Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ελλάδα και Κύπρος παράγοντες ασφάλειας σε ασταθή γειτονιά (Vid)

Offsite Team -
30.01.2019 - 14:44

Ελλάδα και Κύπρος παράγοντες ασφάλειας σε ασταθή γειτονιά (Vid)

Thumbnail
Βαδίζουν μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας

Σε μια ασταθή και ταραγμένη γειτονιά, Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων και βαδίζουν μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας, ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Αποστολάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο ΓΤΠ, ο κ. Αποστολάκης, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός Ελλάδας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του μετέφερε «μήνυμα αλληλεγγύης, στήριξης και αγάπης στην Κυπριακή Δημοκρατία και στους αδελφούς Κύπριους».

Η Κύπρος, είπε, δίνει τον δικό της αγώνα αλλά πάντα έχει ως συμπαραστάτη και στυλοβάτη σε κάθε της προσπάθεια την Ελλάδα.

Στις μέρες μας, πρόσθεσε, οι σύγχρονοι δρόμοι του ελληνισμού στρέφονται στην κατεύθυνση της προόδου, της ανάπτυξης, της ειρήνης, της συνεργασίας των λαών.  

«Βέβαια το πρώτο μου ταξίδι εκτός Ελλάδας δεν θα μπορούσε να είναι αλλού. Η παρουσία μου εδώ σήμερα, έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Είναι ένας ακόμα κρίκος στη διαχρονική σταθερή πορεία των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι αγαστές μας σχέσεις, σχέσεις αλληλεγγύης και αδελφοσύνης ισχυροποιούνται με το πέρασμα του χρόνου», δήλωσε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, που ορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και στα δύο Υπουργεία θα πορευθούμε και στο μέλλον. «Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε μέσα από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ασφάλεια, την σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι οι συχνές συναντήσεις και επισκέψεις σε υψηλό επίπεδο, έχουν βοηθήσει ήδη στην αναβάθμιση του επιπέδου συντονισμού και συνέργειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου.

«Έχουμε ολοκληρώσει σημαντικό αριθμό κοινών δράσεων, ενώ έχουμε δρομολογήσει προς υλοποίηση αποφάσεις οι οποίες προάγουν αυτή την στρατηγική συνεργασία και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα μας», είπε.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η επιτευχθείσα δυναμική της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης συνεχάρη τον Υπουργό και τού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο βαρυσήμαντο έργο που αναλαμβάνει.

«Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, οι εμπειρίες και ικανότητες σας αποτελούν τα βασικά εχέγγυα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Εκφράζω την ευαρέσκεια μου για το γεγονός ότι διαλέξατε την Κύπρο ως την πρώτη χώρα που επισκέπτεστε από την ανάληψη των καθηκόντων σας», δήλωσε. 

Ανέφερε ότι με τον κ. Αποστολάκη, συζήτησαν θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά και θέματα που αφορούν πρωτοβουλίες που Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν από κοινού, για την ασφάλεια και συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, ως δύο χώρες που χαρακτηρίζονται ως πυλώνας σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή.

«Κύπρος και Ελλάδα, ως Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στοχεύουμε στην ενίσχυση του γεφυρωτικού μας ρόλου ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή», είπε.

Πρόσθεσε ότι μέσω των Τριμερών Στρατηγικών Συνεργασιών που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της νέας περιφερειακής πολιτικής που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών με φίλες χώρες της περιοχής, προάγεται η σταθερότητα, ενώ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και στην προώθηση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθύμισε ότι στη χθεσινή διακήρυξη της Λευκωσίας κάλεσαν οι επτά ηγέτες την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου και να απέχει από απειλές ή ενέργειες αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο.  

Ανέφερε επίσης ότι στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία, η Τουρκία εκφράζει μια έντονη νευρικότητα και επιθετικότητα και με την απειλή χρήσης βίας, την οποία φροντίζει να διακηρύττει με κάθε ευκαιρία, προβαίνει σε άκρως προκλητικές ενέργειες στο πεδίο, καταστρατηγώντας βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και παραβιάζοντας στις πλείστες των περιπτώσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα προβάλει αμφισβητήσεις και έως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, σε Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος.

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της Τουρκίας. Με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο παρακολουθούμε τις κινήσεις της Τουρκίας και τηρούμε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις με ενότητα, ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικότητα», είπε.    

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, αποτελεί τον μόνιμο και ανιδιοτελή συμπαραστάτη της Κύπρου, στον αγώνα για εθνική επιβίωση και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή - αδιάλειπτη βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και τη συμπαράσταση του Ελληνικού λαού, στον αγώνα μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε επίσης ότι η προϊστορία του κ. Αποστολάκη στις  Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στις οποίες διατέλεσε επί τετραετία Αρχηγός τους, εξασφαλίζει και την επιτυχία στο έργο του.

« Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί σας, υπό την προηγούμενη σας ιδιότητα και αυτό με κάνει να αισθάνομαι τυχερός που θα συνεργαστούμε άμεσα πλέον ως Υπουργοί Άμυνας, αφού γνωρίζω την αποφασιστικότητά σας και την ικανότητα λήψης αποφάσεων, οι οποίες διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες, για την εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων», ανέφερε.

Home