Έρευνα: Λύση του Κυπριακού και ΜΟΕ θέλουν οι Τ/κ

Offsite Team -
26.05.2022 - 17:19

Έρευνα: Λύση του Κυπριακού και ΜΟΕ θέλουν οι Τ/κ

Το 61,29% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψήφιζαν «ναι» σε ένα πιθανό σχέδιο λύσης

Το Κυπριακό αφορά το τρίτο και τελευταίο μέρος της έρευνας που διεξήγαγε τηλεφωνικώς με την συμμετοχή 500 ατόμων κατά την περίοδο Απριλίου 2022 το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS) στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Χαλκίν Σεσί στο πρωτοσέλιδό της σήμερα αναφέρει ότι το 40,6% των συμμετεχόντων υποστηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, το 35% λύση δύο χωριστών διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών και το 5,8% τη συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης χωρίς λύση. Το 18,6% των ερωτηθέντων προτίμησαν να μην απαντήσουν στην ερώτηση «ποιο από τα πιο κάτω σενάρια υποστηρίζετε;»

Το 61,29% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψήφιζαν «ναι» σε ένα πιθανό σχέδιο λύσης, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 77,94%, δήλωσαν ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης.

Εξάλλου, το 68,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν ότι χρειάζεται να ανοίξουν νέα σημεία διέλευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ το 63,2% αναφέρει ότι είναι αναγκαία νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τη «νότια Κύπρο».

Το 62,47% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει αποδεχτή η πρόταση της ε/κ πλευράς σε σχέση με το Βαρώσι, το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου και το λιμάνι Αμμοχώστου.

Η εφημερίδα προτάσσει ως κύριο θέμα ότι το 72,38% θεωρεί ότι για να μειωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα κατεχόμενα πρέπει να υιοθετηθεί η χρήση του Ευρώ. Το αντιπαραβάλλει με τις χθεσινές δηλώσεις του «υπουργού δημοσιονομικών», Σουνάτ Ατούν ότι η ηλεκτρονική λίρα θα χρησιμοποιηθεί ως νόμισμα στο ψευδοκράτος που επιλέχθηκε ως πιλοτική περιοχή και θεωρεί πως με αυτή την εξέλιξη θα εισέλθουν σε μια ολοκαίνουργια εποχή.

Σε άλλα θέματα που ρωτήθηκαν κατά την έρευνα λήφθηκαν οι εξής απαντήσεις:

- Το 84% πιστεύει ότι το έγκλημα μένει ατιμώρητο στα κατεχόμενα.

- Το 89,04% θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη.

- Το 76,85% πιστεύει ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι ευρέως διαδεδομένο.

- Το 74,69% ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή.

- Το 70,19% δεν πιστεύει ότι τα παιδιά θα έχουν ένα καλό μέλλον στην «χώρα».

- Το 45,09% ανέφερε ότι δεν μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα στην «χώρα».

- Το 74,76% πιστεύει ότι οι «διοικούντες την χώρα» δεν ενεργούν προς την κατεύθυνση των αναγκών του «λαού».

Home