Έμειναν οι Οικολόγοι, ΔΗΠΑ και τυπικά ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ,ΕΛΑΜ

Έμειναν οι Οικολόγοι, ΔΗΠΑ και τυπικά ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ,ΕΛΑΜ

Ξεκαθαρίζει μέχρι τα μέσα Ιουνίου το σκηνικό των Προεδρικών εκλογών

Σε περίοδο ξεκαθαρίσματος προθέσεων βρίσκονται τα κόμματα ενόψει των Προεδρικών του 2023 καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οριστικές αποφάσεις για την πορεία που θα ακολουθήσουν.

Μετά και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για να εισηγηθεί στις κομματικές ομάδες βάσης την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη αυτό που απομένει μετά και την συζήτηση στην βάση του κόμματος είναι η Παγκύπρια συνδιάσκεψη στις 5 Ιουνίου όπου θα επικυρώσει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. 

>>> Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για τις Προεδρικές 2023

Την ίδια ώρα η εξαγγελία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη αναμένεται να φέρει εξελίξεις το επόμενο διάστημα και στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου καθώς φαίνεται να ανέμεναν και αυτά να είναι πρώτα επίσημα υποψήφιος ο τέως υπουργός Εξωτερικών και ακολούθως να μπουν σε διαβουλεύσεις μαζί του

Διαβουλεύσεις μάλιστα οι οποίες σύμφωνα και με πολιτικούς κύκλους θα είναι τυπικού χαρακτήρα καθώς το προηγούμενο διάστημα προηγήθηκαν ανεπίσημες επαφές ανάμεσα στον Νίκο Χριστοδουλίδη και στελέχη κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.  

Αρχικά στο ΔΗΚΟ φαίνεται ότι η απόφαση για στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη ολοένα και κερδίζει έδαφος με τις αποφάσεις σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής να αναμένεται να παρθούν εντός Ιουνίου. 

Όπως σημειώνουν κομματικά στελέχη η απόφαση για στήριξη του τέως υπουργού αναμένεται να παρθεί αφού το ΔΗΚΟ αφουγκράζεται την δημοφιλία του. Τη ίδια ώρα ωστόσο τονίζεται ότι το κόμμα διατηρεί κάποιες διαφορετικές θέσεις από ότι ο υποψήφιος χωρίς αυτό να επηρεάζει την μεταξύ τους συνεργασία. 

Το κεφάλαιο Χριστοδουλίδη φαίνεται να απασχολεί και την ΕΔΕΚ καθώς φαίνεται να υπάρχει και στους Σοσιαλιστές τάση για στήριξη του κάτι που ίσως οδηγήσει το κόμμα εκ νέου σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ. 

Πάντως ο Βουλευτής του κόμματος, Κωστής Ευσταθίου διαχωρίζει την θέση τους καθώς σε δημόσιες δηλώσεις του ανέφερε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει όποιο είναι πιο κοντά στις θέσεις αναφέροντας ότι με τους υφιστάμενους υποψήφιους πιο κοντά του είναι ο Γιώργος Κολοκασίδης. 

Την ίδια ώρα και στο ΕΛΑΜ φαίνεται οι διαδικασίες να είναι τυπικές καθώς αναμένονται οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος Μαϊού με το πιθανότερο σενάριο να είναι όπως και το 2018 υποψήφιος του κόμματος να είναι ο Χρίστος Χρίστου. 

Ανοικτά τα πάντα σε ΔΗΠΑ - Οικολόγους

Τελικές αποφάσεις τέλος αναμένονται από ΔΗΠΑ και Οικολόγους. Συγκεκριμένα ο Μάριος Καρογιάν και η ΔΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για Κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής και αναμένονται νέες συναντήσεις με Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλα Παπαδόπουλο και Μαρίνο Σιζόπουλο. 

Μάλιστα αν και αυτές οι συναντήσεις δεν φέρουν αποτέλεσμα η ΔΗΠΑ θα πάρει και η ίδια τις δικές τις αποφάσεις την ώρα που λέγετε ότι στελέχη της έχουν ήδη αρχίσει δουλειά στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Τέλος οι Οικολόγοι αναμένουν μέχρι το τέλος Μαϊού τις θέσεις ανεξάρτητων υποψηφίων αλλά και κομμάτων σε ερωτήματα που έχουν σταλεί για να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. 

Πάντως φαίνεται να υπάρχει εντός κόμματος για στήριξη του Αχιλλέα Δημητριάδη αλλά δεν αποκλείεται μετά την στήριξη ΑΚΕΛ σε Ανδρέα Μαυρογιάννη να έχουμε ανατροπή σκηνικού. 

Home