Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επιστολή Τζόνσον σε ΠτΔ: Απορρίπτει λύση δύο κρατών

Offsite Team -
29.08.2022 - 13:17

Επιστολή Τζόνσον σε ΠτΔ: Απορρίπτει λύση δύο κρατών

Επαναβεβαιώνει τη στήριξη της χώρας του προς τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Σε πρόσφατη απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός κ. Μπόρις Τζόνσον επαναδιαβεβαιώνει τη στήριξη της χώρας του προς τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

>>>> ΠτΔ: Δεν θα υποκύψουμε στη λύση δύο κρατών

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον επαναλαμβάνει, επίσης, τη  θέση του Λονδίνου υπέρ των γνωστών παραμέτρων μιας διευθέτησης, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία δύναται να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Απορρίπτει δε κατηγορηματικά τη «λύση δύο κρατών» που προβάλλεται από την τουρκική πλευρά.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός εξαίρει τη σημασία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα διευκόλυνε την εξεύρεση κοινού εδάφους και, σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζει τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, για αμοιβαία επωφελή Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, χαρακτηρίζοντας ως απογοητευτικό το γεγονός ότι αυτές δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από τουρκοκυπριακής πλευράς.  Σε κάθε περίπτωση, το Λονδίνο εκφράζει την ελπίδα πως η επιδίωξη αμοιβαία αποδεκτών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εντός του πλαισίου των συμφωνημένων παραμέτρων που διέπουν την επίλυση του Κυπριακού θα ήταν ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

Περαιτέρω, ο Πρωθυπουργός Τζόνσον δηλώνει πως συμμερίζεται την απογοήτευση του Προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με τις μονομερείς ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και υπογραμμίζει πως το Λονδίνο θεωρεί πως αυτές θα πρέπει να παύσουν και να αναστραφούν, σύμφωνα με τα σχετικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τη συναφή Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

>>>> ΠτΔ: Διαβήματα για συνάντηση με Γκουτέρες τον Σεπτέμβρη

Η Βρετανική Κυβέρνηση, συνεχίζει, έχει κατ’ επανάληψη προτρέψει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πιθανότητες πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού, ενώ θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να αντιτάσσεται σε οποιεσδήποτε αποσταθεροποιητικές ενέργειες, είτε στα Βαρώσια είτε στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Στην επιστολή του ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν παραλείπει να αναφερθεί στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβανομένης της έναρξης εφαρμογής της Συμφωνίας για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη της περιοχής των Βρετανικών Βάσεων, εγκωμιάζοντας την προσωπική συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επίτευξη της Συμφωνίας αυτής.

Home