Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επ. Κυριακίδου: Κύρηξε έναρξη δημόσιας διαβούλευση για καρκίνο

Offsite Team -
04.02.2020 - 17:10

Επ. Κυριακίδου: Κύρηξε έναρξη δημόσιας διαβούλευση για καρκίνο

Thumbnail
Κήρυξε σήμερα στις Βρυξέλλες η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου

Την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη σχηματοποίηση ενός νέου και συνεκτικού ευρωπαϊκού πλάνου καταπολέμησης του καρκίνου στην ΕΕ, ώστε να μειωθεί η θνητότητα από αυτό το αίτιο επί του ευρωπαϊκού πληθυσμού και ταυτόχρονα να παραμείνει υπό έλεγχο το σημαντικό κόστος της νόσου για την ευρωπαϊκή οικονομία, κήρυξε σήμερα στις Βρυξέλλες η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Η διαβούλευση, της οποία η έκβαση δεν είναι προδιαγεγραμμένη, εστιάζει αφενός στο κόστος φαρμάκου, την πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπεία, την έγκαιρη διάγνωση και την έρευνα και από την άλλη στον κλάδο της πρόληψης. Σημαντικό κομμάτι της νομοθεσίας της ΕΕ (όπως για παράδειγμα επί των εκπομπών αερίων και επί των ενδοκρινολογικών διαταρακτών, από καυσαέρια αυτοκινήτων, ως χρήση φυτοφαρμάκων) αφορά ήδη ακριβώς αυτή την προσέγγιση, καθώς οι προδιαγραφές υγείας ήταν πάντα και διαχρονικά ένας από τους βασικούς και κύριους στόχους της Κομισιόν. Η Κομισιόν Μπαρόζο και η Κομισιόν Γιούνκερ έχουν να παρουσιάσουν σημαντικό έργο σε σχέση με τα παραπάνω.

Η διαβούλευση έρχεται να εντοπίσει τα κενά, να συνδέσει και να επιτείνει τη συντονισμένη απάντηση της ΕΕ στον καρκίνο σε τρία στάδια: πρόληψη διάγνωση, θεραπεία.

Ο καρκίνος κοστίζει στην ΕΕ πάνω από 100 δισ. ευρώ ετησίων και σκοτώνει 1,3 εκατομμύρια πολίτες. Είναι ωστόσο η δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το 40% των πολιτών στην ΕΕ θα μπορούσαν να νοσήσουν με νοσήματα που εμπίπτουν στο ορισμό του καρκίνου ως το 2035, αν δεν αναληφθεί δράση και υπολογίζει ότι το 40% των καρκίνων σήμερα μπορεί να αποφευχθεί. Ως εκ τούτου η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου στην ΕΕ δίνει έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών ζωής, τη βελτίωση της διατροφής (παραγωγή) και των διατροφικών συνηθειών των Ευρωπαίων (εκπαίδευση του πληθυσμού), αλλά και παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (τα στοιχεία για την πόλη των Βρυξελλών είναι από τα πλέον αποθαρρυντικά) και η μείωση της έκθεσης σε χημικές ουσίες.

Το βασικό μήνυμα της αρμοδίας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου είναι πως αφενός πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω από ό,τι γίνεται απλά σε εθνικό επίπεδο, αφετέρου χρειάζεται ένα συνεκτικό και "ολιστικό" πλάνο για την ΕΕ.

Κατά τη βασική εναρκτήρια ομιλία της στη διάσκεψη που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος τόνισε ότι "το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικό". Η Επίτροπος μοιράστηκε με το ακροατήριο αναλυτικά την προσωπική της εμπειρία με τον καρκίνο, αλλά τόνισε ότι ο σκοπός δεν είναι να μετατραπεί το προσωπικό σε πολιτικό, αλλά εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο διαπίστωσε αφενός την έλλειψη πρόσβασης πολλών ασθενών σε θεραπεία, προσιτά φάρμακα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αφετέρου κατέγραψε τη διάκριση που αντιμετωπίζουν οι επιζώντες, την έλλειψη εγκαταστάσεων παρηγορητικής φροντίδας και τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στους τομείς των σπάνιων και παιδιατρικών καρκίνων.

Η Επίτροπος τόνισε ότι αυτό το σχέδιο αφορά τις συνεργασίες και ο καθένας έχει το δικό του κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία: γιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς, ερευνητές και έρανοι, παιδιά και γονείς, πολιτικοί και πολλοί άλλοι.

Κατέγραψε και τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ των Κρατών Μελών. Μια πρόσφατη μελέτη της Eurostat έδειξε ότι, σε ένα κράτος μέλος, το 82% των γυναικών ηλικίας 50-69 ετών έκανε μαστογραφία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ σε άλλο ποσοστό το ποσοστό ανέρχεται σε 0,2%. "Πρόκειται για μια εντυπωσιακή διαφορά και είναι απαράδεκτη στην ΕΕ το 2020", τόνισε.

"Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την πρόληψη - πρέπει να επικεντρωθούμε στον έλεγχο του καπνίσματος, στην άσκηση και στην υγιεινή διατροφή και να τονίσουμε την ανάγκη να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη", εξήγησε.

Συγκεκριμένα, η νέα στρατηγική "αγρόκτημα στο πιάτο" θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά, υγιεινά τρόφιμα, το σχέδιο για τον καρκίνο θα διερευνήσει μέτρα για τη μείωση της έκθεσής μας σε καρκινογόνους παράγοντες στον εργασιακό χώρο και σύμφωνα με τη φιλοδοξία της ΕΕ περί μηδενικής ρύπανσης, το σχέδιο πρέπει να καλύπτει τη ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους. Τεράστια έμφαση θα δοθεί στην επιστημονική έρευνα για θεραπεία και πρόληψη.

Σε σχέση με τους επιζώντες η έμφαση θα δοθεί στην καλή ποιότητα ζωής, καθώς πολλοί συχνά αγωνίζονται με την ασφάλιση υγείας, τα στεγαστικά δάνεια ή τραπεζικά δάνεια, όπως εξήγησε η Επίτροπος. Με αυτό το στόχο, το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου θα εξετάσει τις βέλτιστες πρακτικές που συνδέονται με την κοινωνική προστασία, την ψυχολογική υποστήριξη, την επαγγελματική επανένταξη.

Η Επίτροπος κατέληξε εξηγώντας ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε τον φόβο και την αβεβαιότητα που έρχεται με μια διάγνωση του καρκίνου - και να την αντικαταστήσουμε με αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και ελπίδα.

ΚΥΠΕ

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Offsite Team -
30.06.2022 - 02:25

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε απόψε στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο στο περιθώριο του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια αυτού. Μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα είπε στο... πόδι με Ερντογάν ο Αναστασιάδης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε, επίσης, με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό.

1

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας. 

1

1

Στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ενώπιον των 36 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, με προεξάρχουσες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει επιφέρει μείζονες αλλαγές, όχι μόνο επί πτυχών της παραδοσιακής ασφάλειας, αλλά και σε τομείς, όπως είναι η ασφάλεια τροφίμων, η ενεργειακή ασφάλεια , η μετανάστευση και οι υβριδικές απειλές.

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στον σεβασμό, αφενός, της αυτονομίας των δύο οργανισμών ως προς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τους και, αφετέρου, του διεθνούς δικαίου.

Τούτων δοθέντων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στην παρέμβαση του, 4 σημεία που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα, δηλαδή (α) την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες, (β) την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές, (γ) την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και (δ) την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε ως μια «ανοικτή πληγή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι, όσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε πως επιδίωξη του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την προσήλωση του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ένας στόχος που θα καταστεί εφικτός με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εμπλεκομένων θα αποφασίσει ότι είναι επιτέλους καιρός για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα κανονικό κράτος, πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών  της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Home