Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επιμονή Κυβέρνησης για 17 Δήμους - «Κατάρρευση μοντέλου με 20»

Offsite Team
- 11.01.2021

Επιμονή Κυβέρνησης για 17 Δήμους - «Κατάρρευση μοντέλου με 20»

Thumbnail
Εάν από 17 γίνουν 20 ή 21 οι Δήμοι αυτό θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη μεταρρύθμιση, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής παρέστη σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων για συζήτηση επί των τελικών κειμένων των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί κατά πλειοψηφία από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Επιτροπής ο κ. Νουρής ανέφερε «είχα μια ακόμα εκτενή συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησής στην Αρμόδια Επιτροπή Εσωτερικών. Θέλω απλά να θυμίσω ότι συζητούμε, και μας ακούν οι πολίτες να συζητούμε εδώ και 10 περίπου χρόνια, για την αναγκαιότητα να υπάρξει μια μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και μεταρρύθμιση δυστυχώς οι πολίτες δεν βλέπουν.

Θέλω να επικαλεστώ μια από τις δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Δήμων, ο οποίος σήμερα είπε ότι: ‘Σήμερα Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αυτοδιοικητικός χώρος’.

Η Κυβέρνηση έχει κατέθεσε τρία νομοσχέδια για τα οποία έγινε πολλής δημόσιος διάλογος όλη αυτήν την περίοδο, και έγινε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους.

Είναι αντιληπτό ότι κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια πάντοτε θα αντιμετωπίζει προβλήματα και πάντοτε θα υπάρχουν διαφωνίες.

Μέσα όμως από τον διάλογο, μέσα από τις επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έγιναν, και ήταν αρκετές, μέσα από τις συζητήσεις που ακολούθησαν, υπάρχουν αποδεκτές παραδοχές, οι οποίες έγιναν από όλους, από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Και είναι στη βάση αυτών των παραδοχών που συγκροτήθηκαν τα συγκεκριμένα νομοθετήματα και τέθηκαν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Θέλουμε Δήμους που να είναι οικονομικά και διοικητικά αυτόνομοι. Θέλουμε Δήμους και Κοινότητες που να είναι βιώσιμοι σε βάθος χρόνου και βέβαια να μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Για να γίνουν όμως αυτά πραγματικότητα υπάρχουν, όπως είπα προηγούμενα, κάποιες συγκεκριμένες παραδοχές. Παραδοχές οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν και από τα κόμματα, πέραν της Κυβέρνησης. Και αυτές οι παραδοχές, που μεταξύ άλλων έχουμε κάνει, αφορούν και τη δραστική μείωση του αριθμού των Δήμων. Θέλω να θυμίσω ότι έγινε μια τεχνοκρατική μελέτη, η οποία είναι γνωστή σε όλους εδώ και αρκετό καιρό, η οποία προνοούσε ότι ο αριθμός των 30 Δήμων που σήμερα λειτουργούν στην επικράτεια της Δημοκρατίας είναι υπεράριθμος και θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον γύρω στους 14. Μέσα από συζητήσεις και συναινέσεις, τις οποίες έχω προαναφέρει και έχω επεξηγήσει εκ νέου στην Επιτροπή, φτάσαμε στον αριθμό 17, που θεωρούμε ότι ήταν ο μέγιστος δυνατός αριθμός που θα μπορούσαμε να φτάσουμε, για να μην θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της μεταρρύθμισης.

Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αριθμός των προτεινόμενων νέων οντοτήτων, ο αριθμός 17, είναι αυτός ο οποίος βρίσκεται ενώπιον όλων εδώ και πέραν του ενός έτους- μετά και από τις καταλήξεις των συζητήσεων που είχαμε με την Ένωση Δήμων τέλη του 2019- ουσιαστικά και πραγματικά, έστελνε το μήνυμα ότι υπήρχε περίπου μια κατάληξης ότι αυτός ο αριθμός θα ήταν και ο αποδεκτός.

Σήμερα έχει τεθεί ενώπιον μας μια συγκεκριμένη διαφοροποίηση στο κείμενο του νομοσχεδίου, που έγινε στο επίπεδο της Επιτροπής, με την οποία γίνεται εισήγηση για αύξηση του αριθμού των νέων οντοτήτων σε 20 και ακούσαμε μέσα στη συζήτηση ότι ενδέχεται ο αριθμός αυτός να γίνει 21.

Θεωρούμε ότι αυτή η συγκεκριμένη διαφοροποίηση ξεκάθαρα θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη μεταρρύθμιση, τη βιωσιμότητα δηλαδή της μεταρρύθμισης, και έχω ξεκαθαρίσει ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε έναν τέτοιο αριθμό από τη στιγμή που επιστημονικά και τεκμηριωμένα, όπως έχω παραθέσει και τους αριθμούς, αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση του νέου αυτού διοικητικού μοντέλου.

Πρόσθετα, μια επίσης διαφοροποίηση που δεν μας βρίσκει σύμφωνους σαν Κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι δεν προκρίνεται μια ενιαία Αρχή Αδειοδότησης.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τον τελευταίο χρόνο γίνεται μια πολύ συντονισμένη και συγκεκριμένη προσπάθεια εκ μέρους της  Κυβέρνησης για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης. Ήδη έχει γίνει πράξη η έκδοση των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών για την απλή κατοικία μέχρι διπλοκατοικία, με οποία πλέον οι άδειες εκδίδονται, αντί των 18 και 20 μηνών που απαιτείτο στο παρελθόν ως χρόνος, μέσα σε 10 μέρες από τις αρμόδιες αρχές. Πρόσθετα έχουμε καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο εκκρεμεί προς συζήτηση, για να επισπεύσουμε και τον χρόνο αδειοδότησης των λεγομένων μεγάλων αναπτύξεων. Ως εκ τούτου, όλα αυτά για να γίνουν πραγματικότητα θα πρέπει η αρχή αδειοδότησης να είναι ενιαία. Θέλουμε να ενοποιήσουμε την πολεοδομική και οικοδομική άδεια, να τερματίσουμε την ταλαιπωρία των πολιτών, να λειτουργήσει ο θεσμός του λεγόμενου ‘one stop shop’ υπέρ των πολιτών.

Η πρόταση για κατακερματισμό της αρχής αδειοδότησης, πολεοδομικές άδειες, όπως έχει διαφοροποιηθεί το νομοσχέδιο, να εκδίδονται σε επαρχιακό επίπεδο και οι άδειες οικοδομής να παραμένουν στους Δήμους, επίσης θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό πισωγύρισμα, και για την Κυβέρνηση δεν μπορεί επίσης να γίνει αποδεκτό.

Εάν για το συγκεκριμένο θέμα ειδικότερα, δεν αρκεί ο λόγος της Κυβέρνησης, θα πρέπει τουλάχιστον τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ακούσουν και τους τεχνοκράτες, όπως το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητηρίο Κύπρου (ΕΤΕΚ) που σήμερα με κατεπείγουσα επιστολή του έχει ακριβώς διαβιβάσει τη θέση του που είναι ταυτόσημη με την θέση της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.

Θεωρώ, και έχω πει στην Επιτροπή Εσωτερικών ότι, επειδή μπαίνουμε και σε περίοδο εκλογών και θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η συγκεκριμένη διαδικασία για προφανείς λόγους, εάν κάποιοι εγείρουν θέματα γιατί πολύ απλά είτε θέλουν να κωλυσιεργήσουν, είτε θέλουν να τορπιλίσουν με τον συγκεκριμένο τρόπο αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, θεωρώ ότι είναι πιο έντιμο ευθαρσώς να το δηλώσουν, παρά να υπαινίσσονται και να εγείρουν διάφορες προφάσεις.

Νομίζω ότι ποτέ άλλοτε δεν φτάσαμε τόσο κοντά στη προσπάθεια υλοποίησης μιας μεταρρύθμισης.

Η Κυβέρνηση παραμένει στη διάθεση των κομμάτων για να συζητήσει τις όποιες ενδεχόμενα μικρές λεπτομέρειες που υπάρχουν για την τελική κατάληξη, και βεβαίως τα κόμματα διατηρούν το δικαίωμα στο επίπεδο της ολομέλειας να καταθέσουν τις δικές τους τροπολογίες. Πάρα ταύτα, αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν μπορούμε να ακρωτηριάσουμε μια τόσο συγκροτημένη πρόταση επιφέροντας την τελευταία στιγμή σημαντικές αλλαγές. Και θέλω να ελπίζω ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις εκ μέρους των κομμάτων. Θα ακουστούν και θα ληφθούν υπόψη όλα όσα έχουμε σήμερα συζητήσει και θα έχουμε τις επόμενες μέρες μια θετική κατάληξη».

Σε ερώτημα δημοσιογράφου κατά πόσο σκέφτεται η Κυβέρνηση την απόσυρση των νομοσχεδίων στην περίπτωση που υπάρχει επιμονή για τους 20 Δήμους, ο Υπουργός είπε:

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως των όποιων τοποθετήσεων, είναι στοχοπροσηλωμένοι στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμείς έχουμε δώσει τη δική μας θέση με παρρησία σήμερα και ξεκάθαρα. Θέλω να αφήσουμε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συνεκτιμήσουν τα όσα σήμερα συζητήσαμε και θέλω να ελπίζω ότι θα επανέλθουν άμεσα, τις επόμενες ημέρες, για να συνεχίσουμε από 'κει που σήμερα μείναμε και να έχουμε την θετική κατάληξη που όλοι προσδοκούμε».

Home