Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επαναφέρει την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ο ΠτΔ

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
07.04.2019 - 14:01

Επαναφέρει την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ο ΠτΔ

Thumbnail
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Προεδρικό - Σειρά παίρνει ο Ακιντζί

Την πρόταση για Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με εκ περιτροπής πρωθυπουργό επανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη σημερινή συνάντηση του με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. 

Σύμφωνα Κυβερνητική πηγή, η πρόταση αυτή προϋπήρχε στο τραπέζι, ωστόσο δεν είχε εξεταστεί δεόντως.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη βασίζεται στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή στην Offsite, η προσπάθεια του ΠτΔ είναι να κρατήσει ανοιχτή τη συζήτηση και να μην εκτροχιαστεί για άλλη μία φορά. 

Δηλώσεις Μαυρογίαννη 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, στο Προεδρικό, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ανέπτυξε νέες ιδέες πάντα μέσα στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, το λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες, και επεξήγησε αυτές τις νέες ιδέες». 

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων «στην αποκέντρωση εξουσιών, ιδέες τις οποίες έχει επεξεργαστεί ήδη και στο παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά, πρόσθεσε, «την αξίωση της τ/κ κοινότητας για πολιτική ισότητα, όπως αυτή την αντιλαμβάνεται», ο κ. Μαυρογιάννης έκανε λόγο για «μια εντελώς και συνεχώς διευρυνόμενη αντίληψη για την έννοια της πολιτικής ισότητας, η οποία δεν στηρίζεται καθόλου ούτε στην έκθεση του ΓΓ του ’91, ούτε στις συζητήσεις που έγιναν έκτοτε, ούτε στο σχέδιο Ανάν, ούτε στις συναντιλήψεις Χριστόφια – Ταλάτ, ούτε στις διαπραγματεύσεις που κάναμε τα πέντε τελευταία χρόνια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, «επανέλαβε με απόλυτα σαφή τρόπο ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα όπως του είχε ζητηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και όπως καταγράφεται στην έκθεση του ΓΓ», προσθέτοντας ότι « αποδέχεται επίσης και την έννοια της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στη διακυβέρνηση και τη θετική ψήφο, εκεί και όπου οι περιστάσεις είναι τέτοιες που θα ασκείται η θετική ψήφος κατά τρόπο που η όποια απόφαση των θεσμικών οργάνων του κράτους να μην επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας».

Υπενθυμίζεται ότι η κα Λουτ στις 14.30 αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Home