Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έκρηξη 140% στις μεταναστευτικές ροές το 2019

Της Νάταλι Μιχαηλίδου
- 12.05.2019

Έκρηξη 140% στις μεταναστευτικές ροές το 2019

Thumbnail
Πάνω από χίλιες αιτήσεις ασύλου το μήνα – Στοιχεία-σοκ για κατεχόμενα - Ποια έκτακτα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Έκρηξη μεταναστευτικών ροών στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώθηκε κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους. Οι αριθμοί των αιτητών πολιτικού ασύλου εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν αύξηση της τάξης του 140% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2018. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η παράνομη είσοδος μέσω κατεχομένων, το προφίλ των μεταναστών, αλλά και η συνάφεια της κατακόρυφης αύξησης των ροών με το οξυμένο κλίμα μετάξύ Λευκωσίας και Άγκυρας.

Μιλούν οι αριθμοί

Ανεξέλεγκτες θεωρούνται πλέον οι ροές παράνομων μεταναστών στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2019 (Γενάρης – Απρίλης) καταχωρίστηκαν 4,264 αιτήσεις (3,999 υποθέσεις), σε σύγκριση με 1,779 αιτήσεις (1,589 υποθέσεις) για την αντίστοιχη περίοδο την περσινή χρονιά. Η κατακόρυφη αύξηση που, αγγίζει σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείο Εσωτερικών το 140%, αφορά σε παράνομη είσοδο ατόμων από τα κατεχόμενα (κυρίως μέσω Τουρκίας), ενώ το 90% αποτελείται από άνδρες νεαρής και στρατεύσιμης ηλικίας. 

Όσον αφορά στο 2018, παρατηρήθηκε αύξηση στις αιτήσεις διεθνούς προστασίας πέραν του 60% σε σύγκριση με το 2017. Συγκεκριμένα, το 2018 υποβλήθηκαν αιτήσεις διεθνούς προστασίας από 7,761 άτομα (6,617 υποθέσεις) σε σχέση με αιτήσεις από 4,582 άτομα (3,906 υποθέσεις) το 2017. Η αυξητική τάση συνεχίστηκε ακόμα πιο έντονα τον Γενάρη, όπου το σύνολο των αιτήσεων ανήλθε στις 1,090 (άτομα), σε σύγκριση με 440 κατά τον Γενάρη του 2018, δηλαδή η αύξηση είναι 148%.

Επιπλέον, η Κύπρος παραμένει πρώτη πανευρωπαϊκά, διατηρώντας τα... σκήπτρα κατ’ αναλογία πληθυσμού. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το 2018 η ΚΔ ήταν πρώτη σε αιτούντες άσυλο για πρώτη φορά (8,805 ανά εκατομμύριο πληθυσμού) και πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,133). 

Την τετράδα των χωρών που δέχθηκαν τις περισσότερες αιτήσεις κατά την περσινή χρονιά συμπλήρωσαν η Ελλάδα (6,051), η Μάλτα (4,276) και το Λουξεμβούργο (3,694). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Σλοβακία (μόλις 28 αιτούντες ανά εκατομμύριο πληθυσμού), την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Εσθονία και τη Λετονία.

Αξιοσημείωτη, με βάση τα επίσημα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2019, και η αύξηση αιτημάτων ασύλου από Γεωργιανούς τα οποία ανήλθαν σε  135 τον Ιανουάριο (δεύτερη εθνικότητα σε αιτήσεις  μετά τους Σύριους) και σε 141 τον Φεβρουάριο. Στις δέκα πρώτες εθνικότητες, όπως αυτές καταγράφονται στα συγκεντρωτικά στοιχεία για την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 30 Απριλίου, περιλαμβάνονται 814 άτομα από Συρία, 608 από Γεωργία, 530 από Ινδία, 449 από Καμερούν, 379 από Μπαγκλαντές, 330 από Πακιστάν, 168 από Βιετνάμ, 167 από Αίγυπτο, 130 από Σρι Λάνκα και 118 από Νιγηρία. Αρμόδιοι λειτουργοί δηλώνουν ότι από το 2016 παρατηρείται ραγδαία αύξηση στην υποβολή καταχρηστικών αιτήσεων. 

Αίτηση στο Σένγκεν

Στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής της, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, την υπερπληρότητα των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, την καταβολή μεγάλων ποσών για στέγαση σε ξενοδοχεία και τη σημαντική αύξηση των ποσών που δαπανούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για αιτητές και κατόχους καθεστώτος προστασίας, παρά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αύξηση του επιδόματος που λαμβάνουν. Παράλληλα, ακανθώδες θέμα θεωρείται και η ενδυνάμωση του μηχανισμού ελέγχου μέσω της διαδικασίας του λεγόμενου «σκρίνινγκ», που στοχεύει στον προσδιορισμό και στην επαλήθευση των στοιχείων των ατόμων που παρατύπως εισέρχονται στη χώρα. 

Ως προς τούτο, σε συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο περί τα τέλη Μαρτίου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «η Κύπρος τελεί υπό πίεση», ζητήθηκε πρόσβαση σε διεθνείς βάσεις δεδομένων. 

Η Κύπρος έχει ήδη πρόσβαση σε πλατφόρμες πληροφοριών της Europol, της Interpol και αλλού, όχι όμως στο Σύστημα Πληροφόρησης Σένγκεν (SIS) εφόσον δεν είναι μέρος της ζώνης Σένγκεν. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για άμεση πρόσβαση στο SIS, που θα ενισχύσει σημαντικά τη δυνατότητα των αρχών να αξιολογούν την επικινδυνότητα περιπτώσεων παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στο έδαφος της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση προτίθεται να υποβάλει αίτηση στο Σένγκεν

Περαιτέρω, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και η έκθεση αιτημάτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική και τεχνική βοήθεια, με την εμπλοκή των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Άμυνας και Εξωτερικών. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται και τη δημιουργία προγράμματος αναγκαστικών επιστροφών, θέμα για το οποίο ζήτησε παροχή βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τουρκικοί σχεδιασμοί

Συσχετισμό της αύξησης των μεταναστευτικών ροών με το οξυμένο πολιτικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, παρατηρούν κυβερνητικοί κύκλοι, εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία ότι «όσο περισσότερο οξύνονται οι σχέσεις Λευκωσίας – Άγκυρας σε γεωπολιτικό επίπεδο, τόσο αυξάνονται οι ροές μέσω Τουρκίας». Προσθέτουν δε ότι «η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτούς τους αριθμούς ούτε κοινωνικά, ούτε εθνικά, ούτε δημογραφικά». 

Στις ανησυχίες για δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί από αναλυτές και καταγραφεί σε δημοσκοπικά ευρήματα ως έντονος προβληματισμός των πολιτών, προστίθενται πλέον και άλλες κοινωνικοί παράμετροι, άμεσα συνυφασμένες και με την αλλαγή που παρατηρείται στο προφίλ των συριακής καταγωγής μεταναστών που αιτούνται διεθνούς προστασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, το ποσοστό των ενηλίκων Σύρων ανδρών που εισήλθαν στη Δημοκρατία σε σχέση με το σύνολο των Σύρων υπηκόων, ήταν 47%, ενώ τους δύο πρώτους μήνες του 2019, το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 88,91%. 

Η αύξηση της εγκληματικότητας, η γκετοποίηση, η ενδεχόμενη μεθόδευση εκ μέρους Τουρκίας, στα χέρια της οποίας ο εποικισμός ανέκαθεν αποτελούσε πολιτικό όπλο, αλλά και το ζήτημα των υβριδικών απειλών που απασχολεί έντονα όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τίθενται επί τάπητος και αναμένεται να απασχολήσουν άμεσα και τα αρμόδια υπουργεία, που εξετάζουν μέτρα αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης κρίσης.

Γερμανικό παράδειγμα

Εκτιμώντας ότι αρκετές περιοχές της Συρίας είναι πλέον ασφαλείς για τους υπηκόους της, η Γερμανία ανέβαλε από τα τέλη Απριλίου τη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ατόμων συριακής καταγωγής, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο απόρριψής τους από το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για αναστολή της διαδικασίας γίνεται εν αναμονή μελέτης για τον βαθμό ασφάλειας σε συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας, που πλέον δεν θεωρείται στην ολότητά της ως «εμπόλεμη ζώνη»

Πάντως, όσον αφορά στους Σύρους που διαμένουν στην Κύπρο με καθεστώς προστασίας, δεν καταγράφονται παρά μόνο μεμονωμένα περιστατικά επαναπατρισμού τους. Σχολιάζοντας ότι οι ροές Σύρων στα εδάφη της ΚΔ γίνονται από την Τουρκία, αρμόδια πηγή διευκρινίζει ότι «δεν μιλάμε πλέον για πρόσφυγες αλλά για οικονομικούς μετανάστες».

Home