Το επόμενο βήμα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Το επόμενο βήμα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε κυρώσεις - όπως Ρωσία - προχωρά η ΕΕ για Τουρκία
Πρώτη ανάγνωση μετά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και τις δηλώσεις Ερντογάν

Το σκηνικό στη νοτιοανατολική Μεσόγειο παραπέμπει σε διπλωματικό θρίλερ, το οποίο θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους στις παράνομες γεωτρήσεις, κλείνοντας τα αυτιά στις εκκλήσεις και στις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεωτρύπανο «Φατίχ» ξεκίνησε ήδη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, ενώ δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ»,  αναμένεται να ξεκινήσει έρευνες σε περιοχή που αδειοδοτήθηκε παράνομα από το ψευδοκράτος.  

Ο στόχος της εισβολής της Τουρκίας στη θαλάσσια κυρίαρχη ζώνη της ΚΔ είναι ξεκάθαρος: «Στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε», όπως ανέφερε την Τρίτη (18/6) ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. Η Άγκυρα επιδιώκει να αποκτήσει τον πρώτο λόγο και κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής. Μετά το μπαράζ παράνομων επεμβάσεων, η Λευκωσία έστρεψε την προσοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Σύνοδο Κορυφής στις 20 – 21 Ιουνίου, κλιμακώνοντας τις προσπάθειες για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, όπως μπορεί να είναι: παράταση του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πάγωμα στις διαπραγματεύσεις για τις βίζες των Τούρκων πολιτών, περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ (εισαγωγές/εξαγωγές αγαθών κλπ), εμπάργκο όπλων,  αποκλεισμό από αεροναυτικές ασκήσεις κ.α. 

Τα αυστηρά συμπεράσματα  Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Τρίτης (19/6) ικανοποιούν τη δική μας πλευρά και δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες ότι θα υπάρξουν έμπρακτες κυρώσεις για τις παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ (και όχι απλά λεκτικές αντιδράσεις), αλλά το αυτί της Τουρκίας δεν φαίνεται να ιδρώνει. Όπως δεν ίδρωσε και από την «ισχυρή» Διακήρυξη των MED7 την περασμένη Παρασκευή (14/6). Ούτε καν σκέψεις για… αναδίπλωση δεν έγιναν. 

Σε μια πρώτη αντίδραση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «διμερή ζητήματα» που αφορούν την «οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων», υποστηρίζοντας ότι «οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης». Κάλεσε δε την ΕΕ «να αλλάξει αυτή την μονομερή και εκτός πραγματικότητας στάση της». 

Πιο έντονος και δίχως διπλωματικές αβρότητες, ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος ορθά – κοφτά δήλωσε ότι «με τις ένοπλες δυνάμεις μας παίρνουμε τη θέση μας εκεί και συνεχίζουμε τις έρευνες». Αναφερόμενος δε στην κριτική Μακρόν, ο Ερντογάν τόνισε: «Μα ποιος είσαι εσύ και μας λες να αποχωρήσουμε; Εσύ έχεις εδώ ακτογραμμή; Έχεις εσύ σχέση με εδώ; Αλλά η Τουρκία δεν έχει μόνο ακτογραμμή, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Εδώ η Ελλάδα μπορεί να μιλάει. Και η Βρετανία μπορεί να μιλά. Γιατί; Επειδή είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς». 

Επί του πρακτέου, η προέλαση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται ανενόχλητη και κατά το μάλλον ή ήττον θα συνεχιστεί. Η ιστορική πραγματικότητα δείχνει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις στρατηγικές επιδιώξεις της στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως αυτές εκφράζονται στην κυπριακή ΑΟΖ και στην περιοχή του Καστελόριζου. Εκτός και αν υποχρεωθεί σε υποχώρηση, όπως έπραξε όταν ο Τραμπ γονάτισε την τουρκική οικονομία με πρόσχημα την απελευθέρωση ενός πάστορα… 

Home