Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επαναξιολογείται ο κανονισμός πράσινης γραμμής από ΥΠΕΞ

Offsite Team
- 22.10.2019

Επαναξιολογείται ο κανονισμός πράσινης γραμμής από ΥΠΕΞ

Thumbnail
Για αντιμετώπιση προβλημάτων

Σε φάση επαναξιολόγησης όλων των δεδομένων που προκύπτουν, ώστε ο κανονισμός της πράσινης γραμμής να γίνει πιο αποτελεσματικός και να αντιμετωπιστούν προβλήματα και δυσκολίες που υπάρχουν βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε ενημέρωση σήμερα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την Δέκατη Πέμπτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο για την εφαρμογή του Κανονισμού της πράσινης γραμμής.

Όπως είπε, ύστερα από συναντήσεις με οργανωμένο σύνολα και συζήτηση στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το ΥΠΕΞ είναι σε φάση επαναξιολόγησης όλων των δεδομένων που προκύπτουν από τον κανονισμό της πράσινης γραμμής. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θέτει θέμα και ανάποδου εμπορίου (από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα) ώστε να ενισχυθεί η εμπορική δραστηριότητα.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν συζητήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία και ότι θέματα όπως αυτό της υγιεινής των τροφίμων ή θέματα ασφάλειας, αποτελούν προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βολιδοσκόπησε την Κυπριακή Δημοκρατία για μεταφορά και μεταποιημένων προϊόντων από τα κατεχόμενα όπως χυμοί και ταχίνι, κάτι που ωστόσο αντιμετωπίζεται με μεγάλη διστακτικότητα, προσοχή και επιφύλαξη. Μια τέτοια συζήτηση, αναφέρθηκε θα γίνει εφόσον το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες.

Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η συζήτηση για το χαλλούμι δεν έχει σχέση με τις υπόλοιπες συζητήσεις και το θέμα είναι ποιος οργανισμός θα κάνει τους ελέγχους στα κατεχόμενα.

Αγροτικές οργανώσεις που συμμετείχαν στη συζήτηση, έθεσαν θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού Ε/κ και Τ/κ παραγωγών, λαθρεμπορίου τουρκικών προϊόντων που παρουσιάζονται ως προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα, ενώ ζητήθηκε και η αποπολιτικοποίηση του θέματος του χαλλουμιού που ακόμα εκκρεμεί. Σημειώθηκε ότι πολλές φορές το λαθρεμπόριο γίνεται από «τρύπες» και όχι τα καθορισμένα σημεία διέλευσης.

Εκ μέρους του τμήματος τελωνείων υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι γίνονται έλεγχοι 24 ώρες το 24ωρο για τα προϊόντα που έρχονται από τα κατεχόμενα και φέρουν πιστοποιητικό από του τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο, ενώ υπήρξε περίπτωση που διαπιστώθηκε ότι είχαν διέλθει καρότα από την Τουρκία και επιβλήθηκε σχετικό πρόστιμο, ενώ τα προϊόντα καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κυπριακή Δημοκρατίας η συνολική αξία των εμπορευμάτων με συνοδευτικά έγγραφα που διήλθαν από την πράσινη γραμμή αυξήθηκε το 2018 κατά 1,4% και ανήλθε σε 4.856,892 ευρώ σε σχέση με 4.790,964 ευρώ την προηγούμενη περίοδο.

Παράνομη μετανάστευση

Παράλληλα όπως αναφέρεται στην έκθεση σημειώθηκε σημαντική αύξηση στην αντικανονική μετανάστευση μέσω της πράσινης γραμμής. Το 2018 διέσχισαν τη γραμμή 4451 αντικανονικοί μετανάστες σε σχέση με 1686 για το 2017. Κύριες χώρες προέλευσης η Συρία, το Καμερούν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Ιράκ.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των παράνομων αφίξεων και έχουν συσσωρευτεί πολλές αιτήσεις για άσυλο που παίρνουν μέχρι και 4-5 χρόνια να ξεκαθαρίσουν, κυρίως λόγω της ανάγκη προσφυγής στο δικαστήριο, ενώ κάποιες από αυτές είναι εξόφθαλμα καταχρηστικές.

Για το θέμα αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι γίνονται διαδικασίες για τα άτομα που δεν χρειάζεται να μείνουν όπως πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας με τη Γεωργία από την οποία υπήρχαν πολλοί μετανάστες και ενίσχυση των ελέγχων για τους φοιτητές. Είπε επίσης ότι ακόμα ένα πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής αφού δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.  

Ανέφερε ακόμα ότι γίνονται προσπάθειες να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τους αιτητές ασύλου, ώστε να μην είναι η Κύπρος χώρα ελκυστική για τους μετανάστες.  

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο προϊόντων αγνώστου προελεύσεως έχει πάρει επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Κάλεσε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να εξαφανίσει το παράνομο λαθρεμπόριο. Είπε ότι αναμένουν να δουν τους τρόπους αντίδρασης και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αναλάβει πρωτοβουλίες.  

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος με τη διέλευση προϊόντων που παράγονται στην κατεχόμενη γη και σε ε/κ περιουσίες, ενώ έθεσε και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ Ε/κ και Τ/κ παραγωγών αφού οι πρώτοι υποχρεώνονται να πληρώσουν φορολογία και να χρησιμοποιούν εξειδικευμένα φάρμακα, ενώ οι δεύτεροι δεν υπόκεινται σε κανέναν κανονισμό. Διερωτήθηκε επίσης γιατί η ΚΔ αναγνωρίζει το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο που δραστηριοποιείται σε ένα «κράτος» που δεν αναγνωρίζει.  

Όσον αφορά τη μετανάστευση είπε ότι καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι ζητούν άσυλο από χώρες που δεν έχουν καμιά πολεμική διαμάχη και έχουν άριστες διπλωματικές σχέσεις με την ΚΔ, ενώ είπε ότι το ΕΛΑΜ έχει πληροφορίες ότι οι πλείστοι που προέρχονται από τη Συρία είναι διαφεύγοντες τρομοκράτες και κάλεσε την ΚΔ να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

ΚΥΠΕ

 

Home