Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έκπληξη για αντιπαράθεση γύρω από Νομοσχέδιο Μενέντεζ - Ρούμπιο

Offsite Team -
12.06.2019 - 12:57

Έκπληξη για αντιπαράθεση γύρω από Νομοσχέδιο Μενέντεζ - Ρούμπιο

Thumbnail
"Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο και όχι για πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ"

Έκπληξη για την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών γύρω από το νομοσχέδιο των δυο Αμερικανών γερουσιαστών που αφορά στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία και επεκτείνεται στις σχέσεις του Ισραήλ και της Ελλάδας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι με το νομοσχέδιο δημιουργούνται αυτή τη φορά προϋποθέσεις που ενδεχόμενα οι κυπροαμερικανικές σχέσεις να μπορούν να ιδωθούν κάτω από μια άλλη οπτική γωνία απευθείας και χωρίς να περνούν μέσα από το φακό της Τουρκίας.  

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνη Θεοφάνους, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο και όχι για πολιτική της Κυβέρνησης των ΗΠΑ» και «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία δεσμευτική υποχρέωση να υλοποιήσει ή να ακολουθήσει οτιδήποτε εισηγούνται μέσα από αυτό το νομοσχέδιο».

 

Και από τις δυο πλευρές (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ), σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, «ακούγονται ανυπόστατοι ισχυρισμοί και θέσεις που δεν είναι τίποτα άλλο από υπερβολή».

 

Ανέφερε ότι «δεν είναι πρωτοβουλία που προήλθε από τα αρμόδια Υπουργεία που θα μας επέτρεπε να οδηγηθούμε στη σκέψη ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν στρατηγική απέναντι στην Κύπρο ή απέναντι στην περιοχή και κατά συνέπεια, αυτά που ακούγονται», όπως είπε, «για μετατροπή της Κύπρου σε στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ είναι εντελώς αβάσιμα και ανυπόστατα».  

Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, «ούτε οι κίνδυνοι που κάποιοι επικαλούνται υπάρχουν σε αυτό το νομοσχέδιο για τον πολύ απλό λόγο δεν είναι ένα νομοσχέδιο ή κάποια σύμβαση η οποία δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία».  

Το νομοσχέδιο εκφράζει από την αμερικάνικη οπτική γωνία και με βάση τα αμερικανικά συμφέροντα την πολιτική που εισηγούνται να ακολουθηθεί στην περιοχή μας, πρόσθεσε.  

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αν εγκριθεί τελικά από τη Γερουσία και ενδεχόμενα από το Κογκρέσο μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις και καλύτερο πολιτικό περιβάλλον για να βελτιώσουμε περαιτέρω και να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι κακό», αλλά καλό.  

Γιατί μέχρι σήμερα, η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό, είναι μια πολιτική διαθλαστική, καθώς περνά μέσα από το πρίσμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, πρόσθεσε.

Home