Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έκκληση Τατάρ σε Χριστοδουλίδη για εκσκαφή στον ομαδικό τάφο στην Αλόα

Offsite Team -
08.06.2023

Έκκληση Τατάρ σε Χριστοδουλίδη για εκσκαφή στον ομαδικό τάφο στην Αλόα

Κάνει λόγο για υπαναχώρηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά από την κοινή συμφωνία στο θέμα του χωριού Αλόα

Έκκληση προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να σεβαστεί την συμφωνία έναρξης εκσκαφών στον ομαδικό τάφο στο χωριό Αλόα προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως γράφει η Τ/κ εφημερίδα Halkın Sesi.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη η λεγόμενη προεδρία, χαρακτηρίζεται απαράδεχτη η κατ’ ισχυρισμό υπαναχώρηση με πολιτικά κίνητρα εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς από την κοινή συμφωνία στο θέμα του χωριού Αλόα.

«Η έκκλησή μου προς τον Ελληνοκύπριο ηγέτη είναι να ανακαλέσει αμέσως τις λανθασμένες αποφάσεις, να αρχίσουν αμέσως οι εκσκαφές στον ομαδικό τάφο της Αλόα, όπως αποφασίστηκε, και να προβούμε αμέσως σε κοινή δήλωση επισκεπτόμενοι μαζί την αρμόδια Επιτροπή», ανέφερε ο Τατάρ.

Υποστηρίζοντας ότι αυτό ισχύει και για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλω να επαναλάβω ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας, ως απαιτούμενο της ισότητάς μας».

Σημειώνοντας ότι διάβασε με έκπληξη την δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη που δημοσιεύθηκε σήμερα στον Τύπο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ένιωσε την ανάγκη να προβεί σε δήλωση με σκοπό την παρεμπόδιση της λανθασμένης κατεύθυνσης τόσο της κοινής γνώμης όσο και του ελληνοκυπριακού λαού. Ισχυρίστηκε τα εξής ο Τατάρ για το θέμα:

«Το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων εμποδίζει την έναρξη της εκσκαφής του ομαδικού τάφου στην Αλόα που αποφασίστηκε με κοινή συμφωνία να αρχίσουν οι εργασίες τον περασμένο Ιανουάριο. Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, οι αξιωματούχοι μας καταβάλλουν έντονη προσπάθεια, τόσο ενώπιον της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα της επίτευξης της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας. Κατόπιν συνέχισης της επιμονής του Ελληνοκύπριου αξιωματούχου έναντι αυτών των προσπαθειών μας, κινητοποιήθηκα και χθες τηλεφώνησα στον Ελληνοκύπριο ηγέτη. Του ανέφερα ότι πρέπει να αρχίσει αμέσως αυτή η εκσκαφή που ούτως ή άλλως έχει αποφασιστεί, ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μην αναμειγνύεται ένα τόσο σημαντικό από ανθρωπιστικής πλευράς θέμα σε πολιτικές απόψεις, όμως ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι συγγενείς των αγνοούμενών μας περιμένουν εδώ και χρόνια την έναρξη αυτής της εργασίας.

Ταυτοχρόνως, επανέλαβα στον Ελληνοκύπριο ηγέτη ότι είμαι έτοιμος να μελετήσουμε επί τόπου τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων με επίσκεψη που θα κάνουμε μαζί και μετά από αυτό με κοινή δήλωση να εκφράσουμε στήριξη στις δραστηριότητές της που έχουν μεγάλη σημασία από ανθρωπιστικής άποψης.

Διαβιβάσαμε πριν δύο εβδομάδες προς την ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω των Ηνωμένων Εθνών και το προσχέδιο της δήλωσης που θα μπορούσε να γίνει μετά από την εν λόγω επίσκεψη. Είναι απαράδεχτο εκ μέρους μας να γίνεται υπαναχώρηση με πολιτικά κίνητρα από την κοινή συμφωνία στο θέμα της Αλόα. Έκκλησή μου προς τον Ελληνοκύπριο ηγέτη είναι να ανακαλέσει αμέσως αυτές τις λανθασμένες αποφάσεις του, να αρχίσουν αμέσως οι εκσκαφές στον ομαδικό τάφο στην Αλόα όπως αποφασίστηκε από κοινού και να προβούμε αμέσως σε μια κοινή δήλωση επισκεπτόμενοι μαζί την αρμόδια επιτροπή. 

Αυτό ισχύει και για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλω να επαναλάβω ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας, ως απαιτούμενο της ισότητάς μας».

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Home