Επανέρχεται ο Τσαβούσογλου σε Αναστασίαδη για λύση δυο κρατών

Επανέρχεται ο Τσαβούσογλου σε Αναστασίαδη για λύση δυο κρατών

Μπορούμε να αξιολογήσουμε επιλογές δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η Τουρκία μπορεί να αξιολογήσει επιλογές όπως λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας πως αν γίνει διαπραγμάτευση για ομοσπονδία δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.  

Ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε πως η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί τίποτα και πως αυτά υπάρχουν καταγραμμένα. Ισχυρίστηκε ακόμη πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε στην Νέα Υόρκη πως η συνομοσπονδία είναι υγιής λύση, ωστόσο όπως υποστήριξε, μετά έφερε άλλες ιδέες. 

 

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «υπάρχουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό”, λέγοντας ότι “δεν θεωρούμε σωστό να γίνουν αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης”.

 

Ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι η Κυβέρνησή του έχει κάνει κάθε βήμα από τότε που πήρε την εξουσία και υποστήριξε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι το σχέδιο Ανάν απέτυχε, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά το απέρριψε με 75%. “Είδαμε ποιος ήθελε λύση και ποιος όχι”, ανέφερε.  

Για τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά ο Τούρκος Υπουργός είπε πως δεν κράτησαν πολύ και κατηγόρησε την ε/κ πλευρά και την Ελλάδα ότι έκαναν πίσω και προκλήθηκε ένα αρνητικό κλίμα. 

 

Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ισχυρίστηκε ότι του ζήτησε να συναντηθούν.  

“Μου είπε ότι δεν ωφελεί πλέον να συζητάμε για ομοσπονδία κι ότι πρέπει να βρούμε μία λύση δύο κρατών, αλλά μόνο αν το κάνουμε μετά τις εκλογές τους θα έχουμε αποτέλεσμα», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου.  

Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «μετά όταν συναντηθήκαμε ανεπισήμως στη Νέα Υόρκη, ο Αναστασιάδης δεν βρήκε στήριξη για μια λύση δύο κρατών, επομένως είπε ότι η συνομοσπονδία είναι πιο υγιής και μοιράστηκε την άποψή του μαζί μας».  

«Το ότι μετά έφερε και διαφορετικές ιδέες είναι άλλο… Αλλά εμείς είπαμε ξεκάθαρα ένα πράγμα: Ότι δεν θα συζητήσουμε για ομοσπονδία. Και το είπαμε πολλές φορές”, πρόσθεσε.  

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι “εμείς είπαμε ξεκάθαρα πολλές φορές ότι δεν θα συζητήσουμε για ομοσπονδία» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να συζητήσουμε από εκεί που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά».  

«Τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν ξανά. Εκείνες οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν, απέτυχαν. Προτεραιότητά μας είναι οι επιλογές πέραν της ομοσπονδίας», πρόσθεσε.  

Αναφέροντας ότι «μπορούμε να αξιολογήσουμε επιλογές όπως δύο κράτη ή συνομοσπονδία», ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εάν θα συνεχίζαμε για ομοσπονδία δεν θα υπήρχε λόγος να κάναμε την 5 συν 1 Σύνοδο (πενταμερή συν ΟΗΕ)».  

«Δεν μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις που δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα. Αν κάνουμε διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία γνωρίζουμε καλά ότι δεν θα φτάσουμε σε αποτέλεσμα», πρόσθεσε.  

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε ότι «η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί τίποτα και δεν θέλει να διαμοιραστεί την πολιτική ισότητα».  

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «πρώτα ‘ναι’ στην εκ περιτροπής προεδρία, στο Κραν Μοντάνα υποχώρησε» και ότι «είπε ‘εμείς ως Ε/κ δεν θέλουμε καν τα νοσοκομεία μας να μοιραστούμε΄».  

«Αυτά υπάρχουν καταγραμμένα, με τον ίδιο τρόπο, η αιτία της έντασης που υπάρχει σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο ποια είναι», διερωτήθηκε.  

«Οι γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, αλλά εμείς γιατί ξεκινήσαμε γεωτρήσεις», διερωτήθηκε και ισχυρίστηκε ότι η αιτία της έντασης είναι «επειδή η ε/κ πλευρά ξεκίνησε γεωτρήσεις και αδειοδότησε εταιρείες και δεν έκανε ποτέ θετικό βήμα στο θέμα διαμοιρασμού της ενέργειας”.  

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε επίσης πως «η ε/κ πλευρά που δεν θέλει να διαμοιραστεί τίποτα δεν έκανε βήμα ούτε στο θέμα της ενέργειας».  

“Επομένως δεν έχει νόημα να μπούμε σε μια νέα περιπέτεια που θα αποτύχει. Από την αρχή η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή”, ανέφερε.  

Εξάλλου, ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης κλήθηκε σήμερα στο  τουρκικό ΥΠΕΞ για το ανάρμοστο σημερινό πρωτοσέλιδο της ελληνικής εφημερίδας Δημοκρατία που έβριζε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.  

Ανέφερε ότι σήμερα μια ελληνική εφημερίδα έκανε ένα ευτελές δημοσίευμα και «καλέσαμε στο υπουργείο μας τον Έλληνα πρέσβη και εκφράσαμε την αντίδρασή μας με τον πιο σκληρό τρόπο και παράλληλα, ο πρέσβη μας στην Αθήνα μίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια».  

 

«Αυτό στην πραγματικότητα δείχνει πόσο χαμηλά μπορούν να φτάσουν, δυστυχώς. Δεν πρέπει να πέφτουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός. 

 

Ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ  για το θέμα θετική.  

“Δήλωσαν ότι αυτό δεν είναι ελευθερία του τύπου και την καταδίκασαν. Εφόσον δεν συνάδει με την ελευθερία του τύπου, είναι υποχρεωμένοι να προβούν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες. Δυστυχώς, αυτό είναι το επίπεδο, θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες”, ανέφερε.

Home