Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ελληνοτουρκικά: Ρίχνουν τόνους με βλέμμα στραμμένο σε Ουκρανία

Του Στέλιου Στυλιανού -
16.03.2022 - 06:00

Ελληνοτουρκικά: Ρίχνουν τόνους με βλέμμα στραμμένο σε Ουκρανία

Η πρόθεση της Τουρκίας να πέσουν οι τόνοι και τα οφέλη που επιδιώκει από Ουκρανικό

Ως θετικό βήμα χαρακτηρίζεται η συνάντηση της περασμένης Κυριακής ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας ότι συμφώνησαν ότι ως δύο χώρες-σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή είναι πιο σημαντικό να εστιάζουν σε αυτά που τους ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που τους χωρίζουν.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσαν έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας τονίζοντας ότι μπήκαν τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών και κυρίως για να συνεργαστούν στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις.

Πρόθεση να πέσουν οι τόνοι

Μιλώντας στην Offsite ο Διεθνολόγος, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου τόνισε ότι είναι θετικό βήμα ότι έγινε η συνάντησης καθώς από πλευράς Τουρκίας φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να πέσουν οι τόνοι. 

Την ίδια ώρα ωστόσο όπως σημείωσε ο κύριος Χριστοφόρου οι διαφορές συνεχίζουν να υφίστανται καθώς η Τουρκία δεν άλλαξε την στάση της ούτε όσον αφορά το Κυπριακό αλλά και ούτε όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά και τις θαλάσσιες ζώνες. 

Σύμφωνα με τον κύριο Χρυσοστόμου οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές αν θα γίνει η πρόθεση πράξη.  Παράλληλα όπως σημείωσε εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία κανείς δεν θέλει μια σύγκρουση Τουρκίας - Ελλάδας στο Αιγαίο με αποτέλεσμα οι όποιες διαφορές για την ώρα να μπαίνουν στο ψυγείο.

Παράλληλα από τον Πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται ότι ο ίδιος ο Ερντογάν αλλά και η Τουρκία θέλει να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή για την επίλυση της κατάστασης, έχοντας ως κύριο στόχο να αποκομήσει οφέλη από τον Πόλεμο. 

Μάλιστα ο Ερντογάν τις προηγούμενες μέρες μιλώντας με τον Τζο Μπάιντεν ζήτησε την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με αφορμή την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Η Τουρκία την ίδια ώρα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την θέση διαμεσολαβητή για να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ καθώς αποτελεί συνομιλητή τόσο της Μόσχας όσο και του Κιέβου και την πρωτοβουλία που ανέλαβε για συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια.

Τέλος, η Τουρκία επιδιώκει και αναθέρμανση των σχέσεων της με το Ισραήλ με το Φυσικό Αέριο να βρίσκεται στο επίκεντρο. 

H τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Τατάρ για τις προτάσεις ΜΟΕ

Offsite Team -
03.07.2022 - 16:28

H τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Τατάρ για τις προτάσεις ΜΟΕ

Οι προτάσεις Τατάρ αγνοούν τα οφέλη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων

Η συζήτηση των MOE θα αποτελέσει μοχλό για τις διαπραγματεύσεις μιας ομοσπονδιακής λύσης και θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ λέγοντας ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ προς τα ΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «δεν είναι ΜΟΕ».

Οι προτάσεις αυτές, προστίθεται, αγνοούν τα οφέλη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα δεχτεί αυτονομιστικές «προτάσεις» και δεν θα επιτρέψει περαιτέρω διαχωρισμό από τον κόσμο, σημειώνεται.

>>> Διαβάστε επίσης: Τουρκικό ΥΠΕΞ και Ουστέλ στηρίζουν τις προτάσεις Τατάρ

Στην ανακοίνωση του ΡΤΚ που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα, η τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Ερσίν Τατάρ όχι μόνο γιατί, χωρίς συζήτηση με κανέναν πολιτικό κόμμα, ούτε και στη «βουλή», απέρριψε τα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά επειδή και τώρα, χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν, πρότεινε στην ε/κ πλευρά συνεργασία σε 4 βασικά θέματα, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος που «είναι επίσης λάθος και ισοδυναμεί με τη ζωή σε έναν φανταστικό κόσμο».

>>> Διαβάστε επίσης: Προτάσεις συνεργασίας δύο κρατών παρουσίασε στον Γιέτζια ο Τατάρ

«Ο Τατάρ, που απορρίπτει τα ΜΟΕ και προσπαθεί να κάνει αντιπροτάσεις, δεν γνωρίζει τη σοβαρότητα της θέσης την οποία κατέχει ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων. Αντί να συναντηθεί με τα Ηνωμένα Έθνη και τον Νίκο Αναστασιάδη και να μοιραστεί τις προτάσεις του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Τατάρ προτιμά να σιωπά για μέρες και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υποτάσσεται στις παρεμβάσεις και να εφαρμόζει ό,τι λέγεται. Ο Ερσίν Τατάρ μιλάει με όσα τον έβαλαν να λέει, χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν, και κωφεύει στη φωνή του τουρκοκυπριακού λαού. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτή τη στάση του Τατάρ, ο οποίος βρισκόταν στην προεδρία ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων».

Ο τ/κ «λαός», συνεχίζει το ΡΤΚ, έχει ανάγκη από πολιτικές που θα τον κάνουν σύντομα να πάρει μια βαθιά ανάσα και να του ανοίξουν το μέλλον του και θεωρεί ότι πρέπει να αρχίζουν να διαπραγματεύονται τα ΜΟΕ σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη έχει γίνει χώμα και η ανεργία στους νέους χτυπάει ταβάνι.

Όπως είναι τα ΜΟΕ, αναφέρει το ΡΤΚ, δεν γίνονται αποδεκτά γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να τύχουν διαπραγμάτευσης προς όφελος και για τα δικαιώματα των Τ/κ. Το ΡΤΚ θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να γίνει συζήτηση για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, το λιμάνι Αμμοχώστου, την οικονομική βοήθεια, το απευθείας εμπόριο και τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, το πέρασμα στο ευρώ, την ενέργεια, το φυσικό αέριο, τα δικαιώματα υπηκοότητας (της ΚΔ) για τα παιδιά μεικτών γάμων, αλλά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση.

Το ΡΤΚ καταλήγει στην ανακοίνωση αναφέροντας ότι «το μέλλον του τ/κ λαού δεν θα γίνει παιχνίδι στα χέρια σας!»

Παρόμοια είναι και η είδηση πρωτοσέλιδα σήμερα της εφημερίδας «Αβρούπα» που με τίτλο «Η Άγκυρα παίζει ο Τατάρ χορεύει» γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης πρότεινε τις προτάσεις της Άγκυρας στην ε/κ πλευρά λες και είναι της τ/κ πλευράς και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τις στηρίζει.

Λίγο νωρίτερα χθες, μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι οι προτάσεις του είναι μια «ρεαλιστική προσέγγιση».

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, σε δηλώσεις στις ειδήσεις του καναλιού TRT ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία του ζήτησε να την μεταφέρει και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Στη βάση της λύσης των δύο κρατών, της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, προβλέπεται συνεργασία με την ε/κ πλευρά για τους υδρογονάνθρακες, την ηλεκτρική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το νερό», συνόψισε ο κ. Τατάρ λέγοντας πως αυτό θα είναι προς όφελος του τ/κ «λαού», του ε/κ «λαού» και των περιφερειακών ισορροπιών, όπως είπε.

Σημείωσε ότι τις προτάσεις που κατέθεσε, στηρίζει πλήρως η Τουρκίας αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτές, όπως είχε κάνει και την Παρασκευή.

Αυτές οι προτάσεις είναι απαίτηση της νέας του πολιτικής και ενισχύουν τα δύο κράτη, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Home