Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επιδιώκουν οριστικό κλείδωμα των Δημοτικών Εκλογών για το 2024

Offsite Team -
05.06.2020 - 06:00

Επιδιώκουν οριστικό κλείδωμα των Δημοτικών Εκλογών για το 2024

Thumbnail
Ξεκίνησε η συζήτηση με επαφές σε προσκήνιο και παρασκήνιο

Ξεκίνησε από την  περασμένη Δευτέρα στην επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής η συζήτηση των 3 νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την πρόθεση που υπάρχει να είναι μέχρι και τον Οκτώβριο να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση. 

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας ενώπιον των Βουλευτών ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής τόνισε ότι η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει πράξη «με το πάτημα του κουμπιού» ζητώντας ουσιαστικά από τα Κοινοβουλευτικά κόμματα να δώσουν παράταση στα υφιστάμενα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια μέχρι και το 2024, έτσι ώστε να υπάρξει και το χρονικό διάστημα προετοιμασίας για τις συνενώσεις Δήμων. 

Μάλιστα η Κυβέρνηση φρόντισε να έχει και γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας με την έναρξη της συζήτησης στην Βουλή ότι η εισήγηση για παράταση της θητείας των υφιστάμενων διοικήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκησης  μέχρι και τις Ευρωεκλογές του 2024, είναι νόμιμη.

Σημειώνεται ωστόσο ότι παρά την γνωμάτευση της Νομικής υπηρεσίας Κοινοβουλευτικά κόμματα διατυπώνουν επιφυλάξεις και θέλουν να μελετήσουν την νομική βάση της γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας για τη μετάθεση των εκλογών. Μάλιστα τονίζουν ότι υπάρχει και πολιτικό ζήτημα, κατά πόσο τοπικοί αξιωματούχοι που εκλέγηκαν για 5 χρόνια είναι σωστό να συνεχίζουν μέχρι 7,5 ή 8,5 χρόνια στη θέση τους.

Όπως πληροφορείται η Offsite τόσο από Κυβερνητικές όσο και από κομματικές πηγές φαίνεται ότι η Κυβέρνηση θέλει να κλειδώσει το επόμενο διάστημα οριστικά τις εκλογές της Τοπικής αυτοδιοίκησης για τον Μάιο του 2024,  με την θέση του υπουργείου Εσωτερικών να έχει ήδη μεταφερθεί σε Κοινοβουλευτικά κόμματα.

Πρός την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να υπάρξουν και ορισμένες υποχωρήσεις από την Κυβέρνηση σε άλλα ζητήματα που θέτουν τα κόμματα έτσι ώστε να βρεθεί η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ψήφιση της μεταρύθμισης.

Home