Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχεται η ηλεκτρονική υπογραφή - «Μικρή θετική επανάσταση»

Offsite Team
- 06.05.2020

Έρχεται η ηλεκτρονική υπογραφή - «Μικρή θετική επανάσταση»

Thumbnail
Τι λέει ο Υφυπουργός Έρευνας

Η ηλεκτρονική υπογραφή αναμένεται ότι θα φέρει μια «μικρή θετική επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος συναλλάσσεται με το δημόσιο, αλλά και μεταξύ τους οι πολίτες, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Η έκδοση αντίγραφου πιστοποιητικού γεννήσεως, η μεταβίβαση ακινήτου, η αίτηση για έγγραφή στον Έφορο Εταιρειών ή η υποβολή κάποιων εγγράφων, είναι κάποια από τα παραδείγματα για τα οποία ήταν απαραίτητη μέχρι σήμερα η συμπλήρωση κάποιας φόρμας, την οποία ο πολίτης θα έπρεπε να υπογράψει, ενίοτε στην παρουσία ενός λειτουργού, είπε ο κ. Κόκκινος, λέγοντας ότι στο εξής «όλα αυτά θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά».

 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κόκκινος είπε ότι η Κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής υπογραφής, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τραπεζών. «Αυτό θα φέρει μια τεράστια αλλαγή προς το θετικότερο, καθώς οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συναλλάσσονται με ηλεκτρονική υπογραφή χωρίς να υπάρχει ή απαραίτητη προϋπόθεση της φυσικής παρουσίας για να υπογραφούν έγγραφα» είτε αφορούν το δημόσιο, είτε πράξεις μεταξύ επιχειρήσεων, πρόσθεσε.  

Εξήγησε ότι η ηλεκτρονική υπογραφή θα γίνει εφικτή μέσα από πιστοποιημένους πάροχους υπηρεσιών εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι τέτοιος διαπιστευμένος πάροχος στην Κύπρο είναι σήμερα η JCC.  

«Υπάρχει το νομικό καθεστώς που κατοχυρώνει την ηλεκτρονική υπογραφή, καθώς η σχετική νομοθεσία έχει ολοκληρωθεί από το 2018. Έχουμε ολοκληρώσει την οποιαδήποτε τεχνική προεργασία χρειάζεται και είμαστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο να το ανακοινώσουμε» σημείωσε.  

Η ηλεκτρονική υπογραφή είναι μέρος της ηλεκτρονικής ταυτότητας, εξήγησε ο κ. Κόκκινος, λέγοντας ότι υπάρχει και δεύτερο σκέλος που εμπεριέχει την ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση κάποιος μπορεί να αποδείξει ηλεκτρονικά την ταυτότητα του, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του, είπε.  

Για να μπορέσει κάποιος να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική υπογραφή θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια ταυτοποίηση, συνέχισε, είπε όμως ότι η νομοθεσία για την ταυτοποίηση δεν είναι ακόμα έτοιμη, καθώς βρίσκεται στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας.  

Για να μπορέσει να προχωρήσει το θέμα της ηλεκτρονικής υπογραφής, ο κ. Κόκκινος είπε ότι «θα δώσουμε ταυτοποίηση σε κάθε ένα που ενδιαφέρεται, για μια φορά μόνο, ώστε να αποκτήσει το ‘κλειδί’ της ηλεκτρονικής υπογραφής». Αυτή η ταυτοποίηση συνέχισε, θα γίνεται είτε μέσω της τράπεζας του κάθε ενδιαφερόμενου, εφόσον είναι χρήστης ηλεκτρονικής τραπεζικής υπηρεσίας (e-banking), είτε ο πολίτης θα αποτείνεται απευθείας στην JCC.  

Στην πρώτη περίπτωση, έχει ήδη γίνει ταυτοποίηση του πελάτη και η τράπεζα θα αναλαμβάνει την ευθύνη να διεκπεραιώσει την έκδοση του ηλεκτρονικού ‘κλειδιού’ που απαιτείται για την ηλεκτρονική υπογραφή από την JCC, ανέφερε. Ο κ. Κόκκινος είπε ότι πάνω από το 60% των πολιτών έχουν πρόσβαση σε e-banking και οι πλείστοι θα μπορούν να το κάνουν μέσω της τράπεζάς τους.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υφυπουργός Έρευνας ανέφερε ότι οι συζητήσεις για τα θέματα αυτά υπερβαίνουν τη δεκαετία. Το κράτος ασχολείται με το τεχνικό κομμάτι εδώ και μια πενταετία, με ορίζοντα υλοποίησης το 2021. «Η επιτακτική ανάγκη λόγω κορωνοϊού μας έσπρωξε να σκεφτούμε με έναν διαφορετικό τρόπο» και αποφασίστηκε να προχωρήσει σε πρώτο στάδιο η ηλεκτρονική υπογραφή, ανέφερε ο κ. Κόκκινος καταληκτικά.

Home