Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρευνα: Ένταξη στο ΝΑΤΟ ζητά το 57% των Κυπρίων

Της Νάταλι Μιχαηλίδου
- 31.05.2019

Έρευνα: Ένταξη στο ΝΑΤΟ ζητά το 57% των Κυπρίων

Thumbnail
Θέλουν συμμαχία με ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία - Καταβαραθρωμένοι οι θεσμοί, στον πάτο τα κόμματα

Ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τη Βουλή, ούτε τα πολιτικά κόμματα, αλλά ούτε και τη Δικαιοσύνη δεν εμπιστεύονται οι Κύπριοι πολίτες, που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για την ευημερία και την πρόοδο του τόπου. Στο βαρόμετρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων της Κάπα Research, η κοινή γνώμη τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βορειοατλαντική Συμμαχία και δείχνουν Τουρκία ως την υπ’ αριθμόν ένα απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Στο πάτο τα κόμματα

Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των Κυπρίων στους θεσμούς, οι οποίοι εμφανίζονται σχεδόν ισοπεδωμένοι, με βάση όσα καταγράφονται στη δημοσκόπηση της Κάπα Research. Για την «πρόοδο και την ευημερία της χώρας», μόλις ένας στους πέντε Κύπριους πολίτες εμπιστεύεται την κυβέρνηση, ενώ ανάλογα είναι τα ευρήματα και για το πάλαι ποτέ κάστρο της Δικαιοσύνης, η οποία φαίνεται να έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει ώστε να αποκαταστήσει τη χαμένη της αίγλη στα μάτια της κοινής γνώμης. Ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης καταγράφεται προς τη Βουλή (ποσοστό 86% δήλωσε ότι εμπιστεύεται το κυπριακό κοινοβούλιο «λίγο & καθόλου») και στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ στον... πάτο βρέθηκαν οι τράπεζες και τα πολιτικά κόμματα. Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία (95%) φαίνεται να γυρίζει την πλάτη στους κομματικούς σχηματισμούς, ενώ μόνο το 5% απάντησε ότι εμπιστεύεται τις τράπεζες. Ας σημειωθεί ότι οι εγχώριοι πολιτικοί σχηματισμοί έλαβαν το μικρότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στο σύνολο της έρευνας, με ελαφρώς καλύτερες «επιδόσεις» στην Ελλάδα και στη Σερβία. Εν αντιθέσει με τους Κύπριους, Ισραηλινοί και Τούρκοι εναποθέτουν περισσότερες ελπίδες στα κόμματα για την πρόοδο της χώρας τους, με ποσοστά 40% και 25% αντίστοιχα. 

Ψήφος εμπιστοσύνης σε φιλανθρωπικές, ιδιωτικό τομέα και... ΥΠΕΞ 

Από την έρευνα προκύπτει, παράλληλα, πως στην κορυφή των θεσμών τους οποίους εμπιστεύονται οι πολίτες στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων είναι ο στρατός, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σε αντιδιαστολή με τον μέσο όρο που αποτυπώνει τον βαθμό εμπιστοσύνης στον στρατό (61% στο σύνολο των 12 χώρων και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς πολίτες με 77%), εφτά στους δέκα Κύπριους απάντησε αρνητικά. Ειδικότερα, όσον αφορά στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας 70% απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται τον στρατό και 65% ότι δεν εμπιστεύεται την Αστυνομία. Οι Κύπριοι, σύμφωνα με την έρευνα, σε ποσοστό 67% δείχνουν να εμπιστεύονται τις φιλανθρωπικές οργανώσεις σε ποσοστό 48%, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 44% και το Υπουργείο Εξωτερικών σε ποσοστό 37%. Στις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι περισσότεροι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση αλλά ούτε και το Υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια καχυποψία δείχνουν αναφορικά και με το Κοινοβούλιο, τα πολιτικά κόμματα, τη δημόσια διοίκηση και τη Δικαιοσύνη. 

Θέλουν αμερικανική ομπρέλα 

ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία θα επέλεγαν οι Κύπριοι ως βασικούς συμμάχους. Οι εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που το τελευταίο διάστημα στρέφουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των πολιτών στα τεκταινόμενα σε επίπεδο διπλωματικών κινήσεων και στρατηγικών συνεργασιών, καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία δυνατότητας αποτροπής και ως προς τούτο οι Κύπριοι θεωρούν απαραίτητη την εμπλοκή αμερικανικών συμφερόντων. Ένας στους δύο επιθυμεί συμμαχία με τους Ρώσους, ενώ οι πρόσφατες συμφωνίες με την κυβέρνηση Μακρόν για δημιουργία ναυστάθμου στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης τοποθετουν και τη Γαλλία στην πρώτη τριάδα. Αμερικανική ομπρέλα επιθυμεί και το 73% των Ελλήνων πολιτών (σε ποσοστό 45% τη Ρωσία και σε ποσοστό 38% την Κίνα), ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η σύμπραξη Πούτιν – Ερντογάν εμπεδώνεται στη συνείδηση των πολιτών και έξι στους δέκα Τούρκους βλέπουν προς... Ανατολάς όσον αφορά στους επιθυμητούς συμμάχους τους. 

Οι συμμετέχοντες στη διακρατική δημοσκόπηση όταν ρωτήθηκαν για τη χώρα που θα ήθελαν να είναι σύμμαχος της δικής τους τη δεδομένη χρονική στιγμή, απάντησαν σε ποσοστό 59% οι ΗΠΑ, σε ποσοστό 48% η Ρωσία και σε ποσοστό 37% η Κίνα. Ακολουθεί η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επικίνδυνη η Άγκυρα 

Με καχυποψία αντιμετωπίζεται  η Τουρκία και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση Έρντογαν από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση. Στην ερώτηση «ποια χώρα θα έβαζε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας σας», το 23% έδειξε Τουρκία, ενώ ακολουθεί η Συρία, το Ισραήλ και η Βόρεια Μακεδονία. Σημειώνεται ότι, στην αντίστοιχη έρευνα που διενεργήθηκε από την Κάπα Research το 200, η Τουρκία κατέγραψε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό.

Συντριπτικό είναι το ποσοστό που θεωρεί επικίνδυνη την Τουρκία, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι πολίτες φοβούνται περισσότερο το Ισραήλ (59%), τη Συρία (34%) και την Ελλάδα (32%). Μόλις το 5% της τουρκικής κοινής γνώμης απάντησε «Κύπρος» στο συγκεκριμένο ερώτημα.

«Ναι» στο ΝΑΤΟ

Υπέρ της ένταξης της Κύπρου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία των 29 τάσσονται οι πολίτες, παρότι δεν διαφαίνεται τέτοια πρόθεση σε επίπεδο κυβερνητικών σχεδιασμών. Αντίστοιχη επιθυμία, για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εκδηλώνουν στο πλαίσιο της έρευνας και οι πολίτες του Κοσόβου (78%) και της Βορείου Μακεδονίας (66%), η οποία συμμετέχει ήδη ως παρατηρητής και αναμένεται να γίνει πλήρες μέλος το 2020, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επικύρωσης από όλα τα κράτη μέλη.

Πάντως, όσο αφορά στους τρόπους επίλυσης των διαφορών μεταξύ των χωρών της περιοχής, μόνο το 18% θεωρεί ότι η καλύτερη οδός είναι η ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, ενώ ανάλογο είναι το ποσοστό που απάντησε «με απευθείας μεταξύ τους συνομιλίες». Ως προς τούτο, οι Κύπριοι θεωρούν πιο δόκιμες και αποτελεσματικές τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες ανάμεσα στα κράτη.

Διχάζουν οι Πρέσπες

Μοιρασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη όσον αφορά στη συμφωνία που συνομολογήθηκε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ για το ζήτημα των Σκοπίων. Αναφορικά με τη «σταθερότητα και στην ανάπτυξη στην περιοχή», 49% των Κυπρίων κρίνουν ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, ενώ 47% αποτιμούν ως αρνητική τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θετικό πρόσημο δίδουν στη συμφωνία οι πόλιτες της Αλβανίας (82%), του Κοσόβου (78%), της Βουλγαρίας (59%), της Ρουμανίας (59%), της Τουρκίας (51%) και της Σερβίας (51%).

Home