Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ενέργεια: Αμέριστη στήριξη από ΗΠΑ - Η Τριμερής το επόμενο βήμα

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
15.03.2019 - 06:55

Ενέργεια: Αμέριστη στήριξη από ΗΠΑ - Η Τριμερής το επόμενο βήμα

Thumbnail
Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Υπουργού Ενέργειας τα ενεργειακά και οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Σημαντικές  επαφές είχε στις ΗΠΑ ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης λίγες μέρες πριν από την Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου στα Ιεροσόλυμα.

Ο Υπουργός Ενέργειας βρίσκεται στο Τέξας των ΗΠΑ με αφορμή την συμμετοχή του στο συνεδρίου «CERAWeek 2019», ενώ μίλησε στο πάνελ με θέμα  «Η Αναγέννηση του Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος να υπενθυμίσουμε πως θα συμμετάσχει επίσης στην Τριμερή Σύνοδο στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Offsite, ο Υπουργός Ενέργειας, κατά τη διαμονή του στις ΗΠΑ είχε σημαντικές επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους με επίκεντρο της συζήτησης τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο κια οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

lakkotripis

Στο επίκεντρο και η Τριμερής

Στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε ο κ. Λακκοτρύπης με τους Αμερικανούς αξιωματούχος ήταν και η επικείμενη Τριμερής Σύνοδος στο Ισραήλ όπου η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει το ξεκάθαρό της ενδιαφέρον με την συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Το βασικό μήνυμα που πέρασαν στον κ. Λακκοτρύπη οι Αμερικανοί Αξιωματούχοι είναι ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Κύπρου για τη δημιουργία του διαδρόμου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το έργο αυτό αποτελείται από διάφορες υποδομές, αγωγούς, καθώς και το τερματικό υγροποίησης (LNG) που η Exxon Mobil έθεσε ως προτεραιότητα εφόσον εξευρεθούν περεταίρω ποσότητες φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν το ξεκάθαρο μήνυμα προς Ρωσία και Τουρκία, ότι οι εξελίξεις στα ενεργειακά της περιοχής θα προχωρήσουν με την στήριξη της Αμερικής αλλά και υπό τις «προϋποθέσεις» που ίδιοι θέτουν σε διπλωματικό και γεωστρατηγικό επίπεδο.

lakkotripis

Καθολική η στήριξη

Στο περιθώριο του διεθνούς ενεργειακού συνεδρίου «CERAWeek 2019» ο κ. Λακκοτρύπης είχε επίσης συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργου Σταθάκη, της Αιγύπτου Ταρεκ Ελ Μολα, του Ισραήλ Γιουβάλ Στέινιτζ αλλά και με τον Υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενεζες. 

Κατά την συνάντηση όλες οι πλευρές επιβεβαίωσαν τη στήριξη τους για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ενώ κατά την διάρκεια του συνεδρίου επεξήγησαν πως η Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να καταστεί εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου.

Επιπλέον παρά την παράταση που ζήτησε η Ιταλική Κυβέρνηση για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι μελέτες  προχωρούν κανονικά και δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση.

Ωστόσο να σημειώσουμε πως παρόλο που ο αγωγός EastMed θα βρίσκεται στην ατζέντα της Τριμερούς, δεν αναμένεται να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία καθώς θα απουσιάζει η Ιταλική Κυβέρνηση η οποία εμπλέκεται στο έργο.

Ο Υπουργός Ενέργειας επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο 16 Μαρτίου, και αναμένεται πως θα υπάρξει συντονισμένη προετοιμασία στο Προεδρικό ενόψει της Τριμερής Συνόδου στο Ισραήλ.  

Home