Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επ. Προεδρίας: Η κατοχή δεν μπορεί να παραγράψει την ιστορία

Offsite Team
- 07.05.2021

Επ. Προεδρίας: Η κατοχή δεν μπορεί να παραγράψει την ιστορία

Ποιος ο στόχος, σύμφωνα με τον κ Φωτίου

Η κατοχή δεν μπορεί να παραγράψει τις καταβολές της πίστης μας, την ιστορία και τις παραδόσεις και αξίες μας  είπε σε χαιρετισμό του ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτη Φωτίου σε διαδικτυακή παρουσίαση των βιβλίων της Επισκοπής Καρπασίας «Η Ιερά Μονή του Αποστόλου Αντρέα στην Καρπασία» και «Καρπασία Χερσόνησος Αγίων», σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η κατανόηση της σημασίας της παρουσίας των Αγίων της Καρπασίας και του σχετιζόμενου με αυτούς πνευματικού και θεολογικού μας πλούτου, συμβάλλει καθοριστικά, όπως επίσης σημειώνεται, στην πνευματική μας ολοκλήρωση και στον αγώνα που κάνουμε για μια ελεύθερη πατρίδα, πρόσθεσε.

 

Ο κ. Φωτίου συνέχισε λέγοντας ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία να κατανοηθεί από όλους πως ο αγώνας που διεξάγουμε είναι για μια ελεύθερη πατρίδα. Τα όσα προκλητικά και απαράδεκτα έθεσε πρόσφατα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης επιβεβαιώνουν, για ακόμη μια φορά, τους προκλητικούς στόχους της Τουρκίας που δεν είναι άλλοι από τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο της Τουρκίας».

Στόχος μας, είπε είναι να τερματιστούν τα προβλήματα που βιώνουμε συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974 και της κατοχής του 37,5 τοις εκατό της πατρίδας μας, με τον βίαιο εκτοπισμό του ενός τρίτου του λαού μας, τη λεηλασία και την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τον μαζικό εποικισμό από περιοχές της Ανατολίας και την προσπάθεια, επίσης, της κατοχικής δύναμης να ισλαμοποιήσει την κατεχόμενη γη μας.

«Η καταστροφή και η ερήμωση του συνόλου σχεδόν των εκκλησιών μας, συνδέεται με την προσπάθεια αυτή της κατοχικής δύναμης, ως αποτέλεσμα του πλήρους ελέγχου που ασκεί στα κατεχόμενα, όσον αφορά και στα θέματα της θρησκείας και της παιδείας», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι, πεντακόσιες εκκλησίες και ξωκλήσια μας, καθώς και 17 μοναστήρια έχουν λεηλατηθεί και αφεθεί στην καταστροφή, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχουν κατεδαφιστεί και εξέφρασε θλίψη λέγοντας ότι «εντάσσουμε στο ίδιο πλαίσιο και τη μετατροπή 77 εκκλησιών μας σε τζαμιά, τη χρησιμοποίηση 40 τόσων άλλων εκκλησιών μας σε αποθήκες, αχυρώνες ή και σε κοιτώνες και καφετέριες, όπως ακόμα σε ξενοδοχείο – καζίνο, όπως συμβαίνει με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Λάπηθο».

«Όλες αυτές οι βέβηλες ενέργειες προσκρούουν, βέβαια, σε όλες τις συμβάσεις και τα πρωτόκολλα που θεσμοθετήθηκαν και έγιναν δεκτά από τη διεθνή κοινότητα για την προστασία και το σεβασμό της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο. Τις δραματικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής τις βιώνουν ιδιαίτερα οι εγκλωβισμένοι μας. Αγωνίζονται και παραμένουν πεισματικά στην πατρώα γη, προσβλέποντας στην ώρα που οι καμπάνες των εκκλησιών θα σημάνουν χαρμόσυνα στέλνοντας το μήνυμα της εκπλήρωσης των πόθων και των οραματισμών τους για μια  πατρίδα στην οποία όλοι μας θα μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι και ασφαλείς, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις», σημείωσε.

Εξέφρασε την θαυμασμό και ευγνωμοσύνη στους εγκλωβισμένοι «για τις αντοχές και την αγάπη τους για την πατρίδα» και πρόσθεσε ότι «ειδικά οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας στο Ριζοκάρπασο, με συνεχείς δράσεις και ενέργειες μας προσπαθούμε να τους στηρίζουμε συνεχώς στην προσπάθεια τους να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Αναφερόμενος στην αναστήλωση και αποκατάσταση της Μονής του Αποστόλου Αντρέα είπε ότι χαρακτηρίστηκε κατά την έναρξη της ως φάρος που φωτίζει το δρόμο για την επανένωση της πατρίδας μας και ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.  

Η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, κατέχει ξεχωριστή θέση όχι μόνο στην ιστορία και τη θρησκευτική παράδοση του τόπου αλλά και στη συνείδηση κάθε Ελληνοκύπριου πολίτη και μεγάλης μερίδας Τουρκοκυπρίων, σημείωσε ο κ. Φωτίου.  

Αναφέρθηκε ακόμα στον Πατέρα Ζαχαρία και την Πρεσβυτέρα Μαρούλλα για τη μεγάλη τους προσφορά στο Μοναστήρι λέγοντας ότι ο Πατέρας Ζαχαρίας είναι η μεγάλη ψυχή της Ορθοδοξίας, ο άνθρωπος που έταξε την ζωή του στον άγιο και την Μονή, και την κράτησε ζωντανό σύμβολο του αγώνα μας για επιστροφή.

«Η Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα και η Ιερά και Αγία στο σύνολό της Καρπασία, εκτός από σύμβολα της πίστης και των παραδόσεων μας, είναι και σύμβολα του αγώνα μας για δικαίωση, ειρήνη, ασφάλεια και ελευθέρια στον τόπο μας», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο κ. Φωτίου.

ΚΥΠΕ

Home