Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επιβεβαιώθηκε το χάσμα στην Άτυπη Τριμερή της Νέας Υόρκης

Του Στέλιου Στυλιανού -
28.09.2021 - 06:00

Επιβεβαιώθηκε το χάσμα στην Άτυπη Τριμερή της Νέας Υόρκης

Επιμένει στον λύση δύο κρατών ο Τατάρ - Θέλει να διερευνήσει ΜΟΕ με νέο Ειδικό Απεσταλμένο ο Γκουτέρες

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Κύπρου) στην Νέα Υόρκη το γεύμα ανάμεσα στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο τραπέζι της άτυπης Τριμερούς συνάντηση Αναστασιάδης και Τατάρ επανέλαβαν εαυτό παρουσιάζοντας το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τις θέσεις των δύο πλευρών. 

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στα ΜΜΕ ότι ήταν μια δημιουργική συνάντηση επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι διαφορές καταγράφηκαν.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την συνάντηση ο Ερσίν Τατάρ ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών με τον ίδιο να αναπτύσσει την θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, την εντολή του ΓΓ με βάση τα ψηφίσματα, καθώς και διάφορους τρόπους για το πως προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργηθούν προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο Νίκος Αναστασιάδης παραπέμψε τη σημερινή ανακοίνωση που αναμένεται να εκδοθεί από τα Ηνωμένα Έθνη για την συνάντηση ωστόσο επισήμανε ότι ο ΓΓ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου (special envoy), προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου. 

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πρόσωπο σε σχέση με τον διορισμό ειδικού του απεσταλμένου, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, ωστόσο Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν ακόμα και σήμερα στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών να γίνεται αναφορά και στον νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο. 

Υποβάθμισε το γεύμα ο Τατάρ

Σε δικές του δηλώσεις μετά και την τριμερή συνάντηση ο Τουρκοκύπριος Ηγέτης, Ερσίν Τατάρ τόνισε ότι το χθεσινό γεύμα ήταν απλώς ένα γεύμα θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υποβαθμίσει την συνάντηση. 

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα εξερευνήσει νέες ιδέες εμμένοντας πως η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τ/κ είναι ένα δικαίωμα.

Home