  

Πρόταξε παράλληλα τον διάλογο και τοις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας ότι «δεν μιλούμε για διάλογο που σημαίνει συνθηκολόγηση ή υποχώρηση απέναντι σε παράνομες και παράλογες αξιώσεις της Τουρκίας, αλλά διάλογο για να βρεθούν λύσεις αμοιβαία επωφελείς και σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο».  

Το ΑΚΕΛ, είπε, επιμένει ότι αυτό που προέχει είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης του 2014, των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι και το Κραν Μοντανά και του Πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου.  

Είπε ακόμη ότι μέχρι τις εκλογές στα κατεχόμενα ενδέχεται να μην μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα προς την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά είπε ότι σύμφωνα με τις εκκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ που επαναλήφθηκαν πρόσφατα, ο χρόνος που μεσολαβεί δεν είναι για χάσιμο και ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να παρουσιαστούν στους πολίτες τα πλεονεκτήματα της επανένωσης.  

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να προνοεί ότι η Τουρκία, τα στρατεύματα και οι εγγυήσεις της, θα φύγουν από το νησί και ότι δεν μπορεί να είναι άλλη από τη λύση, στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.  

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες στην περιοχή είπε ότι είναι καλοδεχούμενη η ανάπτυξη των σχέσεων της Κύπρου με όλα τα κράτη της περιοχής και η περιφερειακή συνεργασία βασισμένη σε αρχές, εξέφρασε όμως διαφωνία με τη στρατιωτικοποίηση των ενεργειακών συνεργασιών και την υποταγή, όπως είπε, της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου σε δόγματα που την εντάσσουν σε γεωπολιτικά στρατόπεδα και τόξα. Αυτή η γραμμή εμπλέκει την Κύπρο σε επικίνδυνους σχεδιασμούς για την περιοχή, πλήττει τις σχέσεις μας με πολύτιμους και παραδοσιακούς μας φίλους, ανέφερε.  

Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με το δόγμα «να καταστεί η Κύπρος ‘προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης’ όχι γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να ενταχθεί η Κύπρος σε άλλο γεωπολιτικό στρατόπεδο, αλλά γιατί δεν πρέπει να μπει σε κανένα».  

Κατά τη συνάντηση με τους Πρέσβεις και εκπροσώπους των διπλωματικών αποστολών που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, ήταν επίσης παρόντες ο βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης και άλλα στελέχη του κόμματος.

Home