Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έκρυθμη η κατάσταση στην Μεσόγειο - Στο Ισραήλ ο Χριστοδουλίδης

Του Στέλιου Στυλιανού -
23.06.2020

Έκρυθμη η κατάσταση στην Μεσόγειο - Στο Ισραήλ ο Χριστοδουλίδης

Thumbnail
Διπλωματικός πυρετός στην Λευκωσία

Έντονος διπλωματικός πυρετός αναμένεται στην Λευκωσία αρχή γενομένης από σήμερα όπου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει ταξίδι στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

>>> Διαβάστε επίσης: Σύντομη άλλα σημαντική η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) <<< 

Ο υπουργός Εξωτερικών ανταποκρίθηκε θετικά σε πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του, με την συνάντηση  λόγω της γενικότερης κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού, και των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται, να πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβίβ.

Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης  τόσο στην συνάντηση των δύο όσο και  στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών που θα ακολουθήσουν με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Εξωτερικών, αναμένεται να ανασκοπηθεί ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων επί περιφερειακών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με Κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν στην ιστοσελίδα μας ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι πολύ ανησυχητικές και χρειάζεται να υπάρξουν οι κατάλληλοι σχεδιασμοί για αντιμετώπιση των όποιων εξελίξεων. 

Μάλιστα όπως τονίζεται από πλευράς Κυβέρνησης κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει κατ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών για να συζητηθούν τα επόμενα κοινά βήματα των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της έντασης στην Μεσόγειο και την Τουρκική προκλητικότητα.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι τόσο η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ όσο και η τηλεφωνική επικοινωνία της περασμένης Κυριακής με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Μεσόγειο. 

Ιδιαίτερη έμφαση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνεται και στην κατάσταση στην Λιβύη και τις εκεί τουρκικές ενέργειες, που κλιμακώνουν την ένταση στην χώρα και ενισχύουν την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. 

Στον όλο σχεδιασμό της Κύπρου για αντιμετώπιση της κατάστασης στην Μεσόγειο βρίσκεται και το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που θα διεξαχθεί στις 13 Ιουλίου και στο οποίο θα συζητηθεί το πλήρες φάσμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, υπό το πρίσμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό θα βρίσκεται στην Κύπρο την Πέμπτη για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος  της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.  

Τα θέματα που θα αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες του κ. Μπορέλ στη Λευκωσία είναι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενόψει και της συζήτησης που θα διεξαχθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 13 Ιουλίου. 

Home