Εν αναμονή καθόδου Λουτ για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Εν αναμονή καθόδου Λουτ για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Νέος κύκλος επαφών της Ειδικής Απεσταλμένης στην Λευκωσία

Εν αναμονή της καθόδου της Ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Τζέιμς Χολ Λουτ βρίσκεται η Λευκωσία καθώς σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές αναμένεται να αφιχθεί στην Κύπρο στις 21 Ιουνίου. 

Η κυρία Λούτ υπενθυμίζεται είχε επαφές τον Μάιο με Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία και ΕΕ με την συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη να αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες μέρες λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, στις 23 Ιουνίου, για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 26 του μήνα.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι για να συμμετάσχει και να μιλήσει, με πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στο Φόρουμ για την Ισότητα των Γενεών (Generation Equality Forum), που θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική πρωτεύουσα στις 30 Ιουνίου - 2 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μεταφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο τη θέση της κυπριακής πλευράς ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι ενέργειες της Τουρκία στο Βαρώσι, οι οποίες παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης να μεταφέρει ότι καμιά λύση δεν είναι αποδεκτή για το Κυπριακό πέραν από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε περίπτωση νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.

Τέλος ο Πρόεδρος μετέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη θέση ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια στην Κυπριακή Δημοκρατία να τηρήσει μια θετική στάση στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Σύμφωνα πάντως με Κυβερνητικές τα όσα μετέφερε στον Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να λεχθούν και στην Τζέιμς Χολ Λούτ από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Home